Éppen ezért jutott eszünkbe, hogy elmegyünk hummuszt tesztelni és megnézzük, hol ehetünk finomat a fővárosban, ha nem házi vagy bolti változatot ennénk.
Sokan nem gondolnák, de a hummusz bizony évtizedek óta tartó nacionalista és politikai vitákra ad okot, mivel az egyiptomi araboktól kezdve a zsidókig mindenki saját magáénak gondolja a feltalálását.
Alapvető összetevői a csicseriborsó, a tahini, a citromlé és az opcionálisan hozzáadott só és fokhagyma. A csicseriborsón felül az összes többi hozzávaló (plusz az esetleges egyéb fűszerezés vagy feltét) mennyisége határozza meg, hogy mitől lesz igazán jó a végeredmény. Szerintem például leginkább a textúrában rejlik a varázslat: minél krémesebb, annál jobb, de akkor tökéletes, ha ennek ellenére mégsem lesz túl híg.
Mazel Tov
A körkép első helye a Mazel Tov, ahol klasszik hummusz tálat kértem (1490 Ft-ért). Ehhez alapból jár egy elég nagy méretű (friss és meleg!) pita. Ha valaki ennél extrábbra vágyna, akkor kérhet a tálra grillezett gombát, padlizsánt és tojást, falafelt vagy shawarmát (fűszeres csirkecombfilét). Én a szimpla változatnál maradtam, ami méretre abszolút ebéd-kompatibilis (pitával együtt persze). Olívaolajos, extrán tahinis – a közepén az a híg öntet az az – és petrezselymes. Nem kell ezt túlgondolni, egyszerű és szép tálalás, korrekt ízek, kezdésnek tökéletes hummusz volt. Aki szeretne egy hangulatos helyen jóllakni, de esetleg olyan barátjával megy, aki nem rajong a csicseriborsóért, annak a Mazel Tov-ot ajánlanánk, mivel az étlap ezen felül is szuper ételeket kínál.
Falafel bAr
A Falafel Bar tipikusan az a hely, ahova talán online keresés alapján nem feltétlen mennétek el, mivel nincs konkrét honlapjuk, így az étlapot sem lehet előre lecsekkolni. Ha ennek ellenére mégis útnak indultok, akkor életetek egyik legjobb hummuszát fogyaszthatjátok el. Sokféle hummusz tálat lehet itt kérni, amelyekhez eleve jár egy jó adag pita (plusz pont, hogy van teljes kiőrlésű is!). Mindegyik tálat szuperül rakják össze, a klasszik változatok közepébe pedig egy kis zöldséget is tesznek (de van külön salátával turbózott verzió is). Itt egy grillezett padlizsános, tojásos hummuszt kóstoltam (1490 Ft), amin már ránézésre is látszott, hogy bizony jól lehet vele lakni. Tök jó krémes állaga volt, kissé fokhagymás beütéssel. Ha garantáltan jól szeretnétek lakni, akkor itt mindenképp hummuszozzatok egyet!
Dobrumba
A Dobrumba az “Atlasztól Aparátig, Boszporusztól Gibraltárig” szlogennel hirdeti magát, ami az ételek változatosságára utal, mivel számos közel-keleti, kaukázusi és mediterrán ételt sorakoztatnak fel az étlapon. Alapvetően itt nem hummusz tálakat, hanem mezzéket kérhetünk, amik tulajdonképpen előételszerűségek (ha valakinek ismerős a spanyol tapas, akkor ahhoz tudnám hasonlítani), tehát az adagok méretét tekintve kisebbek. Ezek közül kérhetünk hideg és meleg változatokat egyaránt: a hideg hummuszok (950 Ft) közül van egy tahinis és egy fűszeres (utóbbit teszteltem), a meleg variációk közül pedig bárányhúsos-csicseriborsós (1700 Ft) és forró csicseriborsóragus (1500 Ft) szerepel az étlapon. A hideg hummuszokhoz jár pita is, de tekintve, hogy a körkép ezen pontján már teljesen jóllaktam, inkább zöldségsnacket kértem hozzá.
A tesztelt fűszeres mezze csípős aleppoi paprikakrémmel és olívaolajjal volt ízesítve, és ízre teljesen finom volt. Ha éhesen érkeztek, és valami extrán különlegesre vágytok, akkor a hideg hummuszokat előételként fogyasszátok, és hagyjatok helyet a meleg mezzéknek is! Az ételek finomak, a hely baromi hangulatos, a felszolgálók kedvesek, szóval a Dobrumbát is csak ajánlani tudjuk! 🙂
Leila’s authentic lebanese cuisine
A Leila’s, ahogy a nevéből is kitalálható egy autentikus hangulatot árasztó libanoni étterem a belváros szívében, a Paulay Ede utcában. Az étlap széles kínálatot ígér, az pedig külön öröm, hogy a séf libanoni, tehát az eredeti és finom ízek garantáltak. A Dobrumbához hasonlóan itt is mezzéket rendelhetünk: a meleg hummuszt bárányhússal tálalják (2050 Ft), a hideg pedig a klasszik vonalat képviseli egy kis extra díszítéssel. Itt alapból nem jár pita a hummusz mellé (nyilván ez a mezze voltából is adódik), viszont a sima változaton felül lehet kérni gluténmentes kenyeret is. Én ezzel kóstoltam meg (csak kíváncsiságból a jóllakottság miatt), de inkább meghagyom a gluténérzékenyeknek ezt az opciót. 😀 A hummusz teljesen rendben volt, és ha fért volna még belém, akkor biztosan mást is megkóstolok.
Hummusbar
A Hummusbar franchise hálózatként működik Budapesten és jó pár étteremmel rendelkezik a belvároson belül is. Éppen ezért sanszos, hogy aki szereti a hummuszt, az valamelyik bárban már biztosan járt. A klasszik tahinistől kezdve a falafelesen át a salátás hummuszig van itt minden, szóval aki belebotlik egy hummusbarba, az nyugodt szívvel betérhet enni egyet.
Szerencsére minket nem sújt semmiféle hummuszháború és (amennyiben szeretjük) bármiféle negatív élmény nélkül fogyaszthatunk több helyen a városban csicserikrémet, de ha érzitek az erőt, akkor próbálkozzatok egy otthoni verzióval is, van egy receptünk hozzá itt.
Csekkoljátok a térképen a helyeket, hogy még könnyebb legyen megtalálni őket: