Hirdetés

Ez a 6 legszuperebb fagyizó Budapesten

Ribizlis-diplomata krémes pite

Diplomata krémes még sosem volt ilyen jó!

Lilla-féle vega superfood bowl

Nem kell lemondani az igazi ízekről, ha vega és zöldségalapú ételeket eszik az ember!
Hirdetés

Ez a 6 legszuperebb fagyizó Budapesten

Mivel idén a természet úgy döntött, hogy kihagyja a tavaszt és a tél után egyből nyarat tart, ezért indokoltnak gondoltuk, hogy gyorsan felmérjük a terepet, hol lehet finom fagyit enni Budapesten. Most nem a retro, kisebb méretű, de szigorúan gömb formájú gombócokról lesz szó, és nem is a másik végletről, a modern, nitrogénnel dúsított tekercsszerű fagyikról, hanem a hagyományos, de különleges ízekkel dolgozó, legjobb minőségű, “azt se tudom mit válasszak, olyan sokféle fagyi van” - típusú fagyizókról. Csekkoljátok a helyeket, aztán irány fagyizni!
Hirdetés

Mamo

Fotó: G. Zsigmond Orsi

Aki járt már Olaszországban, az tudja, hogy milyen isteni finom, óriási adag fagyikat lehet ott enni. Szerencsére nem feltétlen kell elutaznunk, ha hasonló minőségre és ízekre vágyunk, ugyanis Budapesten, a Ráday utcában megtalálhatjuk őket. A Mamoban olasz tulajdonosok, fantasztikus fagyivariációk és igazi olasz minőség vár mindenkit, na meg persze itt tényleg kicsit Olaszországban érezhetjük magunkat, mivel a pultos hölgyet leszámítva, az ott dolgozók nem tudnak magyarul, így elég gyakori az olasz szó az üzletben. 🙂 Mi egy mascarponés-karamellás-fügés, egy (víz alapú) áfonyás és egy csokis mentás változatot kóstoltunk. Az elsőben igazi karamellizált fügedarabokat találtunk, míg a csokis mentába valódi, minőségi étcsoki került, az áfonyás fagyit pedig fagyasztott áfonyadarabok és intenzív ízek jellemezték. Különlegesség, hogy itt nem grammra/dekagrammra mérik a fagyit, hanem ízek alapján, így 1 íz 300 ft, 2 íz 590 ft és ezen az elven haladva, minél több ízt kérsz, annál olcsóbb lesz a végeredmény. Elég jó, nem? 😀 Nehéz választani a sok finomság közül, de azért mégis érdemes megállni kettőnél, mivel akkora adagot nyomnak a kezedbe, hogy annál többet egyedül képtelenség lenne megenni. A fantasztikus fagyikon felül, pedig lehetőségetek van kipróbálni az autentikus szicíliai desszertet, a “fagyi briósban”-t is.

Hisztéria Cremeria

Fotó: G. Zsigmond Orsi

Rengetegszer sétáltam el az Andrássy úti Hisztéria fagyizó előtt, de csak most tértem be “kötelező jelleggel”, a cikk érdekében. Ezentúl viszont biztosan saját magam érdekében is betérek, mivel zseniális fagyikat találhatunk itt! 🙂 Ami az üzletbe lépve rögtön szembetűnik (azon felül,hogy a hely egy menő cukrászda is, nemcsak fagyizó), hogy nem fagyipultban, hanem fedeles, pultba süllyesztett tégelyekben tárolják a fagyit, így a “melyik fagyit válasszam?” kezdetű hosszas tanakodás során a látványra nem tudunk alapozni, ellenben kóstolót bármelyik ízből készségese adnak nekünk. A mennyiségek ha jól láttuk, pontosan nincsenek feltüntetve az üzletben, azt viszont lehet tudni, hogy 60 Ft egy deka fagyi. Mi 4 gombócért 1700 forintot fizetünk, ami ha azt vesszük, viszonylag húzós árnak mondható, főleg ha belegondolunk, hogy egy többgyerekes család kiruccanása alkalmával milyen végösszegről lehet szó. Viszont a minőséget meg kell fizetni és ha az ember nem minden nap eszik fagyit, akkor abszolút megéri ennyit rááldozni. Na de beszéljünk inkább a fagyikról! Kóstoltunk sós karamellt, bazsalikomos-citromos fagyit, maracuját, pisztáciát,  mogyorót és levendulás sárgabarackot és MINDEGYIK zseniális volt! Külön említést érdemel a sós karamell és a pisztácia, amelyek úgy voltak eszméletlen intenzív ízűek, hogy közben nem telítődtünk tőlük hamar, a sós karamellben pedig ráadásul apró sós karamell golyók is voltak, amik frankón roppantak a fogaink alatt. A víz alapú fagyik pedig mind nagyon frissek és külön pultban voltak a tejszín alapúaktól, így a tejérzékenyek hosszas kérdezgetést kikerülve mérlegelhetnek magukban, hogy mik közül válasszanak és szerencsére ez a lista nem is rövid! Szóval így történt, hogy rengeteg kóstolóval, két nagy adag fagyival, ajándék ostyalappal és hisztéria nélkül távoztunk a Hisztéria fagyizóból.

Damniczki Cukrászda

Fotó: G. Zsigmond Orsi

A Damniczki Cukit sokan ajánlották és mivel frekventált helyen található, tele minőségi sütikkel, különleges fagyikkal és szuper kávéval, valamint egy hatalmas kiülős placcal, így mi is bátran tudjuk ajánlani mindenkinek. A fagyipultnál körbekérdeztük, hogy mit ajánlanak és végül a Dark Side-ra, a tonkaramellre és a narancsos sült sütőtökre esett a választásunk, de számtalan más szuper ízzel is találkoztunk. Volt kapros-joghurtos uborkafagyi is (először ezt akartuk bevállalni, de a sütőtök mellé, valljuk be,  nagyon nem passzolt volna), vörösboros málna, vilmoskörte, tökmag és számtalan egyéb változat, és elmondták, hogy idén igyekeznek még ennél is több zöldséges ízt behozni a rendszerbe. A fagyikon már látványra is látszott, hogy mindegyiknél valódi alapanyagokkal operálnak, a különleges fűszerek pedig az alap elképzeléseket még érdekesebbé tették. Szóval itt a Dark Side az egyik nagy sláger, ami nem csoda, hiszen ez egy fekete kakaó alapú sorbet, amit a rózsabors, a kardamom és még más fűszerek tesznek még finomabbá. A sült sütőtök nekünk egy kicsit a telet idézte, talán mert ízeiben nagyon is hajazott a zöldség ízére, a tonkababos karamell pedig egy nem túl édes, inkább mascarponés és néhol karamelles, kellően fűszeres, isteni fini változat volt. Összességében mindennel meg voltunk elégedve, szóval még tuti jövünk!

Fragola

Fotó: G. Zsigmond Orsi

Fragolát viszonylag több helyen találunk elvétve a városban, aminek a kánikula beköszöntével különösen hálás lehet mindenki! 😀 Az egyik legjobb az egészben (a jó fagyikat leszámítva), hogy itt tényleg rengeteg mentes fagyi közül válogathatunk és tehetjük mindezt kutakodás és kérdezgetés nélkül, mivel a pultban kihelyezett táblák jelzik, hogy melyek cukormentesek, tejmentesek vagy gluténmentesek. Mi egy cukormentes mákfagyit, cukormentes fahéjat és egy fehércsokis málnát vettünk, de kóstoltunk még nutellásat is, aminek olyan íze volt, mintha (a Nutella tömény ízét kissé redukálva) konkrétan Nutellát nyalogattunk volna! A mák és a fahéj hozta a maga természetes finom ízeit, a fehércsokis málna pedig szintén ízlett, de azért nem volt különösen kiemelkedő. Mivel a Fragolákban rengeteg íz van és néhány fix fagyit leszámítva mindig változik a kínálat, így szerintünk érdemes a fagyiszezon alatt többször visszatérni! 🙂

Levendula fagyizó

Fotó: G. Zsigmond Orsi

Szerencsére már nem kell Tihanyig mennünk, ha levendulás fagyit szeretnénk enni. Több Levendula fagyizóba botolhatunk Budapesten is, ahol szintén pozitívum, hogy rengeteg gluténmentes, tejmentes, cukormentes és vegán fagyit találhatunk, valamint gyakori ennek a 4 mentességnek az ötvözete is. 😀 Ez viszont egyik fagyinak sem megy a rovására, mivel eddig bármit kóstoltunk, az fantasztikus volt. Levendula fagyizóról beszélünk, tehát adott, hogy mindig kapható valamilyen levendulás változat és ez az íz általában gyümölccsel vagy étcsokival szokott párban állni. Ezen felül találhatunk csomó más különleges fagyivarációt is, mint matcha tea, pálinka, gyömbéres-bazsalikomos citrom, rózsa stb., de aki alap ízekre vágyik, az is biztosan megtalálja a kedvére valót.

Erdős és fiai cukrászda

Fotó: G. Zsigmond Orsi

Az utóbbi időben rengetegen ajánlották nekünk az Erdős és fiai cukrászdát, sőt még legendákat is hallottunk arról, hogy egyesek késő este indultak el a város egyik pontjáról az Etele térre, mert megkívánták az ottani fagyit. Így hát nem volt kérdés, mindenképp le akartuk tesztelni, hogy mitől olyan jó ott a fagyi. Hosszú, dupla sornyi kínálatból lehetett válogatni, amik közül mi epres sajttortát, pisztáciát és szardíniai sáfrányos túrót kóstoltunk. Alapvetően finomak voltak, bár nekünk kicsit mindegyik a retro, nagyon tejszínes és krémes, kissé túl édes vonalat képviselte, de az kifejezetten bejött, hogy több fagyiban is voltak “sütidarabok”. Többnyire a hagyományos ízek dominálnak, de azért itt is igyekeznek beépíteni a különlegesebb ízeket, mint tökmag, sütőtök és gesztenyeméz. Az árak tekintetében 330 forintért juthatunk egy kiadós 5 dekás gombóchoz, amit az üzletben és egy kisebb kiülős részen is elfogyaszthatunk.

Pár szó a végére: míg régen alig lehetett elvétve finom fagyit találni Budapesten, addig ma szerencsére elmondhatjuk, hogy sok helyen akadhatunk minőségi, kézműves fagyizókba a városban. Azt pedig egyértelműen kijelenthetjük, hogy a gombócos fagyi már a múlté és csak megszokásból beszélünk gombócokról, mivel a mai menő fagyizók mind ízekkel/kenésekkel dolgoznak (bármilyen furin is hangzik, hogy kenés :D). Ez amúgy még jó is, mivel míg régen azért drukkoltunk a fagyipult előtt állva, hogy a gombóc adagoló kanálba minél több fagyit rakjanak nekünk – akkor pedig kifejezetten szerencsésnek mondhattuk magunkat, ha valamilyen csoki vagy gyümölcsdarabka is került az adagunkba -, addig ma egy speciális lapáttal pakolnak hatalmas adagokat a tölcsérünkbe!
Na, ez volt a mi beszámolónk, szóval ha szeretnétek egy életre elfelejteni az albán, hamisított gombócokat és minőségi, kézműves fagyikkal tömnétek magatokat egész nyáron, akkor javasoljuk, hogy a listán szereplő fagyizókat vegyétek célba! ?

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások