Finom és egészséges magvak? Jó, lehet, hogy nem minden finomság egészséges, de azért nem kell sokat gondolkodni, a különféle magvak biztosan ebbe a kategóriába tartoznak. Tele vannak ugyanis telítetlen zsírsavakkal, élelmi rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és fehérjével. Nézzük, mik közül választhatsz!
Mandula
A mandula E- és B2-vitamint, magnéziumot és cinket tartalmaz, így erősíti az immunrendszert, és felturbózza az anyagcserét, a magnézium pedig jó hatással van az idegrendszerre, illetve az izmokra, és csökkenti a koleszterinszintet is. Elhiszed, hogy tele van értékes hatóanyaggal, ám félsz attól, hogy magas kalóriatartalma miatt fölszalad pár kiló, ha rendszeresen majszolod a mandulát? Tény, hogy 100 gramm mandula 626 kalóriát tartalmaz, ugyanakkor az amerikai Purdue Egyetem tanulmánya bebizonyította, hogy aki két étkezés között mandulát nassol, az kevesebbet eszik a főétkezéseknél, így tehát – ha odafigyelsz arra, mit eszel – nem kell félned az elhízástól.
Egészséges és tápláló pudingot keresel, amiben még mandula is van? Készítsd el Ákos chiapudingját akár már este, hogy másnap jól induljon a reggel!
Mogyoró
Az egészséges zsírsavak mellett a mogyoró is tartalmaz E-vitamint, valamint cinket, amelyek fokozzák az immunrendszer működését és megkötik a szabadgyököket. Ezenkívül kalcium, foszfor és vas is megtalálható ebben az apró magban. Mivel fehérjetartalma is magas (100 grammban közel 26 gramm), így segít az izmok építésében, és energiával tölti meg a szervezetet.
Ha szereted az egzotikus ízeket, akkor Mengyi Gong bao csirkéjét érdemes elkészítened.
Dió
Igazi vitaminbomba a dió, mely nálunk talán az egyik legkedveltebb olajos magnak számít, főleg, ha süteményekről van szó. Gazdag ásványi anyagokban (magnézium, kálium, fluor, mangán, réz, szelén), vitaminokban (A-, E-, B-vitamin), növényi rostokban és még omega-3 zsírsavat is tartalmaz. Így javasolt bőrproblémák kezelésére, segít a csont- és vérképződésben, immunerősítő, valamint szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére is ajánlják. A többszörösen telítetlen zsírsavaknak köszönhetően támogatja az agyműködést, így vizsgaidőszakban kifejezetten jól jön, ha tanulás közben ezt ropogtatod.
Biztos rengeteg diós süteményt ismersz te is, ám ha valami igazán ütős desszertre vágysz, amiben vannak egészséges magvak, készítsd el Lajos darázsfészkét!
Egészséges magvak: pisztácia és kesudió
Jó hatással van az idegekre és a csontokra. A pisztácia és a kesudió is tartalmaz fehérjét, B-vitamint, káliumot, magnéziumot, vasat, így a szív- és érrendszerre is pozitív hatással van. A pisztácia emellett kalciumot és foszfort is tartalmaz, így erősíti a csontokat és a fogak egészségének is jót tesz, valamint csökkenti a koleszterinszintet.
Ákos pisztáciás süteménye mindenkit levesz a lábáról. Próbáld ki te is!
Gesztenye
A gesztenye E-, B- és C-vitamint is tartalmaz, tele van ásványi anyagokkal, ugyanakkor nem tartalmaz koleszterint. Mivel viszonylag alacsony a zsírtartalma (100 grammban 1,3 gramm), így jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mint például a mogyoró.
Húsimádó vagy, de az édességet is szereted? Akkor próbáld ki Zsolti gesztenyével töltött rántott karaját!
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Még több olvasnivaló:
Mozogj, hogy jobb legyen a kedved!