Nem igaz, hogy a tél csak a betegségekről szól! Van 7 superfood, aminek a tél nem akadály!
Rák ellen is jó lehet a kelbimbó
A benne található glükozinolát segít a májnak a rákot okozó méreganyagok lebontásában, és védi a sejteket is. Ez a zöldségféle enyhe fagyban is szüretelhető a kertben, így egyike a télen is elérhető friss vitaminforrásoknak, de persze fagyasztott formában is nagyszerű. Jelentős a vitamin- és ásványianyag-tartalma, többek között C-, B-, K-vitamin, ezenkívül kálium, kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, vas, króm is található benne. Még egy pluszpont a kelbimbónak, hogy változatosan elkészíthető: levesben, főzelékként, köretként, de húsétel mellé is kiváló.
Nem tudod rávenni a gyereket, esetleg a párod, hogy kelbimbót egyen? Készítsd el Zé receptjét, és meglátod, mindenki odáig lesz érte!
A füge csökkenti a vérnyomást
Az alacsony káliumszint legalább annyira felelős a magas vérnyomás kialakulásáért, mint a magas nátriumszint. Éppen ezért érdemes naponta egy marék fügét elfogyasztani, a benne található kálium ugyanis nemcsak a vérnyomást csökkenti, de hatására a szervezet is felélénkülhet. Áztasd az aszalt fügét egy éjszakára hideg vízbe vagy vörösborba – megpuhulva könnyebben emészthető. Használd müzlibe, de eheted önmagában is, illetve fagylalttal szintén ízletes.
Valami édesre vágysz? Készítsd el Nóri látványos, fügés-fehér csokis sütijét, és élvezz ki minden egyes falatot! Holnap pedig folytathatod a diétát.
Karcsúbban szarvashússal
Hazánkban viszonylag ritkán fogyasztják ezt a húsfélét, hiszen nem olcsó, mégis megéri néha-néha venni belőle. Az egyik legsoványabb húsféléről van ugyanis szó, ezért bátran fogyaszthatod akkor is, ha épp diétázol. Ráadásul tele van B-vitaminnal, amely energiával tölti fel a szervezetet, és az idegrendszerre is jótékonyan hat. További érv mellette, hogy fehérje- és vitamintartalma magas, viszont zsír- és energiatartalma alacsony.
Különleges és látványos fogással kényeztetnéd a családodat? Mutatjuk Zé csodás receptjét!
Energiával tölt fel a cékla
Télen az egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásnak számít. Már az asszírok is fogyasztották, a magyar népi gyógyászat vérképzőként ismeri. A nyers céklalé támogatja az emésztést, gyorsítja a mérgek távozását, így segít a stresszes időszakban is erőre kapni. Ehhez persze az kell, hogy ne csak főzve fogyaszd, hanem nyersen is.
Egy kis színre és energiára vágysz a sötét januári napokon? Készítsd el Nóri vitamindús céklás smoothie-ját!
A nátha legyőzésében segít a tök
A sütőtök szezonja októbertől februárig tart. Rengeteg jó tulajdonsága ismert: a népi gyógyászatban máj-, illetve vesebetegségekre alkalmazták, de jótékonyan hat a szívműködési zavarokra, remek hashajtó és béltisztító, és a megfázásos betegségek ellenszereként is ismert. A-, C- és E-vitamin is található benne, magjában pedig magnézium, kálium és B-vitamin. Fogyaszthatod sütve, de levesként, köretként is kitűnő.
Igazán vitamindús salátára vágysz? Lilla egy jó recepttel segít!
Sokoldalú pulyka
Sovány, fehér hús, amit még a gyerekek is szeretnek, ám nagyszerűsége nem csak ebben rejlik. Viszonylag magas a triptofántartalma – ez az aminosav segít a szervezetnek a szerotonin előállításában, amely a jó hangulatért és az alvásért is felelős hormon. Ha tehát este eszel pulykahúst, jobban, nyugodtabban alhatsz. Emellett gazdag még vasban, cinkben, B-vitaminban és magnéziumban, amelyek mind az egészséges idegrendszer megteremtésében segítenek.
Tápláló, de a diétádba illeszthető húsos tésztát ennél? Próbáld ki Ákos különleges receptjét!
Az elfeledett csicsóka
A jeruzsálemi articsókának is nevezett zöldség íze a krumpliéhoz hasonló, ám igazából a napraforgó rokona. Régen a szegény ember burgonyájának tartották, ma már elegáns éttermek kínálatában szerepel a csicsóka. Nem véletlenül, hiszen cukorbetegek is fogyaszthatják, inulintartalmának köszönhetően ugyanis lassabban emeli meg a vércukor szintjét, a csicsókában található egyéb rostok pedig megakadályozzák a szénhidrátok felszívódását. Ezenkívül gazdag magnéziumban, káliumban, kalciumban, foszforban, B1-, B2– és C-vitaminban. Igen változatosan elkészíthető, fogyaszthatod köretként, salátaként, főzheted, párolhatod, de akár még turmixot is készíthetsz belőle.
Valami melengető finomságra vágysz a hideg, téli napokon? Készítsd el Zsolti szalonnával dúsított krémlevesét!
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!