A valóság viszont az, hogy a közkeletű elmélet, miszerint a tojássárgájában lévő koleszterin növeli a vér koleszterinszintjét, ezáltal pedig szív- és érrendszeri problémákat okozhat, megdőlni látszik.
Nem volt elég széles körű a tudásunk
A tojás körüli félreértések alapvetően a hiányos tudásanyagból adódtak. Korábban evidenciának vették, hogy az élelmiszerekkel bevitt koleszterin egy az egyben a véráramba kerül, és roncsolja az ereket. Konkrét bizonyíték azonban nincs, ami ezt a feltételezést alátámasztaná.
Arra viszont egyre több, hogy a telített zsírok, a transzzsírok és a hozzáadott cukrok igencsak negatívan befolyásolják az érrendszert.
Mivel a tojás az egyik legszéleskörűbben felhasználható alapanyag, a figyelmünket sem koncentrálhatjuk kizárólag rá. A szalonnás rántottában nem a tojás, hanem a szalonna lesz az egészségünkre károsabb, míg a tojással készült süteményekben a kristálycukor okozta lehetséges problémákat kéne előtérbe helyezni, nem pedig azt, hány tojásos volt a piskóta.
Tojást enni sárgájával vagy nélküle?
Ha valaki diétázik, a tojássárgája valóban kerülendő alapanyaggá válhat számára, ugyanis a tojás zsír- és kalóriatartalma is itt összpontosul. Azonban sok tápanyag is kizárólag a sárgájában található meg, többek között jelentős mennyiségű D- és B12-vitamin, illetve cink is. A dietetikusok ezért nem feltétlen ajánlják a tojássárgája teljes kizárását az étrendből. Hosszú távon csak a tudatos és kiegyensúlyozott táplálkozás vezet eredményhez.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!