Budapest bélszín pite
Hozzávalók egy kb. 25 cm átmérőjű serpenyőhöz:
A tésztához:
- 350 g liszt
- 200 g hideg vaj felkockázva
- 1 db tojássárgája
- 1 nagy csipet só
- pár csepp víz
A lekenéshez:
- 1 db tojás
A raguhoz:
- 500 g barna csiperkegomba
- 1 fej hagyma (nagyobb)
- 2 ek olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 500 g bélszín
- 300 g pecsenyelibamáj
- 1 tk pirospaprika
- kb. 50 ml passata
- kb. 100 g konzerv borsó
- 1 tk keményítő egy kevés vízzel elkeverve
- 1 csokor petrezselyem
A tésztához a víz kivételével a hozzávalókat összekeverjük egy dagasztógépben, vagy kézzel elmorzsoljuk. Pár csepp vízzel összeállítjuk a tésztát, és fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük.
A raguhoz a gombát negyedekre vágjuk, és egy füstölésig felhevített serpenyőben jól lepirítjuk. Rádobjuk az apróra vágott hagymát, meglocsoljuk az olajjal, rádobjuk a fokhagymát is, sózzuk, borsozzuk, majd rárakjuk a nagy kockákra vágott bélszínt, és kicsit lepirítjuk. Ezután hozzáadjuk a kis kockákra vágott májat. Ismét sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a paprikával, ráöntjük a passatát, a borsót és a vízzel kikevert keményítőt. Összeforgatjuk az apróra vágott friss petrezselyemmel, és az egészet egy tálba rakjuk. A serpenyőt elmossuk, mert ebben fogjuk a pitét megsütni.
A hűtőből kivesszük a tésztát, és az ⅓-át levágjuk, félrerakjuk. A maradék tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és belerakjuk a serpenyőbe. A széleit levágjuk, a felületét óvatosan megszurkáljuk egy villával. Alufóliát rakunk a tetejére, sütőbabbal kibéleljük, és 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Kivesszük, leszedjük róla a sütőbabot, és visszarakjuk még 5 percre.
Ezután belekanalazzuk a ragut, a félretett tésztát kinyújtjuk, a ragu tetejére rakjuk, a széleit levágjuk, majd lenyomkodjuk, és tetszőleges mintát vágunk a tetejébe. Egy tojást egy kevés vízzel felverünk, és lekenjük vele a tészta tetejét, majd visszarakjuk a 180 fokos sütőbe addig, amíg aranybarna nem lesz az egész.
Garnéla kétféleképpen
Ebben a receptben most mutatunk egy sörtésztás, olajban sült és egy pikánsan tüzes verziót a garnélarák elkészítésére – snackből jeles!
Hozzávalók 4 főre:
A chilis garnélához:
- 50 g olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk chilipehely
- 300 g minél nagyobb, lehetőleg pucolt garnéla
- 50 ml a kedvenc chiliszószunkból
- ½ db citrom leve
- só, bors
- ½ csokor koriander
- ½ csokor petrezselyem
- 2 ek fekete szezámmag a tálaláshoz
A sörtésztás garnélához:
- 75 g liszt
- 75 g rizsliszt
- ½ csomag sütőpor
- só
- 150-200 ml világos sör
- 300 g minél nagyobb, lehetőleg pucolt garnéla
- bő olaj a sütéshez
A koktélszószhoz:
- 100 g majonéz
- 50 g ketchup
- 1 ek Worcester szósz
- 15 g reszelt csemegetorma
- 1 tk a kedvenc chiliszószunkból
A chilis garnélához a fokhagymát üvegesre pároljuk az olajon, majd megszórjuk a chilipehellyel, hozzáadjuk a garnélát, és közepes lángon néhány percig hőkezeljük. Hozzáöntjük a chiliszószt, ráfacsarjuk egy fél citrom levét, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk az apróra vágott zöld fűszerekkel. További egy-két percig pirítjuk, és készen is vagyunk. A tetejét megszórjuk még egy kevés zöld fűszerrel, pirított fekete szezámmaggal, és tálaljuk.
A sörtésztához a száraz összetevőket összekeverjük, majd folyamatos kevergetés mellett beleöntjük a sört, annyit, hogy egy nem túl sűrű, de ne is túl híg tésztát kapjunk. Az olajat 180 fokra melegítjük, majd megmártjuk a garnélát a sörtésztában, és oldalanként 2-3 perc alatt aranybarnára sütjük.
A koktélszósz összetevőit alaposan elkeverjük, és a sörtésztás garnéla mellé kínáljuk.
3 rétegű kakaós, színes halloweeni torta
Hozzávalók 3 db, 25 cm átmérőjű piskótához:
- 100 g kakaópor
- 300 ml forró víz
- 360 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 450 g porcukor
- 6 db M-es méretű, szoba-hőmérsékletű tojás
- 360 g gluténmentes lisztkeverék (vagy BL 55-ös)
- ½ tk szódabikarbóna
- 2 tk sütőpor
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 1 kg mascarpone
- 400 ml zsíros habtejszín
- 130 g porcukor
- 1 tk vaníliakivonat
A színezékhez:
- 1-1,5 tk zöld spirulina + 10 ml víz
- 1-1,5 tk céklapor + 10 ml víz
- 1-1,5 tk őrölt kurkuma + 10 ml víz
A díszítéshez:
- 2 db tojásfehérje
- 140 g cukor
- 15-20 db kicsi cukorkaszem
- 1-1,5 tk zöld spirulina + 10 ml víz
- 1-1,5 tk céklapor + 10 ml víz
- 1-1,5 tk őrölt kurkuma + 10 ml víz
Elkészítés:
A forró vízben simára keverjük a kakaóport, és félretesszük hűlni. A sütőt légkeverésen, 180 fokra előmelegítjük.
Egy nagy méretű keverőtálba tesszük a puha vajat és a porcukrot, kézi mixerrel, közepes fokozaton kihabosítjuk, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet, a sütőport, a sót és a szódabikarbónát átszitáljuk, majd a vajas-tojásos keverékhez keverjük, végül két részletben hozzáadjuk a kakaós alapot is.
A formaleválasztó spray-vel előkészített tortaformákba osztjuk a tésztát, és tűpróbáig, kb. 30 percig sütjük, majd rácson hűtjük ki őket teljesen.
Amíg a piskóták sülnek, a krém összetevőit kézi mixerrel habosra keverjük. A színezőporokat vízzel sűrű pasztává keverjük, majd a krémet 3 egyenlő részre osztjuk, és tetszőleges erősségűre színezzük. A krémet felhasználásig hűtőben tároljuk.
A habcsókhoz a tojásfehérjét először rövid ideig alacsony fokozaton, majd maxra kapcsolva kemény habbá verjük. Ezután evőkanalanként adagolva hozzáadjuk a cukrot. Akkor lesz kész, ha szépen csúcsosodik, fényes, és nem érezzük benne a cukor kristályosságát. Az előbb használt módszerrel színezőpasztát készítünk, egy habzsák belsejébe minden színből több csíkot húzunk egymás mellé ecsettel, ügyelve arra, hogy a zsák ne tapadjon össze. Ezután a habot a zsákba töltjük, és kb. 1 ujjnyi átmérőjű nyílást vágunk. Egy tepsire sütőpapírt teszünk, kevés habcsókkal leragasztjuk a széleit, majd kisebb, 3 hurkás halmokat nyomunk a zsákból, és a cukorkaszemekkel dekoráljuk őket. 100 fokon, légkeverésen 1 órát szárítjuk a szellemeket, majd a sütőben hagyjuk kihűlni.
A kihűlt piskóták felszínét egyenesre vágjuk, majd minden piskótaréteget tetszőleges sorrendben megkenünk a különböző krémekkel, a végén pedig a színes habcsókokkal dekoráljuk.