Hirdetés
Karácsonyi menü

A 81. adás receptjei - halloween

Crêpes Suzette

A legklasszikusabb francia palacsinta!

Almás-vaníliás kalácspuding

Alul puha, szaftos, felül ropogós. Isssteni!
Hirdetés

A 81. adás receptjei - halloween

Ha tartotok halloweeni bulit, ha nem, érdemes tesztelni ezeket a recepteket, nem fogjátok megbánni! :D
Hirdetés

Budapest bélszín pite

Hozzávalók egy kb. 25 cm átmérőjű serpenyőhöz:

A tésztához:

  • 350 g liszt
  • 200 g hideg vaj felkockázva
  • 1 db tojássárgája
  • 1 nagy csipet só
  • pár csepp víz

A lekenéshez:

  • 1 db tojás

A raguhoz:

  • 500 g barna csiperkegomba
  • 1 fej hagyma (nagyobb) 
  • 2 ek olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 500 g bélszín
  • 300 g pecsenyelibamáj
  • 1 tk pirospaprika
  • kb. 50 ml passata
  • kb. 100 g konzerv borsó
  • 1 tk keményítő egy kevés vízzel elkeverve
  • 1 csokor petrezselyem

A tésztához a víz kivételével a hozzávalókat összekeverjük egy dagasztógépben, vagy kézzel elmorzsoljuk. Pár csepp vízzel összeállítjuk a tésztát, és fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük.

A raguhoz a gombát negyedekre vágjuk, és egy füstölésig felhevített serpenyőben jól lepirítjuk. Rádobjuk az apróra vágott hagymát, meglocsoljuk az olajjal, rádobjuk a fokhagymát is, sózzuk, borsozzuk, majd rárakjuk a nagy kockákra vágott bélszínt, és kicsit lepirítjuk. Ezután hozzáadjuk a kis kockákra vágott májat. Ismét sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a paprikával, ráöntjük a passatát, a borsót és a vízzel kikevert keményítőt. Összeforgatjuk az apróra vágott friss petrezselyemmel, és az egészet egy tálba rakjuk. A serpenyőt elmossuk, mert ebben fogjuk a pitét megsütni.

A hűtőből kivesszük a tésztát, és az ⅓-át levágjuk, félrerakjuk. A maradék tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és belerakjuk a serpenyőbe. A széleit levágjuk, a felületét óvatosan megszurkáljuk egy villával. Alufóliát rakunk a tetejére, sütőbabbal kibéleljük, és 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Kivesszük, leszedjük róla a sütőbabot, és visszarakjuk még 5 percre. 

Ezután belekanalazzuk a ragut, a félretett tésztát kinyújtjuk, a ragu tetejére rakjuk, a széleit levágjuk, majd lenyomkodjuk, és tetszőleges mintát vágunk a tetejébe. Egy tojást egy kevés vízzel felverünk, és lekenjük vele a tészta tetejét, majd visszarakjuk a 180 fokos sütőbe addig, amíg aranybarna nem lesz az egész.

Budapest bélszín pite

Garnéla kétféleképpen

Ebben a receptben most mutatunk egy sörtésztás, olajban sült és egy pikánsan tüzes verziót a garnélarák elkészítésére – snackből jeles!

Hozzávalók 4 főre:

A chilis garnélához:

  • 50 g olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk chilipehely
  • 300 g minél nagyobb, lehetőleg pucolt garnéla
  • 50 ml a kedvenc chiliszószunkból
  • ½ db citrom leve
  • só, bors
  • ½ csokor koriander
  • ½ csokor petrezselyem
  • 2 ek fekete szezámmag a tálaláshoz

A sörtésztás garnélához:

  • 75 g liszt
  • 75 g rizsliszt
  • ½ csomag sütőpor
  • 150-200 ml világos sör
  • 300 g minél nagyobb, lehetőleg pucolt garnéla
  • bő olaj a sütéshez

A koktélszószhoz:

  • 100 g majonéz
  • 50 g ketchup
  • 1 ek Worcester szósz
  • 15 g reszelt csemegetorma
  • 1 tk a kedvenc chiliszószunkból

A chilis garnélához a fokhagymát üvegesre pároljuk az olajon, majd megszórjuk a chilipehellyel, hozzáadjuk a garnélát, és közepes lángon néhány percig hőkezeljük. Hozzáöntjük a chiliszószt, ráfacsarjuk egy fél citrom levét, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk az apróra vágott zöld fűszerekkel. További egy-két percig pirítjuk, és készen is vagyunk. A tetejét megszórjuk még egy kevés zöld fűszerrel, pirított fekete szezámmaggal, és tálaljuk.

A sörtésztához a száraz összetevőket összekeverjük, majd folyamatos kevergetés mellett beleöntjük a sört, annyit, hogy egy nem túl sűrű, de ne is túl híg tésztát kapjunk. Az olajat 180 fokra melegítjük, majd megmártjuk a garnélát a sörtésztában, és oldalanként 2-3 perc alatt aranybarnára sütjük.

A koktélszósz összetevőit alaposan elkeverjük, és a sörtésztás garnéla mellé kínáljuk.

Garnéla kétféleképpen

3 rétegű kakaós, színes halloweeni torta

Hozzávalók 3 db, 25 cm átmérőjű piskótához:

  • 100 g kakaópor
  • 300 ml forró víz
  • 360 g szoba-hőmérsékletű vaj
  • 450 g porcukor
  • 6 db M-es méretű, szoba-hőmérsékletű tojás
  • 360 g gluténmentes lisztkeverék (vagy BL 55-ös)
  • ½ tk szódabikarbóna
  • 2 tk sütőpor
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 1 kg mascarpone 
  • 400 ml zsíros habtejszín
  • 130 g porcukor
  • 1 tk vaníliakivonat

A színezékhez:

  • 1-1,5 tk zöld spirulina + 10 ml víz
  • 1-1,5 tk céklapor + 10 ml víz
  • 1-1,5 tk őrölt kurkuma + 10 ml víz

A díszítéshez:

  • 2 db tojásfehérje
  • 140 g cukor
  • 15-20 db kicsi cukorkaszem
  • 1-1,5 tk zöld spirulina + 10 ml víz
  • 1-1,5 tk céklapor + 10 ml víz
  • 1-1,5 tk őrölt kurkuma + 10 ml víz

Elkészítés:

A forró vízben simára keverjük a kakaóport, és félretesszük hűlni. A sütőt légkeverésen, 180 fokra előmelegítjük. 

Egy nagy méretű keverőtálba tesszük a puha vajat és a porcukrot, kézi mixerrel, közepes fokozaton kihabosítjuk, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet, a sütőport, a sót és a szódabikarbónát átszitáljuk, majd a vajas-tojásos keverékhez keverjük, végül két részletben hozzáadjuk a kakaós alapot is.

A formaleválasztó spray-vel előkészített tortaformákba osztjuk a tésztát, és tűpróbáig, kb. 30 percig sütjük, majd rácson hűtjük ki őket teljesen. 

Amíg a piskóták sülnek, a krém összetevőit kézi mixerrel habosra keverjük. A színezőporokat vízzel sűrű pasztává keverjük, majd a krémet 3 egyenlő részre osztjuk, és tetszőleges erősségűre színezzük. A krémet felhasználásig hűtőben tároljuk. 

A habcsókhoz a tojásfehérjét először rövid ideig alacsony fokozaton, majd maxra kapcsolva kemény habbá verjük. Ezután evőkanalanként adagolva hozzáadjuk a cukrot. Akkor lesz kész, ha szépen csúcsosodik, fényes, és nem érezzük benne a cukor kristályosságát. Az előbb használt módszerrel színezőpasztát készítünk, egy habzsák belsejébe minden színből több csíkot húzunk egymás mellé ecsettel, ügyelve arra, hogy a zsák ne tapadjon össze. Ezután a habot a zsákba töltjük, és kb. 1 ujjnyi átmérőjű nyílást vágunk. Egy tepsire sütőpapírt teszünk, kevés habcsókkal leragasztjuk a széleit, majd kisebb, 3 hurkás halmokat nyomunk a zsákból, és a cukorkaszemekkel dekoráljuk őket. 100 fokon, légkeverésen 1 órát szárítjuk a szellemeket, majd a sütőben hagyjuk kihűlni.

A kihűlt piskóták felszínét egyenesre vágjuk, majd minden piskótaréteget tetszőleges sorrendben megkenünk a különböző krémekkel, a végén pedig a színes habcsókokkal dekoráljuk.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások