Hozzávalók
A tésztához
- 130 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 200 g liszt
- 3 ek tej
- 1 csipet só
- 1 db tojássárgája
A töltelékhez
- 2 ek olaj
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 120 ml tejszín
- 180 g tejföl
- 100 g reszelt fehér cheddar
- 2 csipet chilipehely
- 3 db tojás
- 1 db édesburgonya
- 1 marék bébispenót
- 200 g bőr nélküli lazacfilé
- 1 csokor kapor
- 1 csokor snidling
- só, bors
A kapormártáshoz
- 200 g tejföl
- 30 ml tejszín
- 1 csipet chilipehely
- só, bors
- 1 csokor kapor
Hozzávalók
A tésztához
- 130 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 200 g liszt
- 3 ek tej
- 1 csipet só
- 1 db tojássárgája
A töltelékhez
- 2 ek olaj
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 120 ml tejszín
- 180 g tejföl
- 100 g reszelt fehér cheddar
- 2 csipet chilipehely
- 3 db tojás
- 1 db édesburgonya
- 1 marék bébispenót
- 200 g bőr nélküli lazacfilé
- 1 csokor kapor
- 1 csokor snidling
- só, bors
A kapormártáshoz
- 200 g tejföl
- 30 ml tejszín
- 1 csipet chilipehely
- só, bors
- 1 csokor kapor
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd gombóccá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és bedobjuk 30 percre a hűtőbe.
A töltelékhez a hagymát és fokhagymát egy serpenyőben kevés olajon üvegesre pirítjuk. A tejszínt, a tejfölt és a reszelt sajtot egy tálba tesszük, és hozzáadjuk a lepirult hagymát, a chilipelyhet, a tojást, az előzőleg 12-14 perc alatt lobogó vízben megfőtt, felkockázott édesburgonyát és a bébispenótot. A lazacot kisebb kockákra, a kaprot és a snidlinget pedig apróra vágjuk. Az egészet alaposan összekeverjük.
Kivesszük a tésztát a hűtőből, és lisztezett felületen kb. 26-27 cm átmérőjű körré nyújtjuk, majd belerakjuk a formába. Belesimítjuk, rányomkodjuk a tésztát az oldalára is, a felesleget egy éles késsel levágjuk, rakunk rá 2 réteg alufóliát, feltöltjük száraz sütőbabbal, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 10 percre. A sütés után a fóliával együtt levesszük róla a sütőbabot, beletöltjük a tölteléket, és 35 perc alatt készre sütjük.
Miközben sül a pite, a mártáshoz a kaprot felaprítjuk és összekeverjük a többi hozzávalóval. Ha megsült a pite, pihentetjük 20 percet, majd akár még melegen tálalhatjuk is a kapormártással.
Ha tetszett az édesburgonyás-lazacos pite receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!