Kertész Ákos és a MexKitchen csapata Szegedről járta az országot, de a megnövekedett érdeklődésre való tekintettel úgy döntöttek, hogy megvetik a lábukat a fővárosban. Így az I. kerület szívében, a Krisztina tértől egy kőhajításnyira kialakítottak egy biztos pontot.
A MexKitchen népszerűsége
A tex-mex konyha jóval összetettebb, a mexikóin kívül texasi és más, dél-amerikai fogásokat is magába foglal. “Édesapám Arizonában élt, én pedig többször meglátogattam, amikor a hely ötlete megfogalmazódott bennem – innen a tex-mex irány. Aztán szerencsére az embereknek is bejött, úgyhogy folytattuk. Folyamatosan frissítjük az étlapot, mindig van szezonális ajánlatunk” – meséli Ákos.
Az emberek pedig csak jöttek és jöttek, amíg beszélgettünk, de nem mindenki a rendes pulthoz állt sorba. A MexKitchen ugyanis egy hatalmas újítást dobott be, amivel nemcsak a saját, de vendégeik életét is megkönnyítik.
“Van egy saját fejlesztésű applikációnk, ahol a netes, rendelős oldalakhoz hasonlóan online meg lehet vásárolni a kívánt ételt, és beállítható, mikor érkezik érte a vendég. Ugyanazokkal az árakkal dolgozunk, mint az étteremben, és szállítási költség sincs. Persze, nem úgy kell elképzelni, hogy a rendelés pillanatában készítjük, és hidegen rakjuk az átvevőpultra! Körülbelül 5 perccel a megadott időintervallum előtt állítjuk össze az ételt, így frissen kerül a fogyasztóhoz. Nagyon sokat segít ugyanakkor a tervezésben, mind az alapanyagokkal, mind az előkészítéssel kapcsolatban” – tudom meg.
Szerintem ez egy nagyon szuper kezdeményezés, és látszik, hogy a közelben dolgozók élnek is a lehetőséggel. A másik nagyon szimpatikus irányvonal, hogy nem 80 oldalból áll az étlap, hanem 8 ételből. Ezek ízlés szerint variálhatóak, többféle feltéttel kérhetőek, de garantáltan mesterien készítik őket a srácok. Plusz pont, hogy gluténmentes opcióval is szolgálnak, a taco kérhető kukoricalisztes változatban.
Slágerkaják a MexKitchenben
A választás még így is nehéz, de a jó étvágyamnak és egy segítőnek hála mindig sikerül dönteni. Ezúttal egy vega paquitóra és egy csirkés enchiladára esett a választásom, desszertfrontról pedig nehéz döntés után a churros felett győzedelmeskedett az almás-fahéjas chimichanga.
Vega paquito
A paquito viszonylag egyedi elképzelés alapján készül az étteremben. Ez is, mint minden étel, Ákos képzeletének szüleménye. A megálmodott ételeket mindig végigkóstoltatja minden kollégával, és végül együtt alkotják meg a tökéletes konstrukciót. A paquito esetében ez igencsak jól sikerült!
A nem kisebb mint 30 cm-es búzatortillába indokolatlanul sok sajtot tesznek, a vega verzióban pedig mindezt zöldségekkel, pl. cukkinivel és kaliforniai paprikával egészítik ki. Az egészet összecsomagolják, és kegyelemdöfésként minden oldalát alaposan megpirítják. A sajt a zöldségek köré olvad, de nem folyik ki, a tortilla pedig kap egy roppanós kérget. Végül egy kevés korianderrel teszik frissebbé. Összességében nem nehéz és zsíros a végeredmény, a nachosszal kiegészítve pedig szerintem két ember is jól tud lakni egy adaggal. Az ára 1490 forint.
Csirkés enchilada
A hagyományos recept alapján készülő, csirkehúsos tortillatekercs szintén annyi sajttal van megszórva, amennyit nem szégyelltek. Szerencsére ahhoz sem voltak szemérmesek, hogy mindezt rá is olvasszák. 🙂 Így közel olyan vastag sajtréteg (na jó, vastagabb) alakult ki a tekercs tetején, mint maga a tortilla. A pikáns fűszerezésű csirke mellett bab, zöldségek és “meglepő módon” egy kis sajt is került az enchiladába. Ez az étel egyébként időszakos kajaként kezdte, de a nép akarata győzött, és állandó helyet kapott az étlapon. Marhahússal is kérhető, mint az összes többi étel is. (Kulisszatitok: este otthon, hidegen is ettem belőle, és úgy is szuper volt!) Az ára 1790 forint.
Almás-fahéjas chimichanga
Tex-mex desszertekben nem vagyok kifejezetten otthon, és a fűszeres, csípős ízek után leginkább egy fagyit kívántam volna. De akkor még nem tudtam, hogy létezik tex-mex almás pite. Egy vaníliafagyit elbírt volna szerintem, de lehet, hogy csak a 30 fokos kinti hőmérséklet beszél belőlem. Mindenesetre nem túlédesített, nagyiféle almáspite-feelinget nyújtott, inkább az oldalunkon találhatóhoz hasonlítanám! Az is nagyon bejött, örülök, hogy hivatalosan is kapható valahol. 🙂 Az ára 750 forint.
Mexikói üdítők
Említést érdemelnek még a hely italai, ugyanis a hűtők nem a tipikus üdítőkkel vannak feltöltve, hanem original mexikói hűsítőkkel. Én egy kólát kóstoltam, ami nem sokban tért el a megszokottaktól, de mégis volt benne egy pici plusz, malátaszerű íz. Fogjuk a melegre, de jobban esett, mint egy megszokott üccsi! Ezenkívül még “csapon” is vannak alkoholmentes italok, ezeket a jól bevált papírpohárban kérhetjük elvitelre.
A MexKitchen meghódítja Magyarországot
A food truckból kinőtt étterem ma már két food truck büszke tulajdonosa, és nemrég Érden egy rendes éttermet is nyitottak. A rendes alatt azt értem, hogy teraszhelyiséggel és kényelmes asztalokkal üzemelnek. A Pauler utcai MexKitchen egység ugyanis az elvitelre specializálódott, néhány magasított pult van csak, ahol el lehet fogyasztani az ételt. Vidéken viszont még jobban bolondulnak az emberek a tex-mexezésért!
A food truck show és a rendezvények azért nem kerültek hátrébb a MexKitchen listáján. Következő állomásként Győrbe gurulnak, onnan pedig indul az országjárás. A másik food truck addig türelmesen vár, és bízik benne, hogy a céges bulik és csapatépítők is fellendülnek idén nyárra, ahol aztán mehet majd a burritózás! A rendezvényeken ugyanis nem teljes étlappal szoktak felvonulni, hanem előre egyeztetett ételekkel készülnek. A sikerüket viszont nem befolyásolja, hogy nem tudnak minden finomságot egyszerre megkóstoltatni. Inkább csak felcsigázzák az embereket, hogy legközelebb mi legyen terítéken.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!