Hirdetés

Több mangalicát esznek Japánban, mint itthon

Csirkehúsgolyós nyári leves

A húsgolyóreceptet mentsétek le külön is, mert egy adag sült krumplival és salival tökély!

Citromkrémes palacsinta

A klasszikusokat is imádjuk, de azért ha igazán frissítő ízre vágytok, ez a ti kajátok!
Hirdetés

Több mangalicát esznek Japánban, mint itthon

Továbbra is népszerűbb a mangalica hús külföldön, mint hazánkban. Bár folyamatosan növekszik a hazai mangalicafogyasztás, a hungarikum mégis értékesebbnek számít Japánban, mint itthon. Az idei Food Truck Show keretében ezen próbálnak változtatni.
Hirdetés

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének közleménye szerint a mangalica húsát Japánban fogyasztják a legszívesebben. A hazai tenyésztők a tőkehús 70 százalékát külföldön – többek között Amerikában és Ázsiában – értékesítik, a termelt mennyiségnek csupán 30 százaléka marad Magyarországon. A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete szerint a termékük külföldön a hús magas zsírtartalma miatt népszerű, itthon pedig éppen ezért keresik kevésbé a fogyasztók.

Fotó: Pixabay

„A mangalica hús és zsír aránya a sertéshez képest fordított: 30 százaléka színhús és 70 százaléka zsír. Mi magyarok pedig, bár imádunk szalonnát sütni, vagy zsíros kenyeret enni, a zsíros húsokat mégsem kedveljük annyira. Eközben világszerte csak a legdrágább, felső kategóriás éttermek teszik fel a mangalicát az éltalpra, a spanyolok pedig prémium minőségű sonkának vásárolják fel” – mondta el Veégh Attila, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének kommunikációért felelős partnere.

Sonka és kolbász mangalicából, fotó: Kalas Györgyi

Az egyesület adatai szerint a mangalica a hazai sertésállomány mindössze két százalékát teszi ki, jelenleg körülbelül kétszáz tenyésztő foglalkozik vele az országban. Többségük exportra szánja a termékét, az itthon maradó 20-30 százalék nagyrészéből pedig valamilyen szárazáru, kolbász, szalámi és szalonna készül. Bár a második világháború előtt még több millió mangalica élt itthon, a rendszerváltásra azonban a fajta a teljes kihalás szélére került. 1991-re már csak 197 darab volt belőle, komoly összefogás kellett a megmentéséhez. Mára az állomány száma 60 ezer.

Mangalicasonka

Az egyesület folyamatos kampányokkal és aktivitásokkal próbálja közelebb hozni a mangalicát a magyar fogyasztókhoz, ezért a hungarikumot már a hazai felsőkategóriás éttermek is szívesebben használják. Mivel a mangalica már ott van a legjobbnak tartott fővárosi éttermekben, ezért idén a street foodokon keresztül próbálják megkedveltetni a mangalicát.

„Az idei őszi Food Truck Show a magyaros ételekről szól, kiemelten a mangalicából készült fogásokról. Ezzel kettős a célunk: egyfelől a kocsikat, másfelől a közönségek szeretnék meggyőzni arról, hogy a mangalica húsa nemcsak a legdrágább éttermekben állja meg a helyét, de street foodként is. A rendezvényen ingyen biztosítjuk a húst a séfeknek, és bízunk benne, hogy az esemény után szívesebben használják majd a mangalicát a fogásaikhoz ” – tette hozzá a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének kommunikációért felelős partnere.

És hogy miért jobb a mangalica húsa a hagyományos sertéshúsnál, és hogyan menekült meg az állat a kihalástól, arról ebben a cikkünkben olvashattok. Röviden: csak félig szabadtartásban nevelhető, így sokkal többet mozog, minőségi tápot eszik, és sokkal később kerül levágásra, mint nagyüzemi társai

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások