Nemrég mi is írtunk róla, hogy kezdődik az almaszezon, sőt tippeket is adtunk arra vonatkozóan, hogy hol érdemes magatoknak almát szedni. A „szedd magad” akciók keretében ugyanis sokkal olcsóbban megvehetitek az almát, mint a boltban vagy a piacon. Az alma annyira sokszínű gyümölcs, hogy szinte sértésnek számít, hogy mindegyiket ugyanazzal a szóval illetjük. Rendkívül sok vitamint tartalmaz, és amíg a legtöbb gyümölcs gyorsan romlik, az alma hónapokig, sőt egyes fajtái akár fél évig is eltarthatók. Ez főleg a vastag héjú almákra igaz, így ezekre sem kell haragudni, ha túl vastagnak találod a héját, egyszerűen hámozd meg!
A világ legnépszerűbb gyümölcse
A világon több mint tízezer almafajta létezik, ami különösen nagy szónak számít annak ismeretében, hogy az ókori Rómában még csak hatféle almát termesztettek. Azóta tehát több ezer fajtát nemesítettek, sőt, ma is folyamatosan kísérleteznek új fajtákkal. Ez nem véletlen, hiszen ez a világ legnépszerűbb gyümölcse. Bőven megelőzi a dobogón őt követő banánt. Persze a banánt nem lehet olyan jól tárolni, ráadásul kevesebb helyen termeszthető, mint az alma, ami mára a világ minden zugában elterjedt lett. Jól mutatja ezt, hogy a világ legnagyobb almatermesztője jelenleg az Egyesült Államok, pedig itt nem is őshonos az alma, csak Amerika felfedezése után honosították meg angol telepesek.
(Az igazsághoz hozzátartozik, hogy paradicsomból még az almánál is több fogy, és szigorú értelemben véve a paradicsom is gyümölcs. Így igazából a világ legnépszerűbb gyümölcse nem is az alma, hanem a paradicsom.)
Több ezer fajtából alig tizet eszünk
Persze hiába létezik több ezer almafajta, a boltokban korántsem ilyen sokszínű a felhozatal. A legtöbb embernek azon is gondolkodni kell, hogy egyáltalán néhány fajtát fel tudjon sorolni. Ez nem csoda, hiszen Európa almatermesztésének 75 százaléka 13 almafajta között oszlik meg. Ismeretlenebb fajtákat csak kevesen termesztenek, jelenleg nagyjából 30 fajtát találhatunk Európa piacain. Bár az almapiac még így is jóval sokszínűbb, mint a banán, amiből hiába létezik sok fajta, mi itt Európában csak a Cavendish banánnal találkozunk.
Európában a három legnépszerűbb almafajta
sorrendben a következő:
Golden Delicious: Ezt senkinek sem kell bemutatni, ez az az almafajta, amit talán mindenki felismer. Nem túl nagy méretű, kezdetben zöld, majd a tárolás során egyre sárgább, édes ízű, puha almafajta. Pitébe is kiváló. Nemcsak Európában, hanem Amerikában is a legnépszerűbb fajta.
Gála: Kis méretű, piros és sárga “cirmos”, belül sárgás, egyáltalán nem kemény, de ropogós. Íze harmonikus, se nem savanyú, se nem túl édes. Sajnos hamar kásásodik, így ősszel az igazi. Hamar, már augusztus végén érik, így először ezzel találkozhatunk a piacon.
Jonagold: A Jonatán és a Golden almák kereszteződése, ezért lett a neve Jonagold. A Goldenhez hasonlóan édes, színében viszont piros. A Goldennél nagyobb, héja vékony.
Mindezekhez kezd felzárkózni a sorban a Red Delicious: ez viszonylag könnyen megismerhető nagy méretéről, kissé csúcsos alakjáról. A Red Delicious színe bordóba hajló piros, kemény, nagyon ropogós és kissé édeskés. Ha bárkit is érdekel, nekem ez a kedvencem. Ennek egyik változata a Starking, itthon sokan így ismerik a fajtát. Egyetlen hibája, hogy gyorsan kásásodik.
A másik nagyon népszerű fajta a Granny Smith, sőt a világ déli felén ebből termesztenek a legtöbbet. Gyakran összekeverik a Golden fajtával, pedig sokkal nagyobb, héja fényes, kissé pöttyös, húsa nagyon kemény, íze savanykás. Nagy szó, hogy ilyen népszerű tud lenni, a világ ugyanis az édes almák irányába megy, a régebbi, savanyú fajták egyre inkább feledésbe merülnek. A Granny Smith-hez erősen hasonló, kifejezetten ősi magyar fajta a Húsvéti rozmaring. Szintén nagy méretű, zöld alma, bár egyik fele pirosodik. Sokáig eltartható (ezért is hívják húsvétinek), sőt aromája a hideggel egyre erősödik.
Ezeket keresd, ha különlegességre vágysz!
Aztán vannak olyan almafajták, amelyek valamiért egy-egy országra jellemzők, például Lengyelországban és itthon is viszonylag népszerű az Idared. Ezt is könnyű megismerni kissé lapított formájáról. Egyik fele piros, másik sárga, lédús, roppanós, de kissé savanykás alma. Könnyen tárolható, mivel vastag a héja, ezért nem is kásásodik, ez tette népszerűvé. Egész Európában egyre népszerűbb almafajta a német nemesítésű Pinova, ami remekül ellenáll a betegségeknek. Október végén érik, megjelenése igen attraktív, piros, kissé csúcsos, íze inkább savanykás.
És végül nézzünk meg néhány új almafajtát, amiről talán még soha nem hallottál, de tudatos keresgéléssel itthon is megtalálod, ha kipróbálnál valami újat. Érdemes! Ilyen például a Braeburn, ami egy déli, melegebb éghajlathoz szokott gyümölcs, de már Magyarországon is termesztik. Megjelenése jellegzetes: színe narancssárga, függőleges vonalakkal. Ez a legkésőbb érő fajta, ezért sokáig eláll, húsa kemény, színe harmonikus.
Viszonylag új almafajta például a méz ízére emlékeztető Ambrózia, vagy a szuper ropogós és édes Pink Lady, amit mindig darabra és általában aranyárban árulnak az üzletekben. (Szerintem teljesen fölösleges egy darab almát venni, ha ilyen árban egy kilót kapunk itthon termett Gálából is.) Szintén új zöldalma-fajta a japán Mutsu, ami nagyon jól tárolható, és zöld színe ellenére elég édes – talán egy kicsit túlságosan is.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!