Minden évben rengeteg élelmiszer kerül a kukába, egy magyar fogyasztó évente 65 kilót dob ki, bár volt ez ennél még több is. Ennek a legnagyobb része mindig a pékáru, amiből évente több száz tonna végzi a szemétben. Pedig tudatosabb tervezéssel csökkenteni lehetne a kidobott pékáru mennyiségét. Ezzel nemcsak az egyre nagyobb méreteket öltő élelmiszerpazarlást lehetne lefaragni, hanem pénzt is spórolhatunk. Az utóbbi időben nagyon sokat drágultak a pékáruk, és a megugró alapanyag- és energiaárak miatt a jövőben további drágulás várható.
De lássuk, mit tehetünk annak érdekében, hogy ne dobjunk ki annyi kenyeret!
- Vegyünk kovászosat! Míg az élesztős kenyér már másnapra morzsálódik, addig a kovászos akár 3 napig is friss marad, de pirítósként még tovább is fogyasztható! Így hiába drágább a kovászos kenyér, összességében sprólunk vele, hiszen mind egy szálig elfogy, és az élettani hatásai is sokkal kedvezőbbek.
- Menő étel a bundás kenyér és a gyerekeknek is nagy kedvence. Ha a kenyér vagy zsemle már kicsit szikkadt, ne dobjuk ki, készítsünk bundás kenyeret, ha a kifli maradt rajtunk, akkor pedig mákos gubát! De maradékmentő toplistánkban további ötleteket is írtunk korábban.
- Ha nagyon megszáradt a kenyér, akkor készítsünk zsemlemorzsát – remélhetőleg a pékségek maguk is így csinálják.
- Ha előre látjuk, hogy sok lesz a kenyér, fagyasszuk le! Lefagyasztani az egész kenyeret érdemes, majd este csak elő kell venni és reggelre kiolvad. Nem kell betenni a sütőbe újra, mert akkor kiszárad. Ha már megkezdtük a kenyeret, akkor szeletenként fagyasszuk le, ezt pedig pirítósként fogyaszthatjuk.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!