Hozzávalók
- 1 szál répa
- 2 szál fehérrépa
- 2 db krumpli
- 300 - 400 g sütőtök
- 3 - 4 ek olívaolaj
- só, bors
- 5 - 6 levél zsálya
- 1 fej hagyma
- 3 - 4 gerezd fokhagyma
- 1 db chili (kicsi)
- 3 - 4 ág friss kakukkfű
- 1 konzerv fehérbab/cannellini
- 1 kis marék szárított vargánya
- 150 ml forró víz
- 1 - 1 ½ l zöldségalaplé
- 2 tk vörösborecet
- 20 g parmezán
- 1 csokor friss petrezselyem
A pesztóhoz
- 2 db kaliforniai paprika
- 1 szál füstölt kolbász
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek pirított fenyőmag
- 1 nagy csokor friss bazsalikom
- só, bors
- 1 - 2 ek olívaolaj
- 20 g parmezán
Őszi minestrone
Hozzávalók
- 1 szál répa
- 2 szál fehérrépa
- 2 db krumpli
- 300 - 400 g sütőtök
- 3 - 4 ek olívaolaj
- só, bors
- 5 - 6 levél zsálya
- 1 fej hagyma
- 3 - 4 gerezd fokhagyma
- 1 db chili (kicsi)
- 3 - 4 ág friss kakukkfű
- 1 konzerv fehérbab/cannellini
- 1 kis marék szárított vargánya
- 150 ml forró víz
- 1 - 1 ½ l zöldségalaplé
- 2 tk vörösborecet
- 20 g parmezán
- 1 csokor friss petrezselyem
A pesztóhoz
- 2 db kaliforniai paprika
- 1 szál füstölt kolbász
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek pirított fenyőmag
- 1 nagy csokor friss bazsalikom
- só, bors
- 1 - 2 ek olívaolaj
- 20 g parmezán
A vargányát leforrázzuk a vízzel, és hagyjuk benne állni.
A répát és a fehérrépát kisebb, a krumplit és a sütőtököt nagyobb kockákra vágjuk. Összeforgatjuk egy kevés olívaolajjal, sóval, borssal, 2-3 nagyobb darabra tépkedett zsályalevéllel, tepsire rakjuk, és az egészben hagyott kaliforniai paprikákkal együtt 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Akkor jó, ha az apróra vágott zöldségek egy kis színt kaptak, a paprikák héja pedig kissé megég (az utóbbi kicsit több idő). Ezután kivesszük, a paprikákat egy tálba tesszük, lefedjük és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, a héját leszedjük, a magokat kikaparjuk.
A leveshez az apróra vágott kolbászt egy kevés olajon zsírjára pirítjuk. Kiszedjük, és egy kevés zsírt hagyunk az edény alján, a többit rászedjük a kolbászra. A zsiradékon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, sózzuk, borsozzuk, rárakjuk a szeletelt fokhagymát, az apróra vágott chilit és a zsályát. Kicsit lepirítjuk. Ezután mehet bele szinte minden: a kakukkfű, a lecsepegtetett bab, a sült zöldségek, az áztatott vargánya, majd felöntjük az alaplével, és 10 percet rotyogtatjuk.
Közben megcsináljuk a pesztót: egy aprítógépben lezúzzuk a hozzávalókat. Befejezzük a levest: ízesítjük ecettel, reszelt parmezánnal, sózzuk, megszórjuk apróra vágott friss petrezselyemmel, és végül 2-3 evőkanál pesztót is keverünk bele. Pesztóval tálaljuk.
Ha tetszett az őszi minestrone receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!