Zsolnay Gergely, az Ooton szakácsa 6 éve vegán, nagyjából azóta, amióta környezetmérnöki diplomája után elvégezte a Semmelweis Egyetem dietetikusi képzését. Már a tanulmányai alatt sokat foglalkozott az ételek beltartalmi értékével, és arra jutott, hogy egy okosan és tudatosan összeállított menüből igenis hiányozhat az állati fehérje. Bár korábban állatokat tartott, sőt vadászott is, ez nekem még inkább garancia arra, hogy a keze által készült vegán kajákról senki sem mondja meg, hogy 100%-ban növényi alapúak.
Az Ooton egy vegán gyorsétterem
Grab and go, azaz kapd fel, és indulj tovább! – nagyjából így lehetne összefoglalni az Ooton koncepcióját. Bár a hely előtt van néhány asztal, és a magasított pultnál is le lehet huppanni, ez nem egy beülős hely, inkább az elvitelre specializálódtak.
Az ételek ennek megfelelően nem a szemünk láttára készülnek, hanem a hűtőpultban várakoznak – ugyanakkor a legtöbb kajának, a wrapeknek és salátáknak egyébként sincs szükségük melegítésre fogyasztás előtt. Így tényleg percek alatt vitamin- és rostdús vegán ebédhez vagy vacsihoz juthatunk!
Az eredeti koncepció egyébként a 3. kerületi Planteenhoz, név szerint pedig Szemerédy Viktóriához és Baráth Barnához köthető. Az alapítókhoz csatlakozott Fait Federika és Gergely. A Planteen egy vegán kantin a Graphisoft Parkban, ami részben az irodistákat, részben pedig az ott működő Real School diákjait szolgálja ki. A két egység kínálata nem teljesen egyezik meg, de aki evett már a Planteenban, vagy jókat hallott róla, az az Ooton konyhájában sem fog csalódni!
Ízletes wrapek és színes bowlok
Az Ooton kínálatát részben szendvicsek teszik ki, amik közt több gluténmentes változat is megtalálható. A számomra izgalmasabb ételek viszont a wrapek és a bowlok voltak. Ezeket tényleg jó ebéd- vagy vacsialternatívának tartom, egy szendvics valamiért nálam inkább a reggeli kategória. Az összes tortillát végigkóstoltam, de kedvencet nem tudtam választani: el tudnám viselni, ha a hét minden napján egy másik változattal lepne meg valaki. A különböző ízvilágokkal mindenkinek igyekeznek a kedvében járni: a magyaros vagy az ázsiai konyha kedvelői sem maradnak éhen.
Tepertős wrap
A tepertős wrap nem meglepő módon a magyaros-paprikás-hagymás szentháromságot képviseli, azonban zsír helyett szejtán az alapja. Nekem egy picit sós volt ez a fűszerezés, de a magyaros konyha már csak ilyen, és ezt az Ootonban nagyon jól tudták reprodukálni.
„Sushi” wrap
A halas hatású wrap egy tonhalas sushira hasonlít. Tonhal helyett viszont nyilván ebbe is zöldség kerül: egész konkrétan egy marinált padlizsán, amit rostlapon épphogy csak megsütnek. Ettől az állaga is tonhalassá válik a fantasztikus ázsiai ízek mellett.
Green dream
A legzöldebb wrapbe a sok zöld zöldségen kívül fenntartható forrásból származó avokádót tesznek. Ez egy lightosabb darab mind ízeiben, mind kalóriában, mint mondjuk a tepertős, de fitt vacsinak kiváló választás.
„Húsgolyós” vagy „kolbászos” wrap
A tepertőshöz nagyon hasonló ízvilágú, azonban nem szejtán-, hanem lóbab-alapból készülő zöldséges „húsgolyó” a kolbászos wrap fehérjeforrása. Növényi sajttal egy kicsit junkos hatású. De csak hatású, mert valójában ez is egy egészséges energiabomba.
Reggeli wrap
Reggelire egy kamutojásos omlettből és roston sült zöldbabból álló témát képzeljetek el. Parajjal és házi sajtszósszal teljes az ízélmény, úgyhogy ha nem volt időtök otthon enni egy (vegán) zabkását, dobjatok be egy ootonos reggeli wrapet!
Hummuszos pikáns wrap
A csípős, házi jalapeno-ketchupos wrapbe hummusz kerül és sok nyers zöldség. Nekem nem volt durván csípős, de ízlés kérdése!
Kiadós wrapek kicsit drágán
A wrapek a valóságban teljes tekercseket takarnak, és igencsak nagy tortillalapból készülnek. Ennek ellenére szerintem egy picit drágák, de ha számításba vesszük a felhasznált rengeteg zöldséget és egészséges alapanyagot, akkor sajnos kijön a matek. Mindegyiket jó szívvel ajánlom, akár vegánok vagytok, akár csak kipróbálnátok valami izgalmas, új, egészségtudatos kaját! A pazarlás elleni fellépés jegyében az Ooton része a Munch-hálózatnak is – így ha szerencsétek van, nap végén jóval jutányosabb áron is kóstolóhoz juthattok.
Bowlok
A wrapek mellett az Ooton másik nagy dobása a többféle, szezonális és állandó összetételű bowl. Ezek az utóbbi időben elég nagy népszerűségre tettek szert, több kifejezett bowlozó (NEM egyenlő a bowlinggal :D) ütötte fel a fejét a városban. A lényegük, hogy valamilyen szénhidrátalapra, legyen az rizs vagy épp quinoa, kerül mindenféle friss és/vagy főtt és/vagy sült zöldség. Természetesen ezek sem nevezhetőek száraznak, valamilyen ízletes szósszal is nyakon öntik őket. Egy narancssárgát és egy zöldet kóstoltam: a sütőtökösben van egy gyömbéres, nyers sütőtöksali, amit azóta sem tudok kiverni a fejemből! Adagban azért nem mondanám őket túl kiadósnak, de nem marad éhes utána az ember.
Vegánoknak életmentő, mindenki másnak figyelemre méltó
Az Ooton egy egészségtudatos hely, amit azok is megszeretnek, akik egyébként nem kifejezetten érdeklődnek a vegán konyha iránt. Ízeiben ugyanis szinte megszólalásig hozza a megszokott „húsos” vonalat, úgyhogy aki fenntarthatósági okok miatt lett vegán, és EZÉRT KERESI A HÚSOS ÍZEKET, az emberére – vagyis wrapjére – talál az Ootonban. Aki még nem ennyire elszánt, de szeretné beépíteni a rutinjába mondjuk a húsmentes hétfőket, szintén jó úton (vagyis Ooton) jár a Mammut oldalában bóklászva. Tuti, hogy talál egy olyan kaját, amit felkap, elvisz, és egy jó élménnyel gazdagodik tőle!
Cím: 1024 Budapest, Lövőház u. 12. 01/D