Gluténmentes
Dietetikusként különösen szigorú szemmel tekintek minden mentes vendéglátóhelyre: egy kis keresztszennyeződés itt, pár megmaradt morzsa ott, és egy gluténérzékeny napját könnyen haza is vágta egy jóhiszeműen elfogyasztott „gluténmentes” péksüti. A Tibidabo Gluténmentes Pékség évek óta töretlen sikere viszont azt bizonyítja, hogy itt garantáltan nem eshetünk ilyen hibába: saját gyáli péküzemükbe egy szemernyi glutén sem teheti be a lábát!
A pékség maga fizikailag az Astoriától 3 percre található, de profi webshopjukon még szélesebb kínálatból válogathatnak a gluténmentes diétára szorulók. Ezenkívül a futárcégek is egymásnak adták a kilincset már kora délelőtt – úgy tűnik, a reggeli rendelés népszerűbb, mint gondoltam!
Minimum gluténmentes minden
A Tibidabo Pékségben alap a gluténmentesség, ezt csak fokozni tudják. Cukormentes, laktózmentes, szénhidrátcsökkentett és/vagy vegán opciókat is találni a polcokon. Minden termék mellett egy precíz piktogram igazít útba, hogy pontosan mit nem eszünk meg azzal a bizonyos péksütivel.
„Normál” pékséghez mérten is egész színes kínálat fogadott hétköznap délelőtt. Bár engem nem érint, szerintem sok gluténérzékenynek megdobban a szíve egy pizzás twister vagy egy fahéjas csiga láttán – amit meg is ehet, nem csak szemlélhet.
Kenyerekből kifejezetten sokféle volt, és bár ezek előre csomagoltak, mindegyik fogásán érezni lehetett, hogy friss. A péksütik langyosak voltak reggel 9 körül.
A korábban kávézóként üzemelő helyiség emeletén van a konyha, Éva néni ott készíti a szendvicseket, miközben a lenti pultban ketten szolgálnak ki. Egyikük, Deák Éva (nem azonos Éva nénivel!) nyitás óta csapattag, és ha jól vettem le a szituációt, épp betanította maga mellett az új kollégát. 🙂 Az üzletvezető, Hermann Dóra is sürgött-forgott, hogy minden a helyén legyen a vendégek körül.
Vegán caprese fitt buciban
Bár sok pékáru vegán, a helyre Éva szavaival élve „már beengedték a húst”, nem teljesen vegán minden termék. Tehát a vega és húsevő gluténérzékenyeknek kecskesajtos és prosciuttós szendvics is van, nem csak növényi sajtos! Éva javaslatára én mégis a vegán caprese mellett döntöttem, és nagyon jól tettem!
A méretes szendvics fitt bucija a mindenmentes kategória, de rengeteg rost található benne, szóval sokáig el lehet vele telni. Pláne, hogy nem is kicsi! Maximálisan hozta a caprese feelinget, csoda házi pesztóval, ami természetesen vegán parmezánnal és friss bazsalikommal készül. A sajt – növényi sajt lévén – kicsit más volt, mint egy sima vizes mozzarella, állagban inkább pizzamozzarellára hasonlított. A pékárunak volt egy sajátos íze, de a textúrája abszolút elfeledtette, hogy épp egy mentes terméket eszem. Friss narancslével komplett reggeli, ami tuti kitart ebédig – teszteltem!
Péksütik a Tibidabo Gluténmentes Pékség pultjából
A szendviccsel annyira jóllaktam, hogy a péksütiket egy az egyben elcsomagoltam a gyártásvezetőnknek, Boginak. Ő gluténérzékenyként nap mint nap szenved a szerkesztőségben, ha előkerül valami péksüti, és persze nála jobban senki se tudná véleményezni őket!
A szakvélemény kimondta, amit sok százan már elismertek. A Tibidabo pékárui nagyon finomak, szuper az állaguk, és nem morzsálódnak vagy száradnak ki 1-2 nap alatt sem. A feltétekkel nem spórolnak, de nem is áztatják el velük az alaptésztát. (Plusz pont, hogy egységáron vannak: a péksütis pultról minden súlyra megy.)
A kenyér tényleg ropogós héjú, igazán jól ki lehet vele tunkolni a maradék szaftot, ami sok gluténérzékeny életéből gyakran kimarad. Pirítósnak lekvárral szintén hibátlan, a natúr ízének köszönhetően ugyanis se nem sós, se nem édes.
A Tibidabo Gluténmentes Pékség hitvallása
„Hitvallásunk, hogy nem kötünk kompromisszumokat! Úgy készítjük el kedvenceidet, hogy ízviláguk akkor is elnyerje tetszésedet, ha a hagyományos péksütemények rajongói közé tartozol!” – írják az oldalukon. A megkóstolt pékáruk pedig ezt maximálisan alátámasztják. Extra pozitívum, hogy nem attól gluténmentesek, hogy mindent gluténmentes lisztből készítenek, hanem különböző gluténmentes alternatívákkal dolgoznak: hajdina, köles, bambuszrost- és útifűmaghéjlisztet használnak a tipikus burgonya vagy rizs helyett.
Facebook-oldalukon naponta aktívak, és nemcsak táplálkozással, de rengeteg, egészséges életmóddal kapcsolatos tippet osztanak meg. Így a Tibidabo nemcsak egy pékség, hanem – ahogy ők is írják – egy életszemlélet. Ha érdekel a kiegyensúlyozott, egészségmegőrző étrend, látogassatok el hozzájuk!
Cím: 1074 Budapest, Dohány utca 7.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!