Nemrég lépte át Földünk lakossága a 8 milliárd főt – egész könnyen belátható, hogy ennyi ember számára élelmiszert biztosítani nem kis feladat. És nemcsak hogy nem egyszerű ennyi élelmiszert megtermelni, az üvegházhatású gázok negyedének kibocsátásáért is az élelmiszeripar a felelős. Jelenleg a Föld sivatag- és jégmentes területeinek közel felét mezőgazdaságra használjuk. Ez önmagában is megterheli a környezetünket, hiszen a növénytermesztés során vegyszereket használnak, a megtermelt élelmiszert pedig szállítani kell. Az állattenyésztés azonban még nagyobb környezeti károkkal jár. Többek között:
- felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásáért,
- az állatoknak folyamatosan adagolt antibiotikum nagyban hozzájárul az emberekben is kialakuló antibiotikumrezisztenciához,
- egyre több betegség terjedhet állatról emberre.
Mint láthatod tehát, nemcsak etikai, hanem környezeti okokból is fontos lenne a húsmentes étrend terjedése. Persze az etikai szempontok is fontosak: becslések szerint a tavalyi vegán január több mint egymillió állat életét mentette meg, ennyivel kevesebb húst ettek ugyanis az emberek szerte a világon. Csakhogy korántsem olyan könnyű lemondani a húsról és azonnal vegánnak állni, hiába olvasunk most mindenhol a vegán januárról. Adunk azonban néhány tippet ahhoz, hogy hússal együtt is kicsit klímabarátabb módon étkezhess.
1. Kezdd kicsiben!
Szerencsére a kutatások is azt támasztják alá, hogy a kisebb változásokat sokkal inkább be tudjuk építeni a mindennapi életünkbe, mint a drasztikus lépéseket. Ha nem tudsz lemondani a húsról, akkor az is nagy lépés, ha hetente egy húsmentes napot beiktatsz. Vagy mondjuk főétkezések esetében megtartod a húst, lemondasz viszont a felvágottakról, sonkáról, szalámiról és virsliről. Második lépés lehet aztán, hogy megváltoztatod a hús és a köret arányát! Inkább a hús legyen kisebb, a köret pedig kiadósabb. Ehhez persze arra is szükséged lesz, hogy új, izgalmas köreteket fedezz fel a krumpli és a rizs mellett, de ez csak a javadra válik!
2. Nem mindegy, milyen húst választasz!
Ha semmiképpen nem tudsz lemondani a húsról, akkor is érdemes figyelni arra, hogy milyen húst fogyasztasz. A csirke és a sertés jóval kevésbé terheli meg a környezetet és kevesebb vízpazarlással jár, mint a marha vagy a bárány. Nem beszélve arról, hogy a csirkének és a sertésnek kevesebb takarmányra van szüksége (ezt is meg kell termelni, ugye).
A halak esetében sajnos nehéz a helyzet! A tenyésztett halak ugyanis jóval több üvegházhatású gáz kibocsátásával és szennyezéssel járnak – ráadásul ezeknek is jócskán adagolják az antibiotikumot. Emellett a halgazdaságok hulladékot és vegyszereket juttatnak a part menti vizekbe, ezáltal elpusztítják a helyi ökoszisztémákat. Viszont a vadon élő halak fogyasztása lehalászáshoz vezet. Igencsak nehéz tehát megmondani, hogy melyik hal fogyasztása az etikusabb.
Bár sok szó van róla, hogy mi, magyarok viszonylag kevés halat fogyasztunk, az igazság az, hogy valószínűleg a jövőben a tengerek védelme érdekében amúgy is vissza kell fogni a halfogyasztást. Ha nem tudunk lemondani a tengeri herkentyűkről, a legkörnyezetkímélőbb megoldásnak állítólag a kagyló tűnik. A legjobb döntés azonban az, ha helyi, magyar halat eszünk!
3. Kevesebb tejtermék?
A vegán január keretében sokan a sajt teljes elhagyására buzdítanak, és helyette az avokádót, a hummuszt és a tofut ajánlják. Ezekkel is óvatosan kell azonban bánni, hiszen a mi éghajlatunkon sem az avokádó, sem a csicseriborsó, sem a szója nem terem meg. Így ha pusztán a környezeti oldalt nézzük, korántsem biztos, hogy a helyben előállított sajt károsabb a környezetre, sőt!
4. Fedezz fel új fűszereket!
Sokan az ízeket hiányolják a vegán ételekből, de a zöldséges ételek korántsem ízetlenek, csak fel kell fedezni új ételízesítőket. Érdemes szétnézni az ázsiai boltokban!
5. Hívj vendégeket és menj piacra!
Egyedül új recepteket próbálgatni kevésbé buli, mint ha vacsoravendégeket hívsz hozzá. Emellett érdemes felkeresni a közelben lévő termelői piacokat, hiszen sok új termelőt és főleg alapanyagokat ismerhetsz meg, amelyeket beépíthetsz az étrendedbe. Ha végképp távol áll tőled a kísérletezés, akkor pedig keress fel vegán éttermeket, és rendelj ki valami teljesen újat!
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!