Laktózmentes
Vega
Vegán
Hozzávalók
- 4 ek olaj
- 1 fej hagyma (nagyobb)
- 3 - 4 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 db kaliforniai paprika
- 6 - 8 db olajban eltett, szárított paradicsom
- 530 g konzerv lencse
- 1 ½ tk római kömény
- ½ tk gyömbérpor
- 2 tk őrölt füstölt paprika
- ½ tk fahéj
- 0.25 tk Cayenne-bors
- 1 tk szárított oregánó
- 1 tk szárított majoranna
- 0.25 db citrom héja
- 680 g passzírozott paradicsom
- 400 ml zöldségalaplé
- 1 csipet chipotle chilipehely (elhagyható)
- 400 g konzerv vörösbab
- 3 - 5 fújásnyi folyékony füst
- 350 g konzerv kukorica
- 0.25 - ½ db lime leve
- 2 tk juharszirup
A pico de gallóhoz
- 3 marék színes koktélparadicsom
- ½ fej lila hagyma
- 1 csokor koriander
- 0.25 - ½ db lime leve
- só, bors
- 2 ek olívaolaj
A tortillához
- 2 csomag tortillalap
- 2 - 3 ek olívaolaj
- só, bors
- ½ tk Cayenne-bors
- 0.25 - ½ db lime leve
Hozzávalók
- 4 ek olaj
- 1 fej hagyma (nagyobb)
- 3 - 4 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 db kaliforniai paprika
- 6 - 8 db olajban eltett, szárított paradicsom
- 530 g konzerv lencse
- 1 ½ tk római kömény
- ½ tk gyömbérpor
- 2 tk őrölt füstölt paprika
- ½ tk fahéj
- 0.25 tk Cayenne-bors
- 1 tk szárított oregánó
- 1 tk szárított majoranna
- 0.25 db citrom héja
- 680 g passzírozott paradicsom
- 400 ml zöldségalaplé
- 1 csipet chipotle chilipehely (elhagyható)
- 400 g konzerv vörösbab
- 3 - 5 fújásnyi folyékony füst
- 350 g konzerv kukorica
- 0.25 - ½ db lime leve
- 2 tk juharszirup
A pico de gallóhoz
- 3 marék színes koktélparadicsom
- ½ fej lila hagyma
- 1 csokor koriander
- 0.25 - ½ db lime leve
- só, bors
- 2 ek olívaolaj
A tortillához
- 2 csomag tortillalap
- 2 - 3 ek olívaolaj
- só, bors
- ½ tk Cayenne-bors
- 0.25 - ½ db lime leve
Vastag falú edényben alaposan felhevítjük az olajat, és néhány percig egy csipet sóval fonnyasztjuk benne a felkockázott hagymát, majd mehet hozzá a szeletelt fokhagyma, a darabolt paprika, illetve a csíkokra vágott aszalt paradicsom is.
Az edénybe kerülő minden új összetevőt kevés sóval megszórunk, így lesz kiegyensúlyozott az étel. Ha megfonnyadtak, kicsit karamellizálódtak a zöldségek, jöhet az átmosott, lecsepegtetett lencse és a fűszerek. Alaposan átkeverjük, rövid párolás után jöhet a passzírozott paradicsom. Kb. 20 percig közepesen alacsony lángon forraljuk, időnként megkeverve. Az alaplevet 3-4 kisebb részletben öntjük az edénybe, mindig akkor, amikor már kicsit sűrűbb a szósz.
A tortillalapokat egyenlő méretű cikkekre vágjuk, és egy nagy tálban átforgatjuk az olajjal és a fűszerekkel. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket úgy, hogy a lehető legkevésbé fedjék egymást. 175 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben először 10 percig, majd egy rázás, megfordítás után 2-3 percig sütjük őket. A sütőből kivéve meglocsoljuk lime-lével, és egy tálba szedjük. Ahogy hűl, úgy lesz egyre ropogósabb.
A következő összetevő a bab, amit kb. 15 percig főzünk. Közben 1-2-szer megkóstoljuk a szószt, fűszerekkel és sóval tökéletesítjük. Végül a kukorica is belekerül, amit 10 percig főzünk. A főzés legvégén hozzáadjuk a juharszirupot és a lime-levet.
A pico de gallóhoz apróra vágjuk a hagymát, a koktélparadicsomot és a koriandert, összekeverjük, és kóstolás után sóval, borssal, lime-lével és olívaolajjal ízesítjük.
Tálalásnál a chilis bab tetejére szedünk egy kis pico de gallót, és a fűszeres chipset használjuk kanálnak. 🙂
Ha tetszett a vegán chilis bab receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!