Vega
Hozzávalók
Az alaptésztához
- 1 kg cékla (sütve)
- 1 db tojás
- 1 ek cukor
- 1 tk fahéj
- 2 csipet só
- 50 g puha vaj
- 400 g liszt
A morzsához
- 150 g zsemlemorzsa
- 3 ek olaj
- 1 tk fahéj
- 3 ek porcukor
A tálaláshoz
- 2 tk porcukor
- 1 csipet fahéj
- 100 g tejföl
- lekvár ízlés szerint
Céklanudli
Hozzávalók
Az alaptésztához
- 1 kg cékla (sütve)
- 1 db tojás
- 1 ek cukor
- 1 tk fahéj
- 2 csipet só
- 50 g puha vaj
- 400 g liszt
A morzsához
- 150 g zsemlemorzsa
- 3 ek olaj
- 1 tk fahéj
- 3 ek porcukor
A tálaláshoz
- 2 tk porcukor
- 1 csipet fahéj
- 100 g tejföl
- lekvár ízlés szerint
A céklát megmossuk, leszárítjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük. Ez akár másfél órába is telhet, azonban fontos, hogy főzés helyett ezt a módszert válasszuk, hogy ne vigyünk a tésztába felesleges folyadékot. A puhára sült céklát meghámozzuk, és egy aprítóban összetörjük, majd finom szövésű szitán vagy szűrőn átpasszírozzuk, és hagyjuk lehűlni.
Egy keverőtálban összedolgozzuk a tojással, a cukorral, a fahéjjal, a sóval és a vajjal, majd hozzáadagoljuk a lisztet. Enyhén nyúlós, erősen ragacsos masszát kapunk, de ha több liszt kerülne bele, főzés után nagyon keménnyé válna, így nem szabad ettől megijedni. Letakarva hűtőbe tesszük, hogy a liszt megszívja magát.
A zsemlemorzsát az olajon egy serpenyőben megpirítjuk, majd összekeverjük a fahéjjal és a porcukorral.
Egy lábasban vizet forralunk egy csipet sóval, majd elővesszük a tésztát, és a kezünket beolajozva kis citromnyi darabokat csippentünk belőle. A fém vagy műanyag felületet is enyhén beolajozzuk, és a kis golyókat így 25-30 centis rudakká sodorjuk, majd késsel vagy spatulával kellő hosszúságúra vágjuk, és beledobjuk a lobogó, forró vízbe. 5-6 perc alatt megfőzzük, majd rögtön a morzsába szedjük. Cukorral és fahéjjal kikevert tejföllel és lekvárral tálaljuk.
Ha tetszett a céklanudlii receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!