Vega
Hozzávalók
- 2 szál sárgarépa
- 1 db krumpli
- 1 db cukkini
- 180 g csiperkegomba
- 1 fej hagyma
- 2 ek olaj
- 1 ½ ek currypor
- 1 tk kurkuma
- 3 tk méz
- 1 tk őrölt fűszerkömény
- 1 tk őrölt bors
- 4 - 500 ml víz
- 2 tk só
- 10 g bébispenót
Hozzávalók
- 2 szál sárgarépa
- 1 db krumpli
- 1 db cukkini
- 180 g csiperkegomba
- 1 fej hagyma
- 2 ek olaj
- 1 ½ ek currypor
- 1 tk kurkuma
- 3 tk méz
- 1 tk őrölt fűszerkömény
- 1 tk őrölt bors
- 4 - 500 ml víz
- 2 tk só
- 10 g bébispenót
Az én curryverzióm egy kínai curryreceptből indult, majd a saját hűtőm tartalma szerint továbbfejlesztettem az évek során. A recept alapvetően vegetáriánus, de akár egy ropogós, panko morzsában sütött csirkemellel is párosíthatjuk, ami egy kicsit elviszi a receptet a japán katsu curry irányába. A fűszerezésen kívül bátran variálhatjátok a zöldségfajtákat, attól függően, hogy éppen milyen maradék zöldség van a hűtőtökben.
Előkészítjük a zöldségeket: a sárgarépát, a burgonyát és a cukkinit megmossuk, meghámozzuk, majd 2-3 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát kis kockákra vágjuk, a csiperkegombát pedig negyedekbe. Egy lábast közepesen erős lángon felhevítünk, majd 2 evőkanál olajjal beleszórjuk a hagymát. Amikor kicsit megpirult, beletesszük a burgonyát és a répát, és tovább pirítjuk.
A zöldségekre szórjuk a curryport és a kurkumát, hozzáadjuk a mézet, és az őrölt köményt, borsozzuk, majd közepes lángon 1-2 percig kevergetve pirítjuk. Felöntjük kb. 400 ml vízzel, és lefedjük. A lényeg, hogy a víz éppen ellepje. Erős lángra kapcsolunk, majd amikor felforrt a currynk, levesszük a fedőt, és közepes lángon tovább forraljuk, amíg meg nem puhul a burgonya és a répa – ez kb. 25 perc. Szükség esetén adjunk hozzá még egy kis vizet.
Ezt követően a currynk ⅓-át átszedjük egy aprítóba, hogy kihasználva a burgonya keményítőtartalmát, készítsünk egy sűrített curryszószt. Alaposan lezúzzuk, amíg egy homogén mártást nem kapunk.
Közben a fazékba tesszük a cukkinit és a csiperkegombát, adunk még egy kis vizet a curryhez, és további 5 percig főzzük. Amikor kellően redukálódott a víztartalma, visszaöntjük a curryszószunkat, sózzuk, és beleszórjuk a bébispenótot. Közepes lángon rottyantunk rajta egyet, és készen is vagyunk. Jázmin rizzsel tálalva a legfinomabb.
Elkészítési idő: 40 perc
Ha tetszett a curry maradék zöldségekből receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!