ERRE FIGYELJ, HOGY FRANKÓ LEGYEN A VÉGEREDMÉNY
Elsősorban olyan sajtokat érdemes választani, melyek egyrészt a félkemény kategóriába sorolhatók, másrészt pedig alacsonyabb a zsírtartalmuk. Mindegyik típusnak megvannak az egyedi jellegzetességei, akadnak lágyabbak és tömörebbek, ám érdemes körültekintően vásárolni, mert könnyen belefuthatunk íztelen, gumis verziókba. Piacokon egyelőre viszonylag szűk a kínálat a kifejezetten e célra szánt sajtokból, ám a boltok polcain számos olyan termékekkel találkozhatunk, melyek garantáltan könnyű dolgunk van, sőt az utóbbi esetén a kínálatban speciális füstölt sajtokat is találunk. Ezek nagy előnye, hogy a füstölés során képződött kérgüknek köszönhetően – mely sütéskor szuperül megpirul – nem válnak folyóssá, így ideálisak grillezésre.
Nemespenész kérgének köszönhetően a camembert is tökéletesen alkalmas a célra, különösen szerethetővé teszi az a pillanat, amikor belevágunk és az olvadt belseje szétfolyik. Pont emiatt a tulajdonsága miatt figyeljünk, hogy ne villával fordítsuk, hanem olyan lapáttal, mely nem sérti fel a külső penészréteget, ami megóvja attól, hogy a lágy belső része a parázsban kössön ki. A gomolyát szintén megéri leemelni a polcról, ugyan kicsit nehezebb dolgunk van vele, de alumínium tálcán ennek a grillezése sem okoz különösebb nehézséget.
Igazi klasszikus a ciprusi eredetű Halloumi sajt, mely tradicionálisan juh- és kecsketej keverékéből készül, ám azok számára, akik ezt kevésbé kedvelik, ma már gyakori a tehéntejes változata is.
A sütésnél – akár szabad tűzön, akár serpenyőben tesszük azt – érdemes türelmesnek lenni, a gyakori forgatás egyetlen sajtnak sem tesz jót, hőfoktól függően várjunk néhány percet, amikor már szép aranybarna kérget kapott, csak akkor fordítsunk rajta. Zsiradék egyik esetben sem szükséges.
DOBD FEL FŰSZEREKKEL
Ha szeretnénk egy kicsit feldobni a megszokott sajtunkat, bátran kísérletezhetünk különböző fűszerekkel, akár közvetlenül sütés előtt bedörzsölve azokkal, akár előzetesen pácolva. Mivel mindegyik sajtnak megvan az egyedi karaktere, más és más ízek passzolnak hozzájuk, ám a zöldfűszerek közül a kakukkfűvel, mentával, rozmaringgal vagy bazsalikommal nem hibázhatunk, de egy kevés chili vagy friss színes bors is mindig nyerő választás.
VÉGÜL CSAVARJ RAJTA MÉG EGYET A KÖRETTEL
A grillezett sajtok tipikusan azok a fogások, melyek ugyan önmagukban is kifejezetten szerethetők, de a jól megválasztott kísérettel olyan pazar vacsora válhat belőlük, mellyel lenyűgözhetjük a vendégeinket. A sajtok sós, telt ízeihez leginkább az édeskés és savas párosítások passzolnak, és mivel nyáron a legtöbben egyébként sem kívánják a nehezebb ételeket, a legideálisabb egy izgalmas salátával, esetleg salsával tálalni. Ne féljünk attól sem, hogy a salátát feldobjuk egy kevés friss gyümölccsel, legyen az szezontól függően akár eper, barack, görög- vagy sárgadinnye, sőt, aszalt gyümölcsökkel kísérletezni sem ördögtől való; a variációknak csak a fantázia szab határt. Azok számára pedig, akik idegenkednek a gyümölccsel való kombinálástól, tökéletes választás az érett paradicsommal vagy lilahagymával való párosítás. Ne felejtsük el az öntetet sem, örök kedvenc ezekhez a salátákhoz a jó minőségű olívaolaj és egy kevés balzsamecet keveréke, ha pedig nem szeretnénk itt megállni, jöhet a tetejére egy kevés pirított olajos mag, főleg, hogy ezek sajtokkal való frigye az égben köttetett, legyen az akár pisztácia, fenyőmag, esetleg dió. Ha pedig mégis kissé tartalmasabb ételt szeretnénk, akkor sem kell leragadni a megszokottaknál: egy kis fűszeres kuszkusz, citrusos, chilis lencse vagy csicseriborsó saláta, esetleg sült nyári cékla, egy kevés gránátalma sziruppal még a legkonzervatívabb ízlésűeket is képes lesz meggyőzni arról, hogy nem mindig csak parázsburgonyát érdemes választani.