Hozzávalók
- 4 - 5 kg sertésoldalas egészben
- 300 g füstölt kenyérszalonna
A pácoláshoz
- 6 ek passata
- 2 ek méz
- 4 ek baracklekvár
- 2 ek angol mustár
- 100 ml szójaszósz
- 1 ek édes chilipehely
- 1 ek fokhagymapor
- 1 ek vöröshagymapor
- 1 ek őrölt bors
- 1 ek morzsolt majoranna
- 1 tk őrölt koriandermag
- 1 ek őrölt kömény
- 3 ek só
A krumplihoz
- 2 kg krumpli
- 3 - 4 ek só
A mártáshoz
- 200 ml a megmaradt pecsenyezsírból
- 100 g passata
- 1 ek pirospaprika
- ½ ek fokhagymapor
- ½ ek őrölt kömény
- ½ ek csípőspaprika-krém
- 150 - 200 ml víz
- 2 ek keményítő + 40 ml víz
Hozzávalók
- 4 - 5 kg sertésoldalas egészben
- 300 g füstölt kenyérszalonna
A pácoláshoz
- 6 ek passata
- 2 ek méz
- 4 ek baracklekvár
- 2 ek angol mustár
- 100 ml szójaszósz
- 1 ek édes chilipehely
- 1 ek fokhagymapor
- 1 ek vöröshagymapor
- 1 ek őrölt bors
- 1 ek morzsolt majoranna
- 1 tk őrölt koriandermag
- 1 ek őrölt kömény
- 3 ek só
A krumplihoz
- 2 kg krumpli
- 3 - 4 ek só
A mártáshoz
- 200 ml a megmaradt pecsenyezsírból
- 100 g passata
- 1 ek pirospaprika
- ½ ek fokhagymapor
- ½ ek őrölt kömény
- ½ ek csípőspaprika-krém
- 150 - 200 ml víz
- 2 ek keményítő + 40 ml víz
Ilyen oldalast szinte biztosan csak hentesnél lehet kapni, így érdemes jól összebarátkoznunk vele. Így készül a Lajos-féle BBQ oldalas.
A pác összetevőit egy keverőtálban jól összekeverjük, majd alaposan megkenjük vele a hús mindkét oldalát. Ha maradna a pácból, jól záródó üvegben bátran eltartható a hűtőben a következő grillezésig. A hús ízén sokat dob, ha egy éjszakát állni hagyjuk, de legalább 2-3 órára bepácoljuk.
A szalonnát nagyobb kockákra vágjuk, majd egy megfelelő méretű tepsibe szórunk belőle, a maradékot pedig az oldalas tetejére tesszük. Nem a rácson sütjük a húst, mivel nem szeretnénk, hogy erősen megégjen, vagy hogy a kioldódó, zsíros pác lecsöpögjön.
A grillsütőt kb. 150 fokra melegítjük elő, és megpróbáljuk folyamatosan ezen a hőmérsékleten tartani. A tökéletes BBQ oldalas elkészítéséhez a húst 5 órán keresztül sütjük a tepsiben, időnként folyadékpótlással, hogy ne égjen oda az étel.
Köretként sült krumplit tálalunk, amihez a krumplit alaposan megmossuk, majd bedörzsöljük a sóval, és egy rácson a hús mellé tesszük 3 óra elteltével. Együtt sütjük további 2 órán át. A sütési idő lejárta után a jól átsült húsból könnyen ki tudjuk húzni a csontokat.
A mártáshoz a visszamaradt, zsíros szaftból felhasználunk kb. 200 ml-t, ebbe szedjük a passatát, beleszórjuk a fűszereket, kicsit lepirítjuk, majd ízesítjük paprikakrémmel, és felöntjük a vízzel, végül sűrítjük a kevés vízben kikevert keményítős habarással.
Tálalás
Tálaláskor tányérra szedünk a mártásból, jöhet rá egy szép hússzelet, mellé a sült krumpli, majd ízlés szerint salátával vagy savanyúsággal kínáljuk.
Előkészítési idő: 10 perc
Pácolás: min. 2-3 óra, de inkább egy éjszaka
Sütési idő: 300 perc
Összesen: min. 430 perc
Ha tetszett a szuperomlós BBQ oldalas receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!