Hozzávalók
A tésztához:
- 350 ml szobahőmérsékletű víz
- 15 g élesztő
- 1 tk só
- 1 tk cukor
- 550 g pizzaliszt
- 1 ek olívaolaj
A feltéthez:
- 1 szál füstölt szárazkolbász
- 1 fej lilahagyma
- 200 g tejföl
- 100 g sajt (trappista, cheddar, amit szeretnénk)
A fokhagymás olajhoz:
- 150 ml olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- friss kakukkfű
- friss rozmaring
Zé-féle grillezett kenyérlángos
Hozzávalók
A tésztához:
- 350 ml szobahőmérsékletű víz
- 15 g élesztő
- 1 tk só
- 1 tk cukor
- 550 g pizzaliszt
- 1 ek olívaolaj
A feltéthez:
- 1 szál füstölt szárazkolbász
- 1 fej lilahagyma
- 200 g tejföl
- 100 g sajt (trappista, cheddar, amit szeretnénk)
A fokhagymás olajhoz:
- 150 ml olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- friss kakukkfű
- friss rozmaring
A tésztához a vízbe morzsoljuk az élesztőt, hozzászórjuk a sót és a cukrot, majd átkeverjük. A lisztet egy nagy tálba szórjuk, ráöntjük az élesztős vizet, az olívaolajat, és simára dagasztjuk a tésztát. Ha szép fényes és ruganyos lesz, megszórjuk a tetejét liszttel, letakarjuk és árnyékos, hűvösebb helyen 1,5-2 órát pihentetjük.
Lisztezett deszkára borítjuk a megkelt tésztát és négy részre vágjuk. Szép kis bucikká formázzuk őket. A feltéthez a kolbászt vékony karikára, a hagymát vastagabb cikkekre vágjuk. A fokhagymás olajhoz az olívaolajba reszeljük a fokhagymát, belemorzsoljuk a kakukkfüvet és hozzáadjuk az apróra vágott rozmaringot. A tejfölt átkeverjük, a sajtot pedig lereszeljük nagylyukú reszelőn. A tésztabucikat hosszúkás alakúra nyújtjuk, megkenjük a tetejét a fokhagymás fűszeres olajjal és a megkent oldalával lefelé a grillrácsra fektetjük. Pár perc után amikor megsült a tészta alja, lekenjük a tetejét is olajjal és gyorsan megfordítjuk. Sülés közben mehetnek is rá a feltétek. Először tejföl, majd reszelt sajt, kolbászkarikák, lilahagymagerezdek és még kevés fokhagymás olaj. Amikor megsült a tészta másik fele is és ráolvadt a sajt, már ehetjük is!