Hozzávalók
A körethez
- 3 db édeskömény
- olívaolaj
- 1 db citrom
- só, bors
A halhoz
- 2 db konyhakész pisztráng
- 2 tk magos mustár
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
A spenótos pesztóhoz
- 100 g vágott mandula
- ½ csokor petrezselyem
- 1 nagy marék spenót
- só, bors
- 2 gerezd kisebb fokhagyma
- olívaolaj
Ez a sült pisztráng mehet az ünnepi asztalra!
Hozzávalók
A körethez
- 3 db édeskömény
- olívaolaj
- 1 db citrom
- só, bors
A halhoz
- 2 db konyhakész pisztráng
- 2 tk magos mustár
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
A spenótos pesztóhoz
- 100 g vágott mandula
- ½ csokor petrezselyem
- 1 nagy marék spenót
- só, bors
- 2 gerezd kisebb fokhagyma
- olívaolaj
Az édesköményeket vékonyan felszeleteljük, egy tepsibe szórjuk meglocsoljuk olívaolajjal, rádobunk pár szelet citromot, és keveset facsarunk rá a levéből is, sózzuk, borsozzuk és betesszük a 230 fokra előmelegített sütőbe alulra, hogy elkezdjen megpirulni. Addig előkészítjük a halakat. A pisztrángok hasába kenünk 1-1 teáskanál magos mustárt, sózzuk, borosozzuk, olívaolajjal meglocsoljuk és 1-1 gerezd felszeletelt fokhagymát is teszünk bele. Jöhet még egy kis friss petrezselyem majd kívülről is egy alapos sózás, borsozás és egy kis olívaolaj.
10 perc után kivesszük az édesköményeket a sütőből, kicsit félrekotorjuk a tepsin, hogy melléférjenek a halak és további 8 percig sütjük őket. Egy száraz serpenyőben lepirítjuk a mandulát és félretesszük. A többi hozzávalót egy késes aprítógépben lezúzzuk, ha már krémes állagot kapott egy kis tálban még egy kevés olívaolajjal meglocsolva összeforgatjuk a pirult mandulával. Egy citromot félbe vágunk és egy tűzforró serpenyőben vágott felükkel lefelé megpirítjuk őket.A pisztrángok felkerülnek a sütő felső részébe, közvetlenül a grill alá és grill fokozaton még 8 percig pirítjuk őket. Tálaláskor a halra kanalazunk a pesztóból, facsarunk rá a sült citrom levéből és a sült édesköménnyel fogyasztjuk.