Hirdetés

Fish & Chips zöldborsópürével

Hozzávalók

4
személyre
+

A halhoz

60 dkg friss tőkehal filé
3 púpozott ek liszt
1 púpozott ek kukoricakeményítő
1 db tojás
½ csomag sütőpor
1 ½ dl sör (lehetőleg félbarna)
1 dl szóda
1 tk só

A sült krumplihoz

1 kg nagyobb szemű, lehetőleg C típusú krumpli
olaj a sütéshez

A zöldborsópüréhez

40 dkg fagyasztott zöldborsó
3 - 4 db mentalevél
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Fish & Chips zöldborsópürével

A fish & chips az ipari fejlődésnek köszönhetően vált nemzeti étellé Angliában. A hatékony halászat, az alapanyagok olcsósága és a szállítási hálózat kiépülése a nagyvárosok minden rétege számára elérhetővé tette ezt a klasszikus street food fogást.  Egyszerű ételről van szó, tehát könnyű nagyon finomra elkészíteni, és persze könnyű elrontani is.
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Hozzávalók

4
személyre
+

A halhoz

60 dkg friss tőkehal filé
3 púpozott ek liszt
1 púpozott ek kukoricakeményítő
1 db tojás
½ csomag sütőpor
1 ½ dl sör (lehetőleg félbarna)
1 dl szóda
1 tk só

A sült krumplihoz

1 kg nagyobb szemű, lehetőleg C típusú krumpli
olaj a sütéshez

A zöldborsópüréhez

40 dkg fagyasztott zöldborsó
3 - 4 db mentalevél
Bevásárlólistához adom


A jó fish and chipsben három klassz dolog konvergál az igazi street food élmény irányába:

1. Nagyon friss tőkehal. Üde, tengerillatú, gyakorlatilag szálkamentes filé, ami hófehérré és omlóssá válik 4-5 perc sütés után. Aki nem szereti  a halat (én pl. amúgy nem vagyok nagyon oda érte), az is megtalálja benne az örömét.

2. Tökéletesen elkészített sült burgonya. Sokan azt hiszik, hogy a sült krumplit csak be kell dobni az olajba és megsütni. Ez igaz is, csak éppen kétszer kell egymás után. Vagy háromszor. Na de erről mindjárt beszélünk még.

3. Tökéletes bunda. Könnyű, roppanós, aranybarna és nem szív magába olajat. De hogy lesz ilyen? Ez is kiderül most.

Lássuk, hogy is néz ki a recept, felturbózva a fish&chips tradícionális kiegészítőjével, a zöldborsópürével.

Kezdjük is:

Kezdjétek rögtön a zöldborsópürével. A fagyasztott szemeket felengedés nélkül szórjátok egy lábasba, öntsetek hozzá kb. 1,5 dl vizet, sózzátok meg és dobjatok hozzá 3-4 friss mentalevelet. Kis lángon, fedő alatt pároljátok 15 percig. Ha kész, egy botmixer segítségével durván zúzzátok össze a zöldborsót úgy, hogy darabos maradjon. Ha túl sűrű, kevéske víz hozzáadásával tudjátok kicsit krémesíteni. Rakjátok félre tálalásig.

Míg a borsót pároljátok, pucoljátok meg a burgonyát, vágjátok szép vastag hasábokra és egy papírtörlőre terítve itassátok le róla a nedvességet. Hevítsetek olajat 180 fokra, dobjátok bele a krumpli felét. Süssétek kb. 4 percig, szedjétek ki még az előtt, hogy színt kezdene kapni. Ugyanezt csináljátok meg a krumpli másik felével is, majd az egészet hagyjátok kihűlni. Tálalás előtt ismét dobjátok forró olajba és így süssétek készre. Meglátjátok majd, hogy sokkal ropogósabb lesz a végeredmény. Ha valaki igazán tökéletes krumplival szeretné elkápráztatni a vendégeit, az két elősütést végezzen el és csak harmadszorra süsse aranybarnára. Crunchy heaven.

Jöhet a hal

A püré megvan, a krumpli ropog, most koncentráljunk a halra, pontosabban a tésztára, amiben majd a halat kisütjük. Tulajdonképpen egy villámgyors, laza sörtésztát készítünk, pár kis trükk bevetésével, amiknek köszönhetően elérjük majd minden fish & chips készítő álmát, a Szuperropogós Végeredményt. Ehhez a következőképp járjatok el:

A lisztet, keményítőt, sütőport és sót pakoljátok be egy keverőtálba, dobjatok bele egy szép tojást, és az egészet öntsétek nyakon sörrel és egy kis szódával. Gyorsan keverjétek simára az egészet (nem kell agyonkevergetni, mert kimegy belőle a szénsav, ha pici csomók maradnak a tésztában, az egyáltalán nem para!) Egy sűrűbb palacsintatészta állagú masszát kell kapnotok. Az ázsiai tempurához hasonlóan a sörtészta is jéghideg állapotában sül a legropogósabbra, nem tudom miért. Ezért fontos, hogy minden felhasznált alapanyag hideg legyen, amit még a kész tésztába dobott pár szem jégkockával tudtok fokozni.

A halat konyhai papírtörlővel szárítsátok le, sózzátok meg mindkét oldalán és mártsátok bele a sörtésztába. Óvatosan eresszétek bele a forró, 190 fokos olajba és süssétek kb. 4-5 percig, amíg szép aranybarna színe nem lesz. Ha valaki extra mennyiségű ropogós bundára vágyik, az félúton még kanalazzon kevés sörtésztát a sülő hal felületére mindkét oldalon. Nagyon finom lesz!

Tálalásnál pakoljatok a tányérra (vagy zsírpapír, papírtálca, hiszen ez egy street food kaja!) a frissen kisült, ropogós halat, mellé a sült krumplit és egy kanálka mentás zöldborsót. Angol módra kísérletezhettek még azzal, hogy a krumplira kevés ecetet locsoltok – elsőre fura, de nagyon kellemesen felfrissíti az ízét.

Nektek milyen lett, hogy ízlett?

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások