Hozzávalók
- 1 ½ - 2 kg lazacderék filézve
- 180 g olajos mag vegyesen (dió, mandula, pisztácia)
- 2 ek dijoni mustár
- 1 db citrom
- 1 kis csokor petrezselyem
- 3 ek panko morzsa
- 1 ek olívaolaj
- só
- bors
A mártáshoz
- 2 ek vaj
- 2 ek liszt
- 150 ml húsleves vagy alaplé
- 200 ml tejszín
- 1 db citrom
- ½ db citrom frissen facsart leve
- só
- bors
- 1 kis csokor petrezselyem
Ropogós morzsakéregben sült ünnepi lazac
Hozzávalók
- 1 ½ - 2 kg lazacderék filézve
- 180 g olajos mag vegyesen (dió, mandula, pisztácia)
- 2 ek dijoni mustár
- 1 db citrom
- 1 kis csokor petrezselyem
- 3 ek panko morzsa
- 1 ek olívaolaj
- só
- bors
A mártáshoz
- 2 ek vaj
- 2 ek liszt
- 150 ml húsleves vagy alaplé
- 200 ml tejszín
- 1 db citrom
- ½ db citrom frissen facsart leve
- só
- bors
- 1 kis csokor petrezselyem
A lazacot sózzuk, borsozzuk. Az olajos magvakat késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a mustárt, a reszelt citromhéjat, a vágott petrezselymet és az egészet durvára aprítjuk. A keveréket egy tálba tesszük és elkeverjük a panko morzsával. A magos morzsával beborítjuk a lazacfilét és jól rányomkodjuk. Meglocsoljuk egy kevés citromlével és olívaolajjal. 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
A mártáshoz felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet és kissé lepirítjuk, ügyelve, hogy ne barnuljon meg. Felöntjük a meleg húslevessel és simára keverjük. Hozzáadjuk a tejszínt és forráspontig hevítjük, de nem forraljuk fel. A citrom reszelt héjával, citromlével, sóval és borssal ízesítjük. A végén hozzákeverjük a finomra aprított petrezselymet is.
A sütőből kivett lazacot azonnal felszeleteljük és a mártással tálaljuk.