Hozzávalók
A garnélához
- 2 tucat tisztított garnéla (lehetőleg nem előgőzölt, hanem nyers!)
- 8 gerezd fokhagyma
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 10 dkg vaj
- 2 dl fehérbor
- 1 db citrom
- Olívaolaj
- Só, bors
- Alufólia
A kuszkuszhoz
- 40 dkg közepes szemű kuszkusz
- 1 db citrom
- Só, bors
- 1 - 2 db friss babérlevél
Hozzávalók
A garnélához
- 2 tucat tisztított garnéla (lehetőleg nem előgőzölt, hanem nyers!)
- 8 gerezd fokhagyma
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 10 dkg vaj
- 2 dl fehérbor
- 1 db citrom
- Olívaolaj
- Só, bors
- Alufólia
A kuszkuszhoz
- 40 dkg közepes szemű kuszkusz
- 1 db citrom
- Só, bors
- 1 - 2 db friss babérlevél
A rákok:
A négy adag rák négy kis külön fólia-csomagban készül majd el. Csomagonként tépjetek le egy kb. 50 cm-es alufóliát, hajtsátok félbe, terítsétek rá egy levesestányérra és nyomjátok bele. Így majd a belepakolt folyékony hozzávalók nem fognak kicsorogni az oldalán. Először is locsoljátok meg jó alaposan olívaolajjal, dobáljátok rá a megtisztított rákokat, sózzátok és borsozzátok meg. Szórjátok meg vékony szeletekre vágott fokhagymával, finomra vágott petrezselyemmel, locsoljatok rá egy kevés citromlevet és fehérbort, majd dobjatok rá egy darab vajat is. A fólia alsó és felső részét hajtsátok egymásra, majd a két oldalát göngyöljétek fel, hogy egy zárt kis csomagot kapjatok. Ha nem csináljátok meg rögtön, akkor mehet be a hűtőbe addig!
A kuszkusz:
A kuszkusz még egyszerűbb cucc: egy felhevített lábosba mérjétek bele a kuszkuszt egy bögrével, és öntsétek fel ugyanannyi forró vízzel. Zárjátok el alatta a lángot, gyorsan nyomjatok hozzá egy kevés olívaolajat, reszeljétek bele egy citrom héját és nyomjátok bele a levét is. Só, bors és a friss babérlevél, ennyi kell még bele. Egy gyors mozdulattal forgassátok össze, és fedjétek le 5 percre.
Ezalatt pont befejezzük a rákot: izzítsátok be a grillt közepesen forróra, vagy kapcsoljátok be a sütőt 200 fokra. Sütőnél grillrácsot használjatok, ne tepsit! Mehet rá a grillre minden csomag 5-6 percre. Ez alatt a rákok szépen megpárolódnak-megsülnek, a vaj-olívaolaj-fehérbor-citromlé kvartett pedig a petrezselyemmel és a fokhagymával egy finom, könnyű kis mártássá áll össze.
Jöhet a tálalás:
Pakoljátok a villával fellazított citromos kuszkuszt tányérokra, az alufólia-csomagokat pedig óvatosan bontsátok ki. A rákokat helyezzétek a kuszkuszra, majd locsoljátok meg az egészet a fóliában maradt illatos szafttal. Kevés olívaolaj, pár csepp friss citromlé és már ehetitek is!