Hozzávalók
A franciasalátához
- 60 g vaj
- 1 kg franciasaláta-mix
- 10 db savanyú uborka (5-8 cm-es)
- 1 db alma
- 200 g majonéz
- 400 g tejföl
- 2 ek mustár
- 50 ml savanyúuborka-lé
- 2 ek porcukor
- só, fehér bors
A rántott pontyhoz
- 1 kg pontypatkó
- só
- 5 ek liszt
- 2 - 3 db tojás
- 5 ek zsemlemorzsa
- 1 l olaj
Rántott ponty franciasalátával
Hozzávalók
A franciasalátához
- 60 g vaj
- 1 kg franciasaláta-mix
- 10 db savanyú uborka (5-8 cm-es)
- 1 db alma
- 200 g majonéz
- 400 g tejföl
- 2 ek mustár
- 50 ml savanyúuborka-lé
- 2 ek porcukor
- só, fehér bors
A rántott pontyhoz
- 1 kg pontypatkó
- só
- 5 ek liszt
- 2 - 3 db tojás
- 5 ek zsemlemorzsa
- 1 l olaj
A vaj felét egy serpenyőben felolvasztjuk, majd a franciasaláta-mix felét ráöntjük, és kb. 4-5 percig pirítjuk. Ha valaki teljesen puhán szereti a zöldségeket, akkor kb. 50 ml vizet is öntsön alá, és párolja tovább. De nem javaslom. 🙂 Miután megpuhultak a zöldségek, egy nagy keverőtálba öntjük őket. A másik adag salátamixszel ugyanígy járunk el, azért két részletben melegítjük, hogy ne párolódjanak, inkább csak piruljanak.
Az uborkát felkarikázzuk, az almát felkockázzuk, és a keverékhez adjuk őket. Hozzáadjuk a majonézt, a tejfölt, a mustárt és az uborka levét, majd beleszórjuk a porcukrot, sózzuk borsozzuk, és az egészet összekeverjük. Jól behűtjük, amíg elkészítjük a rántott pontyot.
A pontypatkókat megmossuk, majd meg is töröljük, hogy ne dobja le magáról a panírt. Megsózzuk, majd a szokásos módon bepanírozzuk: először a lisztbe mártjuk, majd a felvert tojásba forgatjuk, végül meghempergetjük a zsemlemorzsában.
Az olajat 160 fokosra hevítjük, majd 4-5 perc alatt szép aranybarnára sütjük benne a halakat. Mikor megsültek, egy konyhai papírtörlőre szedjük őket, és leitatjuk róluk a felesleges olajat. Hideg franciasalátával tálaljuk.
Ha tetszett a rántott ponty franciasalátával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!