Hozzávalók
A lazachoz
- 500 g lazacfilé 4 darabba vágva
- 2 db lime
- 5 ek szójaszósz
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek magos mustár
- 1 tk méz
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
A marinált hagymához
- 2 fej lilahagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 150 ml fehérborecet
- 150 ml víz
- só, bors
- 1 tk chilipehely
- 1 ek barna cukor
- 1 tk rozmaring
- 8 tk vaj
A spenótfelfújthoz
- 1 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 400 g friss bébispenót
- 50 g vaj
- 5 ek liszt
- 300 ml tejszín
- 60 g reszelt parmezán
- só, bors
- 0.25 db szerecsendió
- 5 ek zsemlemorzsa
Szójás-lime-os lazac, marinált hagymával és spenótfelfújttal
Hozzávalók
A lazachoz
- 500 g lazacfilé 4 darabba vágva
- 2 db lime
- 5 ek szójaszósz
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek magos mustár
- 1 tk méz
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
A marinált hagymához
- 2 fej lilahagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 150 ml fehérborecet
- 150 ml víz
- só, bors
- 1 tk chilipehely
- 1 ek barna cukor
- 1 tk rozmaring
- 8 tk vaj
A spenótfelfújthoz
- 1 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 400 g friss bébispenót
- 50 g vaj
- 5 ek liszt
- 300 ml tejszín
- 60 g reszelt parmezán
- só, bors
- 0.25 db szerecsendió
- 5 ek zsemlemorzsa
A hagymákat héjastul megmossuk, végeit levágjuk és elfelezzük. Egy kisebb tepsibe rakjuk őket úgy, hogy a vágott felületük felfelé nézzen, és egy tálban kikeverjük a pácot: a fehérborecetet, vizet, chilipelyhet, cukrot, rozmaringot, sózzuk, borsozzuk és ezt öntjük a hagymák alá. Kb. 200 fokra előmelegített sütőben sütjük 30 percig, majd kivesszük és mindegyik hagymára rakunk egy kis kocka vajat, majd visszarakjuk a sütőbe még kb. 10-15 percre.
4 nagy alufólia darabot letépünk, akkorát, hogy kis hajót tudjunk formázni a halnak, amivel be is tudjuk fedni. Az alufóliába rakjuk a halszeleteket, bőrrel lefelé. A páchoz egy tálban kikeverjük a szójaszószt, fokhagymát, olívaolajat, mustárt, mézet, az egyik lime kifacsart levét és ráöntjük a halra. Fél órát hagyjuk állni, majd vékonyan felszeleteljük a másik lime-ot és a halszeletekre tesszük. Befedjük alufóliával és 180 fokra előmelegített sütőben, 20 percig sütjük.
A felfújthoz egy serpenyőben az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, 3 gerezd fokhagymát majd elzárjuk és rádobjuk a spenótot. Egy másik edényben sűrű besamelt készítünk: a vajat felolvasztjuk, megszórjuk liszttel és fokozatosan adagolva hozzáadjuk a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a szerecsendiót, 30 g parmezánt, 2 gerezd fokhagymát és jól elkeverjük.
Ebbe öntjük bele a hagymás spenótos alapot és jól összeforgatjuk. Kb. egy 10×15 cm nagyságú tepsibe rakjuk és megszórjuk a zsemlemorzsa és 30 g reszelt parmezán keverékével. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
A lazacot a sült hagymával és a felfújttal tálaljuk.
Ha tetszett a lazac spenótfelfújttal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!