Hozzávalók
A gremolatához
- 150 g mirelit spenótpüré
- 2 csokor friss petrezselyem
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 ml extra szűz olívaolaj
- só
A halhoz
- 500 g harcsafilé bőr nélkül, nem beirdalva
- 100 g liszt
- 300 ml tej
- 2 ek almaecet
- 2 db tojás
- 1 tk chiliszósz
- 1 tk füstölt pirospaprika
- só, cayenne bors
- 100 g panko morzsa
- 100 g durvára darált dió
A körethez (gratin dauphinois)
- 500 g burgonya ( legjobb lenne desiré típusú )
- 150 ml zsíros tej
- 140 ml zsíros tejszín
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ág kakukkfű
- szerecsendió
- 1 fej salottahagyma
- 25 g parmezán
- só, bors
Szürke harcsa diós bundában, tejszínes rakott burgonyával
Hozzávalók
A gremolatához
- 150 g mirelit spenótpüré
- 2 csokor friss petrezselyem
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 ml extra szűz olívaolaj
- só
A halhoz
- 500 g harcsafilé bőr nélkül, nem beirdalva
- 100 g liszt
- 300 ml tej
- 2 ek almaecet
- 2 db tojás
- 1 tk chiliszósz
- 1 tk füstölt pirospaprika
- só, cayenne bors
- 100 g panko morzsa
- 100 g durvára darált dió
A körethez (gratin dauphinois)
- 500 g burgonya ( legjobb lenne desiré típusú )
- 150 ml zsíros tej
- 140 ml zsíros tejszín
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ág kakukkfű
- szerecsendió
- 1 fej salottahagyma
- 25 g parmezán
- só, bors
A gremolata összes hozzávalóját egy aprítógépbe vagy turmixgépbe tesszük, és krémesre zúzzuk. A krumplikat meghámozzuk, és vagy késsel, vagy gyaluval vagy géppel nagyjából 3 mm vastag szeletekre vágjuk. Bedobjuk egy lábasba, ráöntjük a tejet és ugyanannyi vizet, sózzuk és borsozzuk, mehet rá a kakukkfű és a reszelt szerecsendió is. Közepes vagy inkább alacsony lángon néhány percig előfőzzük a fűszeres tejben a krumplikat, majd egy kivajazott sütőtálba rakjuk őket szépen sorjában. Minden sort külön megsózunk és szerecsendiót reszelünk rá, majd mehet egy löttyintés a krumpli főzőfolyadékából. Ezt rétegről rétegre megismételjük, majd a végén megy rá a tejszín, a felkarikázott salottahagyma és a fokhagyma is. Jó adag parmezánt reszelünk rá és mehet a 180 fokos sütőbe, annyi időre amíg szép aranybarnára sül. Ez a krumpli nedvességtartalmától függően 20-40 perc lesz.
A harcsát szép formás kis csíkokra vágjuk és besózva állni hagyjuk 20 percig. Közben, ha nincs írónk, megcsináljuk a speckó „író-pótlékot”, ehhez a tejbe öntjük az ecetet és kb. 15 percre félretesszük, hogy dolgozzon. Ha kész, azt fogjuk látni, hogy besűrűsödött a tej, az ecet összekapta, mint a citrom a szánkat, ha beleharapunk. Ekkor beleütjük a tojásokat, és ízesítjük: mehet bele a só, füstölt pirospaprika, chiliszósz, cayenne bors.
A harcsadarabokat lisztbe forgatjuk és alaposan lerázzuk, hogy a kelleténél több liszt ne legyen rajtuk, majd mehetnek is a fűszeres-„írós” keverékbe, majd legvégül a fele-fele arányban összedobott diós-pankómorzsás keverékbe. 170 fokos olajban néhány perc alatt mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Közben gyakran forgassuk őket, hogy ne égjenek le. Ha kész tányérra teszünk egy barátságos adag rakott krumplit, mehet rá a hal és az egészet néhány gremolata pöttyel koronázzuk.
Ha tetszett a harcsa receptje, csekkoljátok a videóinkat is, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!