Hozzávalók
- 4 - 6 szelet tőkehalfilé
- 100 g liszt
- 100 g étkezési keményítő
- só, bors
- 6 g sütőpor (fél csomag)
- 250 ml IPA sör
A krumplihoz
- 3 db C típusú, sütni való burgonya
A mártogatóshoz
- 1 db főtt tojás
- 1 tk mustár
- 100 ml olaj
- víz
- só, bors
- 0.25 fej hagyma
- 1 db kis csemegeuborka
- 1 - 2 szem kapribogyó
- pár szál friss kapor, tárkony és petrezselyem
Zé-féle fish 'n' chips
Hozzávalók
- 4 - 6 szelet tőkehalfilé
- 100 g liszt
- 100 g étkezési keményítő
- só, bors
- 6 g sütőpor (fél csomag)
- 250 ml IPA sör
A krumplihoz
- 3 db C típusú, sütni való burgonya
A mártogatóshoz
- 1 db főtt tojás
- 1 tk mustár
- 100 ml olaj
- víz
- só, bors
- 0.25 fej hagyma
- 1 db kis csemegeuborka
- 1 - 2 szem kapribogyó
- pár szál friss kapor, tárkony és petrezselyem
A tempurához a lisztet és az étkezési keményítőt összekeverjük, majd sózzuk és hozzáadjuk a sütőport. A sört fokozatosan adagolva, kézi habverővel gyors mozdulatokkal csomómentesre keverjük, majd hűtőbe tesszük, hogy jó hideg legyen. (Ha sietnünk kell, jégkockával is nyugodtan lehűthetjük.) Amíg hűl a cucc, összedobjuk a chipset: a burgonyákat jól megmossuk, majd hámozatlanul vékony szeletekre vágjuk őket. Olajat hevítünk egy serpenyőben, majd amikor kellően forró, beledobjuk a krumplikat. Pár perc alatt készre sülnek, majd ha aranybarna színt kaptak, egy itatóspapírral bélelt tányérra szedjük őket. Ezután egy rácsos tepsire pakoljuk az elősütött krumplit és előmelegített 150 fokos sütőben pár perc alatt tökéletesen ropogósra sütjük.
A halszeleteket egy papírtörlő segítségével szárazra töröljük, majd sózzuk, borsozzuk és kisebb darabokra vágjuk őket. A halakat belemártjuk (az időközben lehűlt) tempura tésztába, aztán ezek is repülhetnek az olajba, ahol pár perc alatt készre sülnek. Már csak a mártás van hátra. Ehhez a főtt tojás sárgáját kikaparjuk és a mustárral elkeverjük. Mehet rá pár csepp olaj, majd fokozatosan kevergetve hozzáadjuk az összeset, amíg szép krémes állaga nem lesz. Végül mehet bele egy kis víz, sózzuk, borsozzuk. A tojásfehérjét apró darabokra vágjuk és ezt is hozzákeverjük. Apróra vágjuk a hagymát,a csemegeubit és a kapribogyót, majd a friss fűszereket is és ezeket is hozzákeverjük a többihez.