Hozzávalók
A haltekercshez
- 500 g tőkehal (4 szeletben)
- 4 levél friss zsálya
- 4 szelet citrom elfelezve
A póréhagymához
- 2 szál póréhagyma zöld része
- 2 ek olívaolaj
- 100 ml fehérbor
- 100 ml víz
- 1 tk kakukkfű
- 50 g pirított törökmogyoró
- 1 csokor friss petrezselyem
- 50 g vaj
A sült zöldségekhez
- 300 g aprószemű krumpli
- 1 fej pagodakarfiol
- só, bors
- 3 ek olívaolaj
Zsályás-citromos haltekercs
Hozzávalók
A haltekercshez
- 500 g tőkehal (4 szeletben)
- 4 levél friss zsálya
- 4 szelet citrom elfelezve
A póréhagymához
- 2 szál póréhagyma zöld része
- 2 ek olívaolaj
- 100 ml fehérbor
- 100 ml víz
- 1 tk kakukkfű
- 50 g pirított törökmogyoró
- 1 csokor friss petrezselyem
- 50 g vaj
A sült zöldségekhez
- 300 g aprószemű krumpli
- 1 fej pagodakarfiol
- só, bors
- 3 ek olívaolaj
A tekercsekhez a halszeleteket sózzuk, borsozzuk. Mindegyikre rakunk 2-2 felezett citromszeletet, 1-1 levél zsályát és feltekerjük, majd elfelezzük. Kb. 20×20 cm nagyságú sütőpapírba rakjuk őket egyesével, és lezárjuk őket az oldalánál. Tepsibe rakjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
A krumplit és a karfiolt közepes darabokra vágjuk és egy tepsibe rakjuk. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal és 180 fokos sütőben kb. fél óra alatt megsütjük őket.
A póréhagymák zöld részét 4 egyforma méretűre vágjuk. Egy serpenyőben az olívaolajon magas fokozaton körbepirítjuk, hogy aranybarna színt kapjon. Ezután ráöntjük a bort, majd ha elforrta az alkoholt, felöntjük a vízzel, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kakukkfűvel és fedő alatt puhára pároljuk.
Ha megpuhult, beledobjuk a vajat és elzárjuk. Megszórjuk a felaprított petrezselyemmel és pirított törökmogyoróval. A haltekercset, a sült zöldségekkel és a párolt póréhagymával tálaljuk.