Hozzávalók
- 500 g darált marhanyak
- 500 g darált sertéstarja (a húsok mindenképpen zsírosabbak legyenek)
- 1 csipet szódabikarbóna
- 2 mk só
- bors
- 1 mk cayenne bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 ml víz
Az ajvárhoz
- 7 db piros kápia paprika
- 1 db padlizsán
- 1 - 2 ek olívaolaj
- só, bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 ek szilvalekvár
- 1 tk balzsamecet
A fűszervajhoz
- 50 g vaj
- 1 tk kakukkfű
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csipet só
A tálaláshoz
- 2 fej fokhagyma
- tortilla
- lilahagyma
- lime
Hozzávalók
- 500 g darált marhanyak
- 500 g darált sertéstarja (a húsok mindenképpen zsírosabbak legyenek)
- 1 csipet szódabikarbóna
- 2 mk só
- bors
- 1 mk cayenne bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 ml víz
Az ajvárhoz
- 7 db piros kápia paprika
- 1 db padlizsán
- 1 - 2 ek olívaolaj
- só, bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 ek szilvalekvár
- 1 tk balzsamecet
A fűszervajhoz
- 50 g vaj
- 1 tk kakukkfű
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csipet só
A tálaláshoz
- 2 fej fokhagyma
- tortilla
- lilahagyma
- lime
A csevap hozzávalóit alaposan összekeverjük és minimum 12 órán át, de az a legideálisabb ha egy egész napig, hűtőben érleljük a sütés előtt.
A grillt felmelegítjük 150-160 fokra. A paprikákat és a padlizsánt egy serpenyőben a grillre helyezzük és fedő alatt kb. 40 perc alatt készre sütjük, úgy hogy sütés közben legalább egyszer megforgatjuk őket. 10 perc után melléjük dobjuk az egész fej fokhagymákat is, ezek a tálalásnál jönnek majd nagyon jól! Ha a paprikák héja megfeketedett, egy edénybe tesszük őket és fedővel lezárjuk, majd legalább 10-15 percig hagyjuk saját gőzében állni, ezután tudjuk majd könnyen lehúzni a héját. A padlizsán ez idő alatt még maradhat a grillen, hogy teljesen megpuhuljon. Ha a paprikák héját lehúztuk, hozzáadjuk a padlizsán kikapart húsát és az ajvár összes többi hozzávalóját. Botmixerrel lezúzzuk és kész is!
A hús sütése előtt a grillrácsot finoman megkenegetjük szalonnabőrrel/olajjal.
Az előkészített húsból vizes kézzel kb. 8-10 centi hosszú és hüvelykujjnyi vastagságú rudakat formálunk, és mehetnek is a grillre, amin csak finom parázs lehet már. (Vigyázzunk: a közvetlen tűz felett nem tudjuk megsütni: akkor kívül megég, kiszárad, belül pedig nyers marad!) Óvatosan megforgatjuk őket egyszer-kétszer és nagyjából 10-15 perc alatt tökéletesre sülneki a csevapok.
A fűszervajhoz a szobahőmérsékletű vajba keverjük a zúzott fokhagymát és a fűszereket.
A tálalás előtt a tortillalapokat lepirítjuk a grillen, majd hagymát aprítunk – ez mindenképpen kell a csevaphoz – és már tálalhatunk is. A tortillára teszünk az ajvárból. Erre néhány csevapot ültetünk, majd megszórjuk az apróra vágott hagymával.. Mehet mellé a sült fokhagyma, a felvágott lime és a kakukkfüves fűszervaj is.