Hirdetés
Karácsonyi menü

A tökéletes lasagne bolognese receptje

Hozzávalók

4
adaghoz
+

A bolognai raguhoz

100 g sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2 szál zellerszár
50 dkg marhahús
300 ml vörösbor
2 tk só
1 db darabolt paradicsom konzerv
½ mk friss szerecsendió
1 mk őrölt fekete bors
2 db babérlevél
kevés friss rozmaring és kakukkfű (opcionális
1 ek Worcester szósz

A besamelhez

60 g liszt
60 g vaj
800 ml szobahőmérsékletű tej
só, fehér bors, szerecsendió

Az összeállításhoz:

250 g száraz lasagne tészta
150 g parmezán
2 ek olívaolaj
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

A tökéletes lasagne bolognese receptje

Itt a húsosság, szaftosság és krémesség szinonimája, az olasz Mammák által leggyakrabban készített pasta, a világ 2. legkedveltebb kajája (a pizza után, nemzetközi felmérések alapján): A BOLOGNAI LASAGNE!
Kipróbáltam, jóóó lett!
54
Hirdetés

Hozzávalók

4
adaghoz
+

A bolognai raguhoz

100 g sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2 szál zellerszár
50 dkg marhahús
300 ml vörösbor
2 tk só
1 db darabolt paradicsom konzerv
½ mk friss szerecsendió
1 mk őrölt fekete bors
2 db babérlevél
kevés friss rozmaring és kakukkfű (opcionális
1 ek Worcester szósz

A besamelhez

60 g liszt
60 g vaj
800 ml szobahőmérsékletű tej
só, fehér bors, szerecsendió

Az összeállításhoz:

250 g száraz lasagne tészta
150 g parmezán
2 ek olívaolaj
Bevásárlólistához adom

És most az év eleji leértékelésnek köszönhetően egyszerre megkapjátok a tökéletes bolognai ragu, a tökéletes besamel és az ezekből összepakolt tökéletes lasagne receptjét is. Hát nem csodálatos?

A vöröshagymát finomra vágjuk és 2 evőkanál olajon párolni kezdjük. A zellerszárat apró kockákra vágjuk és ezt is beküldjük a hagyma után a lábosba. A megtisztított sárgarépát lereszeljük, és ezt is rádobjuk a hagymás-zelleres alapra: ez a soffritto.

img_1693.JPG

A lepárolt zöldségeket összeforgatjuk a darált hússal, hagyjuk kicsit lepirulni, majd hozzányomatunk pár gerezd zúzott fokhagymát és egy konzerv darabolt paradicsomot. Az egészet felöntjük a vörösborral, majd sóval, őrölt fekete borssal, kevés szerecsendióval és egy-két babérlevéllel ízesítjük. Mehet bele egy kis friss kakukkfű és rozmaring, bár ez már nem az alaprecept része. Mint ahogy a Worcester szósz sem, de egy evőkanálnyi csodákat művel a raguval!

A ragut lassan, 2-2,5 óra alatt, fedő alatt, rendszeresen átkeverve, sűrű, gazdag mártássá főzzük össze.

Megcsináljuk a besamelt: egy lábosban megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, összekeverve hevítjük kicsit, de nem hagyjuk, hogy megbarnuljon. Fokozatosan, kis részletekben hozzákeverjük a tejet és minden alkalommal csomómentesre keverjük. Végül alaposan kiforraljuk és sóval, fehér borssal és friss szerecsendióval ízesítjük.

lasagne.jpg

Jöhet a lasagne összeállítása: egy tepsibe nyomunk 2 kanál olajat és 2 kanál bolognai ragut szétterítünk rajta. Jöhet az első tésztalap, amit gazdagon megküldünk besamellel, bolognai raguval és reszelt parmezánnal. Jöhet egy újabb tésztalap, és ismétlődik az egész: besamel, ragu, parmezán. Az utolsó tésztarétegre már csak sok besamel és parmezán kerül. Az egész mehet be a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 40 perc alatt gyönyörű aranyszínűre sül. Szervírozás előtt érdemes legalább fél órát pihentetni, mert úgy lesz az igazi.

img_1704.jpg

Ha ez bejött, akkor a szicíliai rakott padlizsánt se hagyjátok ki!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások