Hozzávalók
- 500 g csirkemellfilé
- 1 fej vöröshagyma
- 300 g kenyérszalonna
- 400 g csiperkegomba
- 2 tk pirospaprika
- 1 db TV paprika
- ½ db paradicsom
- 1 - 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek tejföl
- 2 ek liszt
- víz
- só,bors
A galuskához
- 2 db tojás
- 300 ml víz
- 1 tk só
- 500 g liszt
- 1 fej vöröshagyma
- szalonnapörcök
Bakonyi csirke szalonnás hagymás galuskával
Hozzávalók
- 500 g csirkemellfilé
- 1 fej vöröshagyma
- 300 g kenyérszalonna
- 400 g csiperkegomba
- 2 tk pirospaprika
- 1 db TV paprika
- ½ db paradicsom
- 1 - 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek tejföl
- 2 ek liszt
- víz
- só,bors
A galuskához
- 2 db tojás
- 300 ml víz
- 1 tk só
- 500 g liszt
- 1 fej vöröshagyma
- szalonnapörcök
A gombákat megtisztítjuk, felszeleteljük, és száraz serpenyőben jó alaposan lepirítjuk, majd félretesszük. Ezután kiolvasztjuk a felkockázott szalonna zsírját, majd a megpirult pörcöket kiszedjük. A kiolvadt zsírban megpirítjuk a felszeletelt, megsózott, megborsozott csirkemellet, majd azt is félretesszük. A maradék zsírban megpirítjuk a finomra vágott hagymát és fokhagymát, majd rádobjuk a nagy darabokra vágott paprikát, paradicsomot. Felöntjük kb. fél deci vízzel, és megszórjuk a pirospaprikával. Visszatesszük a hússzeleteket, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. 15- 20 percig rotyogtatjuk a mártást, majd a lisztet újabb fél deci vízzel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, és behabarjuk vele a paprikás szaftot.
Miután újra felforrt, 5 percig forraljuk és hozzáadjuk a gombát. Együtt még 5 percig főzzük, és kész. A galuskához a tojásokat a vízzel, és a sóval összekeverjük, majd a lisztet is hozzádolgozzuk. Forrásban lévő vízbe szaggatjuk, majd amikor feljöttek a víz tetejére, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük. A hagymát finomra vágjuk, egy kanál olajon lepirítjuk, megsózzuk, és rátesszük a nokedlit. Megszórjuk a szalonnapörcökkel, és összekeverjük. A gombás csirkét a hagymás galuskával tálaljuk.