Hozzávalók
- 350 g sertéskaraj
- só, bors
- 4 ek olaj
- 250 g csiperkegomba
- 1 fej hagyma (kb. 120 g)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db paprika (kb. 120 g)
- ½ mk őrölt fűszerkömény
- 1 db paradicsom (kb. 140 g)
- 1 tk pirospaprika
- 1 ek liszt
- 3 ek tejföl (kb. 90 g)
A tálaláshoz
- galuska
- néhány szál friss petrezselyemzöld
Bakonyi sertésborda
Hozzávalók
- 350 g sertéskaraj
- só, bors
- 4 ek olaj
- 250 g csiperkegomba
- 1 fej hagyma (kb. 120 g)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db paprika (kb. 120 g)
- ½ mk őrölt fűszerkömény
- 1 db paradicsom (kb. 140 g)
- 1 tk pirospaprika
- 1 ek liszt
- 3 ek tejföl (kb. 90 g)
A tálaláshoz
- galuska
- néhány szál friss petrezselyemzöld
A bakonyi sertésborda elkészítéséhez először a karajt felszeleteljük, kiklopfoljuk, és mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. Egy erős lángon hevített serpenyőben, 2 ek olajon mindkét oldalát megpirítjuk, majd félretesszük egy tányérra. A visszamaradt zsiradékon kicsit megpirítjuk a felszeletelt vagy cikkekre vágott gombát, majd ezt is félretesszük.
A serpenyőt tisztára töröljük, majd 2 ek olajon megdinszteljük rajta a finomra vágott hagymát, fokhagymát, paprikát. Közben megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk a köménnyel. Ha kezd színt kapni, felöntjük kb. 100 ml vízzel, majd erős lángon zsírjára pirítjuk.
Ezután beletesszük a megtisztított, majd felaprított paradicsomot, megszórjuk a pirospaprikával, elkeverjük, és újra felöntjük. A felöntögetést addig ismételjük, amíg szép pörkölt állagot nem kapunk. Ekkor beletesszük a hússzeleteket és a gombát, majd 10-15 percig közepes lángon pároljuk.
Ezután a liszttel elkevert tejföllel, hőkiegyenlítést alkalmazva behabarjuk, és készre forraljuk. Tányérba szedjük a kedvenc köretünkkel, ez lehet galuska vagy akár szarvacskatészta, majd apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Tipp: Ha még simább, krémesebbre szeretnétek a bakonyi sertésborda mártását, érdemes a hús visszarakása előtt botmixerrel összezúzni a pörköltalapot.
- Elkészítési idő: kb. 90 perc
Ha tetszett a részeges csirke receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!