A brutális fogások támogatója az
Hozzávalók
- 4 szelet szép (kb. 60 dkg) csont nélküli sertéskaraj
- 50 dkg csiperke gomba
- 5 dkg sertészsír
- 1 tk paradicsompüré
- 1 fej kisebb vöröshagyma
- 2 ek tejföl
- 1 tk liszt vagy keményítő
- Só, bors
A burgonyafánkhoz
- 30 dkg lisztesebb (C típusú) burgonya
- 20 dkg liszt
- 1 db tojás
- 4 dkg vaj vagy zsír
- 15 g élesztő
- 1 tk só
Bakonyi sertésborda Joli mama burgonyafánkjával
A brutális fogások támogatója az
A brutális fogások támogatója az
Hozzávalók
- 4 szelet szép (kb. 60 dkg) csont nélküli sertéskaraj
- 50 dkg csiperke gomba
- 5 dkg sertészsír
- 1 tk paradicsompüré
- 1 fej kisebb vöröshagyma
- 2 ek tejföl
- 1 tk liszt vagy keményítő
- Só, bors
A burgonyafánkhoz
- 30 dkg lisztesebb (C típusú) burgonya
- 20 dkg liszt
- 1 db tojás
- 4 dkg vaj vagy zsír
- 15 g élesztő
- 1 tk só
A burgonyafánkhoz a megpucolt krumlit kockára vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Egészen szétterítve nyújtódeszkára törjük egy krumplinyomóval, és megvárjuk, míg langyosra hűl. Egyenletesen rászórjuk a lisztet és ráütjük a tojást. Az élesztőt 2 evőkanál langyos vízben elmorzsoljuk és ezt is ráöntjük a keverékre. Hozzáadjuk még a vajat vagy zsírt és az egészet összedolgozzuk kézzel vagy egy habkártyával. A tésztát letakarva 50 percre langyos helyre tesszük és hagyjuk megkelni.
Közben megcsináljuk a bakonyi bordát:
A gombát negyed cikkekre vágva füstölgően forró serpenyőben, egy evőkanál zsíron aranybarnára pirítjuk só hozzáadása nélkül és félretesszük. A serpenyőbe újabb egy kanál olajat dobunk és világos barnára pirítjuk benne a sózott-borsozott, esetleg kissé kiveregetett karaj szeleteket. Ezeket is félretesszük. A serpenyőben egy teáskanálnyi zsíron megbarnítjuk a paradicsompürét, majd rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát és üvegesre pirítjuk. Visszadobjuk rá a hússzeleteket (és a kifolyt levüket is), és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje őket. Megszórjuk egy csapott evőkanál pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, jól összeforgatjuk és fedő alatt, kis lángon párolni kezdjük. Néha ránézünk, a húst átfordítjuk és adunk hozzá egy kis vizet, ha szükséges. Ha megpuhultak a szeletek és szép paprikás szaftjuk lett, akkor behabarjuk. A tejfölben elkeverjük a lisztet, hozzáöntünk egy keveset a forró szaftból, összekeverjük és az egészet a húshoz adjuk. Beledobjuk még a lepirított gombát is, óvatosan összerázzuk-összekeverjük és még pár percig rotyogtatjuk. Megkóstoljuk, ha kell még sózzuk és borsozzuk.
A kész a bakonyi borda, a megkelt krumplis tésztából evőkanállal nagyobb galuskákat szaggatunk és 170 fokos bő olajban aranyszínűre sütjük. Forrón tálalhatjuk is az egészet!
A másik nagy kedvenc retró kajánk a a vadas zsemlegombóccal, aminek a receptjét itt találjátok.