Hozzávalók
- 12 db bárányborda megtisztítva
- 700 g zsenge, kis szemű baby krumpli
- 400 g zsenge zöldborsó
- 120 g vaj
- 50 ml habtejszín
- 1 kis csokor friss menta
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 - 7 szál friss bazsalikom
- só, bors
- olívaolaj
Bárányborda mentás zöldborsópürével
Hozzávalók
- 12 db bárányborda megtisztítva
- 700 g zsenge, kis szemű baby krumpli
- 400 g zsenge zöldborsó
- 120 g vaj
- 50 ml habtejszín
- 1 kis csokor friss menta
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 - 7 szál friss bazsalikom
- só, bors
- olívaolaj
Egy nagyobb edényben vizet melegítünk, megsózzuk. Alaposan megtisztítjuk a krumplit, negyedekre vágjuk és a lobogó vízben 10-12 percig főzzük, míg könnyű átszúrni egy villával, de nem törik el, majd leszűrjük és hagyjuk lecsepegni.
Egy kisebb edényben szintén sós vizet forralunk, és a borsót is megfőzzük kb. 5 perc alatt. Szűrés után mehet egy turmixgépbe, ahol hozzáadjuk a sót, borsót, a mentalevelek felét. A főzéshez használt edényben alacsony lángon pár perc alatt összeolvasztjuk a vaj 1/3 -át a tejszínnel és ezt is hozzáadjuk a borsóhoz. Közepes fokozaton, kb. 2 percig turmixoljuk, majd kostólás és esetleges újabb ízesítés után krémesre pürésítjük.
A zöldfűszereket vékonyan felszeleteljük és keveset félreteszünk a tálaláshoz. Két serpenyőt hevítünk, az egyikben a krumplit készítjük, a másik legyen egy vastagabb aljú, masszívabb, ebben készítjük a bárányt. A krumplit olívaolaj és vaj keverékén közepesen magas lángon, időnként átforgatva 6-8 percig sütjük, míg a gerezdek egy-egy oldala aranybarna nem lesz. Sózzuk és borsozzuk, hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, majd közvetlenül a tűzhelyről való levétel előtt rászórjuk a zöldfűszereket.
A bárány alá a maradék vajat alacsony lángon felolvasztjuk. A báránybordákat szárazra töröljük, sózzuk, borsozzuk, és először a zsíros felét sütjük rövid ideig, míg láthatóan kiolvad a zsiradék (a zsír vastagságától függően 1-2 perc). Utána oldalanként kb. 3 percig sütjük a bordákat, az ízlésünktől és a hús vastagságától függően.
Fogyasztás előtt legalább 5 percet pihentetjük a húst, majd tálalásnál megszórjuk a félretett zöldfűszerekkel. A zöldborsópürével és a zöldfűszeres krumplival kínáljuk.
Ha tetszett a bárányborda receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!