Hozzávalók
- 2 kg marhalábszár
- 3 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 dl olaj
- 2 tk sűrített paradicsom
- 1 ek liszt
- 3 dl száraz vörösbor
- só, bors
- ½ kg gomba
- 1 marék gyöngyhagyma
- kakukkfű
- rozmaring
- babérlevél
- 1 ek Worcester szósz
- 2 dl víz
- 3 szál közepes sárgarépa
Brutálisan finom burgundi marharagu
Hozzávalók
- 2 kg marhalábszár
- 3 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 dl olaj
- 2 tk sűrített paradicsom
- 1 ek liszt
- 3 dl száraz vörösbor
- só, bors
- ½ kg gomba
- 1 marék gyöngyhagyma
- kakukkfű
- rozmaring
- babérlevél
- 1 ek Worcester szósz
- 2 dl víz
- 3 szál közepes sárgarépa
A húst nagyobb kockákra vágjuk és kevés olajon, több részletben jó alaposan lepirítjuk, majd kiszedjük a lábasból. A lábasban visszamaradt, lepirult cuccon üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzákeverjük a paradicsompürét, ha rozsdabarna színű, akkor rádobjuk a fokhagymát is. Visszarakjuk rá a húst, megszórjuk a liszttel, átforgatjuk és egy kicsit pirítjuk.
Felöntjük a vörösborral, sózzuk és borsozzuk, hozzáadjuk a zöldfűszereket és a Worcester szószt, majd fedő nélkül kis lángon 1 órán keresztül főzzük.
Nagy darabokra vágjuk a sárgarépát és ezt is a készülő marharaguhoz adjuk, majd felöntjük a vízzel és lefedve kis lángon 2-2,5 órán keresztül pároljuk, időnként átkeverve. Ha a szaft nem lenne elegendő mennyiségű (pörkölt állag a cél), akkor kevés vizet öntünk alá és jól összerázzuk. Közben a gombákat félbevágjuk és száraz, forró serpenyőben, só nélkül jó erősen lepirítjuk. Amikor a marharagu kész, utolsó mozzanatként még beleszórjuk a pirított gombát és a gyöngyhagymát, rottyantunk rajta egyet és meg is vagyunk!
Nálam krumplipüré a sztárköret, de polentával, esetleg belefőzött aprószemű krumplival is csodálatos a kész burgundi marharagu!