Hozzávalók
- 1 ek kacsazsír
- 20 dkg füstölt kolozsvári szalonna (a bőre levágva és félretéve)
- 2 db alsó csirkecomb
- 2 db felső csirkecomb
- 20 dkg félszáraz kolbász
- 2 db közepes sárgarépa
- 1 fej nagyobb vöröshagyma
- 6 - 7 gerezd fokhagyma
- 3 db babérlevél
- 50 dkg száraz fehér bab (éjszakára beáztatva)
- 2 tk pirospaprika
- 1 csapott tk zselatin
- alaplé vagy víz
- 1 db daraboltparadicsom-konzerv
- 3 dl vörösbor
- 1 tk morzsolt majoránna
- tört fekete bors
Hozzávalók
- 1 ek kacsazsír
- 20 dkg füstölt kolozsvári szalonna (a bőre levágva és félretéve)
- 2 db alsó csirkecomb
- 2 db felső csirkecomb
- 20 dkg félszáraz kolbász
- 2 db közepes sárgarépa
- 1 fej nagyobb vöröshagyma
- 6 - 7 gerezd fokhagyma
- 3 db babérlevél
- 50 dkg száraz fehér bab (éjszakára beáztatva)
- 2 tk pirospaprika
- 1 csapott tk zselatin
- alaplé vagy víz
- 1 db daraboltparadicsom-konzerv
- 3 dl vörösbor
- 1 tk morzsolt majoránna
- tört fekete bors
A kacsazsírt megolvasztjuk egy nehéz, öntöttvas edényben, és hozzádobjuk a durva darabokra vágott kolozsvári szalonnát, valamint a levágott bőrét is. Kicsit lepirítjuk, és kiszedjük egy tálba. A zsírban jól körbepirítjuk az előzőleg finoman sózott és borsozott csirkecombokat és a nagyobb darabokra vágott sárgarépákat. Ezeket is kikapkodjuk, és már jöhetnek a helyükre a kb. 5 centisre vágott kolbászdarabok.
Ha ezek is szépen lepirultak és kiadtak magukból egy kis zsírt, akkor szintén jöhetnek félre a tálba. A visszamaradt zsírban üvegesre pirítjuk a durvára vágott hagymát, majd hozzáadjuk az egészben hagyott fokhagymákat is. Egy perc után megszórjuk 2 evőkanál liszttel, gyorsan átforgatjuk, és hagyjuk, hogy a liszt szépen felszívja a zsírt, és kicsit megpiruljon. Ekkor hozzáadjuk a beáztatott, átmosott és leszűrt babot, és az egészet felöntjük annyi alaplével (vagy vízzel), hogy rendesen ellepje a babot. Hozzáöntjük a vörösbort és a paradicsomkonzervet, hozzáadjuk az előzőleg lepirított szalonnát és -bőrt, a kolbászokat, a pirospaprikát, a zselatint, a majorannát, a babérlevelet és kevés borsot.
Nagyon kis lángon kb. másfél órán keresztül főzzük, amíg a bab már érezhetően puhulni kezd kissé. Ekkor 120 fokra előmelegített sütőbe tesszük a tálat, fedővel lefedve. 3 óra elteltével hozzáadjuk az előpirított répákat és csirkecombokat (a belőlük kifolyt szaftot sem hagyjuk ki!), és óvatosan belenyomkodjuk őket a babba. További 2 órán át hagyjuk még a sütőben, amíg a bab teljesen megpuhul, és a finom szaft egészen besűrűsödik.