Hirdetés

Coq au vin petrezselymes burgonyával

Hozzávalók

4 - 6
főre
+
6 db kakas- vagy csirkecomb
750 ml vörösbor
5 - 6 ek olívaolaj
400 g bacon
500 g barna csiperke
só, bors
2 fej hagyma (nagy)
4 - 5 gerezd fokhagyma
1 szál sárgarépa
1 ek paradicsompüré
1 púpozott ek liszt
500 - 750 ml csirkealaplé

A fűszercsokorhoz

3 db babérlevél
1 kis csokor zsálya
1 kis csokor petrezselyem
1 kis csokor rozmaring
1 kis csokor kakukkfű

A petrezselymes burgonyához

1 kg burgonya
1 fej hagyma (nagy)
1 - 2 ek vaj
1 - 2 ek olaj
1 csokor petrezselyem
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:

Hirdetés

Coq au vin petrezselymes burgonyával

Akkor most következzen a franciák klasszikusa, a „Coq au vin”, tehát kakas borban. Sok verzió létezik, én most egy vörösborosat csinálok, amit nyilván készíthettek csirkecombbal kakas helyett – halkan megsúgom, hogy a franciák is nagy százalékban azzal csinálják.
Kipróbáltam, jóóó lett!
1
Hibát találtam
Hirdetés

Hozzávalók

4 - 6
főre
+
6 db kakas- vagy csirkecomb
750 ml vörösbor
5 - 6 ek olívaolaj
400 g bacon
500 g barna csiperke
só, bors
2 fej hagyma (nagy)
4 - 5 gerezd fokhagyma
1 szál sárgarépa
1 ek paradicsompüré
1 púpozott ek liszt
500 - 750 ml csirkealaplé

A fűszercsokorhoz

3 db babérlevél
1 kis csokor zsálya
1 kis csokor petrezselyem
1 kis csokor rozmaring
1 kis csokor kakukkfű

A petrezselymes burgonyához

1 kg burgonya
1 fej hagyma (nagy)
1 - 2 ek vaj
1 - 2 ek olaj
1 csokor petrezselyem
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:


A zöld fűszereket összekötjük egy hőálló spárgával. A combokat beáztatjuk a borba a fűszercsokorral együtt egy éjszakára. 

Az olajon pirosra sütjük a felcsíkozott bacont, majd kiszedjük és félretesszük. Ugyanebben az olajban nagyon magas hőfokon átpirítjuk a félbevágott gombát (ha szeretnénk, egészben hagyhatjuk), és ezt is eltávolítjuk a lábasból. 

A combokat kivesszük a borból, és teljesen leszárítjuk egy papírtörlővel. Sózzuk, borsozzuk, majd a lábasban sötétbarnára pirítjuk az olajon, ha szükséges, pótolunk még hozzá olajat. Amikor megpirultak, ezeket is kiszedjük.

Az apróra vágott hagymát, fokhagymát és a kb. 1 x 1 cm-esre vágott répát 5 perc alatt lepirítjuk a lábasban, majd hozzátesszük a paradicsompürét, és még 1 percig pirítjuk. Megszórjuk a liszttel, elkeverjük, és ezzel is pirítjuk még 1 percig, majd ráöntjük a bort a zöldfűszer-csokorral együtt, amiben a csirke ázott, és a felére forraljuk. Visszahelyezzük a bacont, a gombát, a kakas- vagy csirkecombokat, felöntjük 500 ml alaplével (ha úgy látjuk és szükségét érezzük, időközben pótolhatunk hozzá), és lassú tűzön rotyogtatva addig főzzük, amíg a hús meg nem puhult és a mártás sűrűbb nem lett. Ha úgy gondoljuk, hogy túl híg a mártás, akkor vegyük ki a combokat, és redukáljuk le.

A hámozott, felcikkezett burgonyát sós vízben megfőzzük. A hagymát apróra vágjuk, majd az olaj és vaj keverékén megfonnyasztjuk. Rádobjuk az apróra vágott petrezselymet, 1 percig pirítjuk, végül hozzátesszük a leszűrt burgonyát, ízlés szerint sózzuk, és óvatosan összekeverjük. 

Ha tetszett a Coq au vin petrezselymes burgonyával receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások