Hirdetés
Green Kitchen

Debreceni mazsolás csirke

Hozzávalók

4
főre
+
1 fej hagyma (kisebb)
1 ek sertészsír vagy 3 ek olaj
8 db csirkefelsőcomb-filé (kb. 800 g)
só, bors
200 ml almaborecet
1 db citrom (nagy)
1 csipet őrölt gyömbér
1 tk pirospaprika
1 csipet szerecsendió
120 g mazsola
120 g cukor

A rántáshoz

1 - 2 ek zsír
1 - 2 ek liszt
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:

Hirdetés

Debreceni mazsolás csirke

A debreceni mazsolás csirkét még 100 éve is ették a Hajdúságban, mára azonban teljesen elfelejtődött. Olyannyira, hogy szinte egyáltalán nem, vagy alig ismert, nemcsak a hazai gasztronómiában, hanem az Alföldön is.
Kipróbáltam, jóóó lett!
5
Hirdetés

Hozzávalók

4
főre
+
1 fej hagyma (kisebb)
1 ek sertészsír vagy 3 ek olaj
8 db csirkefelsőcomb-filé (kb. 800 g)
só, bors
200 ml almaborecet
1 db citrom (nagy)
1 csipet őrölt gyömbér
1 tk pirospaprika
1 csipet szerecsendió
120 g mazsola
120 g cukor

A rántáshoz

1 - 2 ek zsír
1 - 2 ek liszt
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:


Hirdetés

Pedig ugyanúgy, ahogy a jó pörköltek, ez a csirkés fogás is állandó szereplője volt a lakodalmaknak. Ahogy a recept is mondja: „Debreczenbe nem történhet civislakodalom a mazsolás csirke nélkül!”Az eredeti receptben egész csirkét/tyúkot főznek és habarnak – ez már egy általam halványan átalakított, 21. századibb változat.

A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd egy mély falú serpenyőben vagy lábasban megdinszteljük a zsíron vagy az olajon. Hozzáadjuk a csirkét, sózzuk, borsozzuk, minden oldalát megpirítjuk, majd annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Közepes lángon főzzük tovább.

Közben egy fazékban felrakunk 200 ml borecetet és 200 ml vizet főni, forrás után takarékra vesszük, és 10 percig főzzük a felszeletelt citrommal.

A csirkéhez adjuk a gyömbért, a pirospaprikát, a szerecsendiót, a mazsolát és a cukrot, és jól elkeverjük. A megfőtt citromkarikákat is átrakjuk a csirkéhez, és átkanalazunk 2 evőkanálnyi almaborecetet is. 15 percig főzzük, amíg kicsit besűrűsödik.

Megkóstoljuk, és ha még kell, akkor sózzuk vagy cukrozzuk: akkor jó, ha kellően fűszeres és halványan édes, de érződik az ecet savanyúsága is. A legvégén – ahogy az eredeti recept is szól – egy evőkanálnyi házi rántással (fehér vagy paprikás) besűrítjük, és további 3-5 percig főzzük vele.

A rántást egy-két evőkanál olaj vagy zsír felhevítésével kezdjük, majd beleszórunk ugyanennyi lisztet, és ha fehér a rántás, akkor fehér habzásig hevítjük, ha paprikás, akkor a végén még egy teáskanálnyi pirospaprikát is szórunk bele, mielőtt az ételbe kevernénk. 

Debreceni mazsolás csirke
Debreceni mazsolás csirke

Ha tetszett a debreceni mazsolás csirke receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon

Még több gyümölcsös húsétel:

Szilvalekváros marhalábszár

Gesztenyével töltött húsgolyó áfonyamártással

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások