Hozzávalók
- 1 fej hagyma (kisebb)
- 1 ek sertészsír vagy 3 ek olaj
- 8 db csirkefelsőcomb-filé (kb. 800 g)
- só, bors
- 200 ml almaborecet
- 1 db citrom (nagy)
- 1 csipet őrölt gyömbér
- 1 tk pirospaprika
- 1 csipet szerecsendió
- 120 g mazsola
- 120 g cukor
A rántáshoz
- 1 - 2 ek zsír
- 1 - 2 ek liszt
Hozzávalók
- 1 fej hagyma (kisebb)
- 1 ek sertészsír vagy 3 ek olaj
- 8 db csirkefelsőcomb-filé (kb. 800 g)
- só, bors
- 200 ml almaborecet
- 1 db citrom (nagy)
- 1 csipet őrölt gyömbér
- 1 tk pirospaprika
- 1 csipet szerecsendió
- 120 g mazsola
- 120 g cukor
A rántáshoz
- 1 - 2 ek zsír
- 1 - 2 ek liszt
Pedig ugyanúgy, ahogy a jó pörköltek, ez a csirkés fogás is állandó szereplője volt a lakodalmaknak. Ahogy a recept is mondja: „Debreczenbe nem történhet civislakodalom a mazsolás csirke nélkül!”Az eredeti receptben egész csirkét/tyúkot főznek és habarnak – ez már egy általam halványan átalakított, 21. századibb változat.
A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd egy mély falú serpenyőben vagy lábasban megdinszteljük a zsíron vagy az olajon. Hozzáadjuk a csirkét, sózzuk, borsozzuk, minden oldalát megpirítjuk, majd annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Közepes lángon főzzük tovább.
Közben egy fazékban felrakunk 200 ml borecetet és 200 ml vizet főni, forrás után takarékra vesszük, és 10 percig főzzük a felszeletelt citrommal.
A csirkéhez adjuk a gyömbért, a pirospaprikát, a szerecsendiót, a mazsolát és a cukrot, és jól elkeverjük. A megfőtt citromkarikákat is átrakjuk a csirkéhez, és átkanalazunk 2 evőkanálnyi almaborecetet is. 15 percig főzzük, amíg kicsit besűrűsödik.
Megkóstoljuk, és ha még kell, akkor sózzuk vagy cukrozzuk: akkor jó, ha kellően fűszeres és halványan édes, de érződik az ecet savanyúsága is. A legvégén – ahogy az eredeti recept is szól – egy evőkanálnyi házi rántással (fehér vagy paprikás) besűrítjük, és további 3-5 percig főzzük vele.
A rántást egy-két evőkanál olaj vagy zsír felhevítésével kezdjük, majd beleszórunk ugyanennyi lisztet, és ha fehér a rántás, akkor fehér habzásig hevítjük, ha paprikás, akkor a végén még egy teáskanálnyi pirospaprikát is szórunk bele, mielőtt az ételbe kevernénk.
Ha tetszett a debreceni mazsolás csirke receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!