Hozzávalók
A tésztához
- 50 dkg liszt
- 2 dl langyos víz
- 1 dl olívaolaj
- 1 tk só
- 1 tk édes fűszerpaprika
- 1 tk száraz élesztő
- 1 db tojás az empanadas megkenéséhez
A húsos töltelékhez
- 50 ml étolaj
- 20 dkg gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 35 dkg darált marhahús
- só
- 1 késhegynyi fahéj
- 1 késhegynyi őrölt koriander
- 1 reszelésnyi szerecsendió
- 1 késhegynyi cayenne bors
- 2 tk Worcestershire szósz
- 5 ek passzírozott paradicsom
- 1 dl száraz vörösbor
- 1 csokor petrezselyem
A koktélhoz
- 40 ml Bacardi Ocho
- friss gyömbér
- 20 ml lime lé
- 20 ml nádcukorszirup (1 rész nádcukor, 1 rész víz)
- pár csepp chilli esszencia
- pár csepp angostura bitter
- Gyömbérsör
- jég
Empanada és egy hozzá passzoló vagány koktél
Hozzávalók
A tésztához
- 50 dkg liszt
- 2 dl langyos víz
- 1 dl olívaolaj
- 1 tk só
- 1 tk édes fűszerpaprika
- 1 tk száraz élesztő
- 1 db tojás az empanadas megkenéséhez
A húsos töltelékhez
- 50 ml étolaj
- 20 dkg gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 35 dkg darált marhahús
- só
- 1 késhegynyi fahéj
- 1 késhegynyi őrölt koriander
- 1 reszelésnyi szerecsendió
- 1 késhegynyi cayenne bors
- 2 tk Worcestershire szósz
- 5 ek passzírozott paradicsom
- 1 dl száraz vörösbor
- 1 csokor petrezselyem
A koktélhoz
- 40 ml Bacardi Ocho
- friss gyömbér
- 20 ml lime lé
- 20 ml nádcukorszirup (1 rész nádcukor, 1 rész víz)
- pár csepp chilli esszencia
- pár csepp angostura bitter
- Gyömbérsör
- jég
Egy keverőtálba tesszük az empanada hozzávalóit és homogén állagúra dolgozzuk a tésztát, bucit formálunk belőle, letakarjuk fóliával és egy órán át pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket: egy kevés olajon lepirítjuk az apróra vágott gombát, félretesszük és ugyanebbe a serpenyőbe még egy kevés olajat teszünk, ezen átpörgetjük az apróra vágott vöröshagymát, a chili paprikát, a fokhagymát és végül a darált marhahúst. Fűszerezzük sóval, fahéjjal, őrölt korianderrel, szerecsendióval, cayene borssal, majd mehet bele a Worcestershire szósz és a passzírozott paradicsom is. Kicsit rotyogtatjuk, beletesszük az előzőleg lepirított gombát és a vörösbort és 15 percig főzzük. A tűzről lehúzva beleszórjuk a frissen vágott petrezselymet.
A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, egy nagyobb pogácsaszaggatóval karikákat szaggatunk belőle. A korongok közepébe mehet egy evőkanálnyi a töltelékből, széleit vízzel megkenjük és óvatosan félbehatjuk. Zárásként pedig egy villával félkörben lenyomkodjuk a kis csomagokat. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, megkenjük egy kevés vízzel kikevert tojással és 180 fokra előmelegített hőlégkeveréses sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor adhatunk mellé egy kevés citromos-petrezselymes tejfölt és chipotle szószt is.
Nádcukorból szirupot készítünk: összeforralunk egy rész cukrot és egy rész vizet, majd egy kancsóban hagyjuk kihűlni. Egy karika megtisztított gyömbért a shakerben kicsit összetörünk, mehet bele a rum, a fél lime leve, a házi készítésű cukorszirup, az angostura bitter és végül pedig a chili esszencia. Ezeket egy marék jég társaságában összerázzuk, felöntjük egy kevés gyömbérsörrel és egy szűrőn át hűtött pohárba öntjük. Díszítésként rakhatunk rá mentát, chilit és egy szelet gyömbért is.
Fogyaszd felelősséggel! A Bacardi elkötelezett a kulturált alkoholfogyasztás mellett. Szeszesitalok fogyasztását 18 éven aluliaknak nem ajánljuk.