Hirdetés

Firenzei sertésszűz almával és karfiolos-fokhagymás krumplipürével

Hozzávalók

Hozzávalók
4
főre
800 g sertésszűz
3 tk színes egész bors
3 tk édesköménymag
2 gerezd fokhagyma
2 tk só
2 tk olívaolaj
2 - 3 db alma
200 ml fehérbor

A krumplipüréhez

500 g krumpli (tisztított mennyiség)
1 fej karfiol
50 g vaj
½ db citrom leve
só, bors
4 - 5 gerezd fokhagyma (héjastul)
Hirdetés

Firenzei sertésszűz almával és karfiolos-fokhagymás krumplipürével

Ezzel a recepttel be szeretném bizonyítani, hogy az olasz karácsonyi recepteket is egyszerűen el lehet készíteni, csak egy-két hozzávaló kell, ami picit feldobja: most az édesköménymag játszik főszerepet. Ez a pici ánizsos jelleg és a színes bors szerintem iszonyúan jól áll a sertésszűznek, és amikor a szaftosságát átveszi a vele sült alma, olyan zseniális kombót kapunk, hogy szerintem akár csirkével is érdemes kipróbálni. :D
Hirdetés

Hozzávalók

Hozzávalók
4
főre
800 g sertésszűz
3 tk színes egész bors
3 tk édesköménymag
2 gerezd fokhagyma
2 tk só
2 tk olívaolaj
2 - 3 db alma
200 ml fehérbor

A krumplipüréhez

500 g krumpli (tisztított mennyiség)
1 fej karfiol
50 g vaj
½ db citrom leve
só, bors
4 - 5 gerezd fokhagyma (héjastul)

A sertésszüzet lehártyázzuk. Az egész borsot, édesköménymagot egy száraz serpenyőben addig pirítjuk, amíg illatozni nem kezd, ezután egy mozsárba tesszük. Hozzányomjuk a fokhagymát, sózzuk, beleöntjük az olívaolajat és pépesre zúzzuk (ha nincs mozsarunk, egy aprítógép is jó, vagy egy éles késsel, deszkán is össze tudjuk aprítani).

A fűszeres péppel bekenjük a húst. Kiolajozunk egy akkora tepsit, hogy a hús kényelmesen elférjen benne és az almáknak is maradjon hely. Belerakjuk a tepsibe a húst. 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük, majd kivesszük, megfordítjuk a húst, és mellédobjuk a cikkekre vágott almát.

Felöntjük a borral és visszarakjuk a sütőbe. Felvesszük 200 fokra a sütő hőmérsékletet és további 40 percig sütjük. Közben a kisült szafttal locsolgatjuk a húst. Amíg sül a hús, sós vízben puhára főzzük a megtisztított, felkockázott krumplit, majd leszűrjük és áttörjük. A karfiolt rózsáira szedjük és a fokhagymagerezdekkel együtt, egy sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk. Meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük (ha elfér a sütőben, amikor a hús sül, nyugodtan mehet egyszerre).

Ha megsült, egy deszkára tesszük, rányomjuk a megsült fokhagymákat és egy késsel felaprítjuk az egészet. Ezt belekeverjük az áttört krumpliba, sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a citrom levét és az egészet fellazítjuk a vajjal.

A megsült a húst felszeletelve, a vele sült almával és a krumplipürével tálaljuk.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások