Hozzávalók
- 2 ek étolaj
- 2 salotta vagy 1 vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 tk édeskömény mag
- 1 tojás
- ½ kg darált báránylapocka
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 1 ág rozmaring lecsipkedett levelei
- 1 tk magos mustár
- 1 citrom leve és reszelt héja
- só
- bors
- 1 dl száraz fehérbor
- 3 dkg hideg vaj
- 40 dkg burgonya
- 4 - 5 sárgarépa
- 30 dkg ceruzabab vagy zöldbab
- 10dkg vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ citrom leve
A medvehagyma pesztóhoz
- 1 nagy csokor medvehagyma
- 10 dkg mandula
- 10 dkg finomra reszelt parmezán
- 1 dl extra szűz olívaolaj
Fűszeres báránygombóc tavaszi zöldségekkel, medvehagyma pesztóval
Hozzávalók
- 2 ek étolaj
- 2 salotta vagy 1 vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 tk édeskömény mag
- 1 tojás
- ½ kg darált báránylapocka
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 1 ág rozmaring lecsipkedett levelei
- 1 tk magos mustár
- 1 citrom leve és reszelt héja
- só
- bors
- 1 dl száraz fehérbor
- 3 dkg hideg vaj
- 40 dkg burgonya
- 4 - 5 sárgarépa
- 30 dkg ceruzabab vagy zöldbab
- 10dkg vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ citrom leve
A medvehagyma pesztóhoz
- 1 nagy csokor medvehagyma
- 10 dkg mandula
- 10 dkg finomra reszelt parmezán
- 1 dl extra szűz olívaolaj
A finomra vágott hagymát és fokhagymát az édeskömény maggal serpenyőben, kevés olajon lepirítjuk. Áttesszük egy keverőtálba, hozzáadjuk a húst és a többi hozzávalót, jól összedolgozzuk. Gombócokat formázunk belőle és közepesen forró serpenyőben, kevés olajon ropogósra sütjük őket. Végül felöntjük a borral és azt sűrűre forraljuk. Kevés vajat adunk a mártáshoz tálalás előtt.
A zöldségeket egyformára vágjuk: a burgonyát hasábokra, a sárgarépát és a retket ketté. A burgonyát forrásban lévő, sós vízben puhára főzzük. Ugyanebben a vízben éppen csak leforrázzuk, a sárgarépát, a zöldbabot és a retket, hogy ressre főjjenek. A zöldségeket lecsepegtetjük. Egy srepenyőben felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a kissé megroppantott fokhagymagerezdeket és 1 percig pirítjuk. Belefacsarjuk 1/2 citrom levét, sózzuk borsozzuk és beleforgatjuk a zöldségeket.
Medvehagyma pesztó
A medvehagymát megmossuk, szárazra töröljük és feldaraboljuk. Turmixgépbe tesszük a mandulával és a parmezánnal, az olajat folyamatosan adagolva addig turmixoljuk, míg egészen selymes lesz. Befőttesüvegbe töltjük, a tetejére 1/2 cm olívaolajat töltünk. Hűtőben tároljuk.
Tálaláskor a húsgombócokat meglocsoljuk a vajas-boros mártással, mellékanalazzuk a zöldségköretet és egy kis medvehagyma pesztót.