Hozzávalók
Mátrai borzas (2 főre)
- 2 szelet csont nélküli sertéskaraj
- 80 dkg C vagy B típusú krumpli
- 2 db tojás
- 2 púpozott ek liszt + még a hússzelet megforgatásához
- Só, bors
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 nagy ek tejföl
- 8 dkg reszelt sajt
A körethez
- 1 db fejes saláta
- 1.2 dl olívaolaj
- 1 tk cukor
- 0.3 dl borecet
- 1 mk só
- pár csepp frissen facsart citromlé
Rizskók (6-8 főre)
- 25 dkg rizottó rizs (vagy más kerekszemű rizs)
- 2 dl víz
- 1 l 2,8%-os tej
- 1 rúd vanília
- 15 dkg kristálycukor
- 1 db citrom héja
- 1 marék mazsola
- 5 egész tojás
- 2 ek liszt
- 5 dkg puha vaj + egy evőkanálnyi a sütőforma kivajazásához
- 3 - 4 ek zsemlemorzsa a sütőforma kiszórásához és a felfújt tetejére
Gyerekkori kedvencek: Mátrai borzas és rizskoch
Hozzávalók
Mátrai borzas (2 főre)
- 2 szelet csont nélküli sertéskaraj
- 80 dkg C vagy B típusú krumpli
- 2 db tojás
- 2 púpozott ek liszt + még a hússzelet megforgatásához
- Só, bors
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 nagy ek tejföl
- 8 dkg reszelt sajt
A körethez
- 1 db fejes saláta
- 1.2 dl olívaolaj
- 1 tk cukor
- 0.3 dl borecet
- 1 mk só
- pár csepp frissen facsart citromlé
Rizskók (6-8 főre)
- 25 dkg rizottó rizs (vagy más kerekszemű rizs)
- 2 dl víz
- 1 l 2,8%-os tej
- 1 rúd vanília
- 15 dkg kristálycukor
- 1 db citrom héja
- 1 marék mazsola
- 5 egész tojás
- 2 ek liszt
- 5 dkg puha vaj + egy evőkanálnyi a sütőforma kivajazásához
- 3 - 4 ek zsemlemorzsa a sütőforma kiszórásához és a felfújt tetejére
Mátrai borzas
1. A krumplit megpucoljuk, lereszeljük és besózva 10 percre állni hagyjuk. Konyharuhába szedjük és jó erősen kifacsarjuk belőle a felesleges levet, majd visszadobjuk egy tálba. Hozzáadjuk a tojásokat, sózzuk, borsozzuk és alaposan összeforgatjuk. Belekeverünk még 2 púpozott evőkanál lisztet és újra jól kikeverjük.
2. Egy mozsárban péppé zúzzuk a fokhagymákat egy kevés durva szemű sóval és egy evőkanál olívaolajjal. A sertéskaraj-szeleteket finoman kiveregetjük, megszórjuk mindkét oldalukat sóval, borssal, az egyik oldalukat pedig nagyon vékonyan megkenjük a fokhagyma-krémmel is. A megmaradt fokhagymakrémet belekeverjük a tejfölbe és félretesszük.
3. Előkészítjük a köretet: a fejes salátát négybe vágjuk és folyó vízzel alaposan átmossuk, majd lecsepegtetjük. A salátaöntethez egy befőttes üvegbe töltjük az olívaolajat, a borecetet, a porcukrot, a sót és pár csepp friss citromlevet. Az egészet addig rázzuk, míg krémes állagú emulziót kapunk.
4. A fűszerezett hússzeleteket lisztbe forgatjuk és a tenyerünkben tartva egyesével beburkoljuk őket a sűrű burgonyás masszával, majd óvatosan, azonnal 160 fokos olajba helyezzük. (Nem szabad túl forró olajat használni, mert nem lesz ideje rendesen átsülni a burgonyás bundának és a húsnak!)
5. Tálalásnál tányérra dobjuk az aranybarnára sült, ropogós borzast, megkenjük a fokhagymás tejföllel és megszórjuk jó sok reszelt sajttal. Mellé teszünk egy negyed friss fejes salátát, meglocsoljuk a felrázott salátaöntettel és már esszük is!
Tökéletes rizsfelfújt (rizskók)
A rizst egy lábasba öntjük, és hozzáadjuk a vizet. A tökéletes végeredményért szerintem érdemes rizottó rizst (pl. arborio fajtát) használni, ez ugyanis egy csomó keményítőt enged ki magából, amitől jó krémes lesz a tejberizses alapunk, maguk a szemek viszont szépen egyben maradnak. A rizst addig főzzük a kevés vízzel, míg a rizsszemek teljesen felszívják azt. Ezután a rizses alapot felöntjük a tejjel, belekaparjuk egy vaníliarúd magjait és magát a kikapart rudat is az edénybe dobjuk. Időről-időre megkavarva addig főzzük közepes lángon, míg a massza besűrűsödik és kb. egy krémes rizottó állagot kap. Ekkor levesszük a tűzről, belereszeljük egy citrom héját, hozzáadjuk a mazsolát, a cukrot, az egészet összeforgatjuk és hagyjuk egy órát pihenni, hogy megfelelően összeálljon. Ha ez megvan, a tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját kikeverjük a puha vajjal és a liszttel. Ezt a sárgás masszát belekeverjük a pihentetett rizsbe. A fehérjéket egy csipet sóval közepesen kemény habbá verjük és két részletben szintén hozzákeverjük a rizsfelfújt alaphoz. Kivajazott, morzsával kiszórt sütőformába öntjük és 180 fokos sütőben, hőlégkeverés nélkül kb. 50-60 percig sütjük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd baracklekvárral/málnaszörppel tálaljuk. Isteni lesz!
Ha nem állnátok meg a nosztalgiázással, akkor csekkoljátok a somlói és brassói receptünket is.