Hozzávalók
A töltött szűzhöz
- 1 db nagyobb sertésszűz (kb. 450-500 g)
- 200 g darált sertéshús
- 2 púpozott ek köles (kb 30 g)
- 3 gerezd nagyobb fokhagyma
- 1 tk fűszerpaprika
- 1 tk füstölt paprika (opcionális)
- 1 tk őrölt kömény
- 1 csapott tk őrölt bors
- 1 csapott tk őrölt majoranna
- 1 kis csokor petrezselyem
- só
A csicsókapüréhez
- 1 kg csicsóka
- 1 szem krumpli
- 2 dl tejszín
- 50 g vaj
- só, bors
A csicsóka csipszhez
- pár szem csicsóka
- olaj a sütéshez
A hagymaágyhoz
- 4 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- só, bors
Házi kolbászkeverékkel töltött sertésszűz csicsókavariációkkal
Hozzávalók
A töltött szűzhöz
- 1 db nagyobb sertésszűz (kb. 450-500 g)
- 200 g darált sertéshús
- 2 púpozott ek köles (kb 30 g)
- 3 gerezd nagyobb fokhagyma
- 1 tk fűszerpaprika
- 1 tk füstölt paprika (opcionális)
- 1 tk őrölt kömény
- 1 csapott tk őrölt bors
- 1 csapott tk őrölt majoranna
- 1 kis csokor petrezselyem
- só
A csicsókapüréhez
- 1 kg csicsóka
- 1 szem krumpli
- 2 dl tejszín
- 50 g vaj
- só, bors
A csicsóka csipszhez
- pár szem csicsóka
- olaj a sütéshez
A hagymaágyhoz
- 4 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- só, bors
Most egy kolbászos tölteléket készítettünk, aminek állagát a köles teszi igazán különlegessé, ízéről pedig a klasszikus fűszerpaprika-kömény-majoranna trió gondoskodik. De bármilyen szimpi tölteléket elkészíthettek, pl. egy petrezselymes-gombás is elégg frankó lehet!
A húshoz:
A töltelékkel kezdünk. A kölest 1 dl sós vízben, lassú tűzön készrefőzzük és fedő alatt hagyjuk kihűlni. A húshoz adjuk a kihűlt kölest, a fokhagymát, az összes fűszert és a finomra aprított petrezselymet, majd az egészet összegyúrjuk. Jön a trükkös rész: kiterítünk egy alufóliát, ráteszünk egy azonos méretű folpackot, amit vékonyan kezünkkel beolajozunk. Enyhén olajos kézzel elkezdjük megformázni a húst kb. bagett alakúra és ezt rátesszük a folpack közepére. Áthajtjuk rajta az alufólia-folpack kombót és az egészet feltekerjük, mintha egy furcsa szaloncukrot készítenénk. Az a cél, hogy az így kapott henger azonos hosszúságú legyen, mint a szüzikénk. Ha a töltelék túlontúl vastag, cserébe viszont nem elég hosszú, akkor alufóliástól együtt tudunk igazítani a méretén a videóban is illusztrált szimpatikus mozdulatsorokkal. Ezt a cuccot be kell tenni a fagyasztóba, hogy teljesen megszilárduljon és könnyedén bele tudjuk tölteni a húsba.
Ha a töltelék megvan, egy lyukat kell ejtenünk a sertésszűzön. Ehhez egy hosszabb filéző kés a legideálisabb, de egy kisebb késsel is meg lehet oldani, ebben az esetben érdemes a hús mindkét oldaláról támadni. Ha a kést beszúrjuk a húsba, törekedjünk arra, hogy mind a négy irányba bevágjuk, DE ne szakítsuk ki a húst. Ennek csak esztétikai oka van, ha mégis kiszakadna, a töltelék nem fog kifolyni belőle. Az így kialakított lyuk tökéletesen alkalmas lesz arra, hogy a folpacktól megfosztott, fagyott tölteléket beletöltsük.
A betöltött húst hagymaágyra fektetjük, kb 1 dl vizet öntünk köré és lefóliázva 160 fokos sütőbe tesszük 90 percre. A sütési idő lejárta után a fóliát eltávolítjuk és 220 fokon pirosra sütjük.
A körethez:
A püréhez a csicsókát szőröstül-bőrüstül megfőzzük, majd a botmixer poharába, vagy egy magasabb falú edénybe tesszük egy db, szintén megfőzött krumpli társaságában. Hozzáadjuk a tejszínt, majd elkezdjük lepürésíteni. Ezután beledobáljuk a vajat és tovább zúzzuk a botmixerrel. (Minél tovább pürésítjük annál finomabb állagot kapunk, egy átlagos ünnepi vacsora pl. simán megér 10-15 percnyi zúzást is!) Sózzuk, borsozzuk és kész is van.
A csipszhez a csicsókát vékony szeletekre vágjuk és forró olajban hirtelen kisütjük, majd lecsepegtetjük egy itatóspapíron.
Tálalásnál a tányérra szedünk a püréből, ráfektetünk 3-4 szeletet a töltött szűzből és mellédobáljuk a csipszet is.