Hozzávalók
- 2 kg füstölt, kötözött lapockasonka
- 2 db sárgarépa
- 1 db póréhagyma
- 1 fej hagyma
- 1 csokor újhagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 levél babérlevél
- 1 ek egész színes bors
- só
A mázhoz
- 300 g baracklekvár
- 3 ek balzsamecet
- 1 db narancs leve
- 100 ml vörösbor
- 35 szem szegfűszeg
Húsvéti mázas sonka
Hozzávalók
- 2 kg füstölt, kötözött lapockasonka
- 2 db sárgarépa
- 1 db póréhagyma
- 1 fej hagyma
- 1 csokor újhagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 levél babérlevél
- 1 ek egész színes bors
- só
A mázhoz
- 300 g baracklekvár
- 3 ek balzsamecet
- 1 db narancs leve
- 100 ml vörösbor
- 35 szem szegfűszeg
Egy nagyobb lábosba vizet öntünk – fontos, hogy beleférjen kényelmesen a sonka és a zöldségek is. A zöldségeket a sárgarépától a fokhagymáig közepes darabokra vágjuk, lényegében mindet negyedeljük, a sonkával együtt beletesszük őket a vízbe, és elkezdjük forralni. Miután felforrt, alacsonyabb fokozatra kapcsoljuk a tűzhelyet, hogy a sonka lassan tudjon főni.
Ezután fűszerezzük: beletesszük a babérlevelet és a színes borsot, ízlés szerint sózzuk. A sonkát addig főzzük, amíg meg nem puhul, ezt hústűvel ellenőrizzük – körülbelül 2-2,5 óra lesz, súlytól függően.
Ha kész, kiszedjük a főzővízből, és amíg hűl, elkészítjük a mázat. Egy kisebb lábosban alacsony lángon összeforraljuk a hozzávalókat, kb. az ötödére – legyen sűrű, szirupos, de vigyázzunk, ne égjen oda. A sonkáról eltávolítjuk a hálót, és a bőrét egy éles késsel bekockázzuk, majd alaposan megtűzdeljük szegfűszeggel. Egy tepsibe teszünk egy rácsot, és ráállítjuk a sonkát, majd elkezdjük ráönteni a mázat, melyet egy ecset segítségével alaposan és egyenletesen eloszlatunk rajta. 200 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 25-30 percig sütjük, figyelve, hogy legyen szép barna a máz rajta, de mivel a szegfűszegek hajlamosak megégni, azokra figyeljünk oda a sütési idő végénél. Ha kész, hagyjuk kicsit lehűlni, a szegfűszegeket eltávolítjuk és úgy szeleteljük fel a sonkát.
Ha tetszett a húsvéti mázas sonka receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!