Hirdetés

Így kell T-bone steaket sütni

Hozzávalók

2
személyre
+
2 szelet vaskos (kb. 600 g-os) T-bone steak
40 dkg zöldspárga
30 dkg előfőzött újkrumpli
1 db citrom
Só, bors

A fűszervajhoz

20 dkg szobahőmérsékletű vaj
3 gerezd fokhagyma
1 db citrom
Ízlés szerint egy kevés szárított chilipaprika
Só, bors, szerecsendió
1 csokor snidling
1 ek lecsepegtetett kapribogyó
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Így kell T-bone steaket sütni

Steaket sütni egyáltalán nem bonyolult dolog, de pár alapszabályt mindenképpen be kell tartani. Mutatjuk mik ezek, illetve egy klassz újkrumplis, spárgás, sült citromos köret is érkezik!
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Hozzávalók

2
személyre
+
2 szelet vaskos (kb. 600 g-os) T-bone steak
40 dkg zöldspárga
30 dkg előfőzött újkrumpli
1 db citrom
Só, bors

A fűszervajhoz

20 dkg szobahőmérsékletű vaj
3 gerezd fokhagyma
1 db citrom
Ízlés szerint egy kevés szárított chilipaprika
Só, bors, szerecsendió
1 csokor snidling
1 ek lecsepegtetett kapribogyó
Bevásárlólistához adom

Fűszervaj:

Elkészítjük a fűszervajat. A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük, és hozzáadjuk az ízesítőket: a kevés sóval péppé zúzott fokhagymát, a citrom reszelt héját, egy evőkanál citromlevet, a szárított chilipaprikát, a finomra vágott snidlinget, a szintén finomra aprított kapribogyót, valamint sót, borsot, szerecsendiót. Az egészet alaposan összekeverjük. Kiterítünk egy darab folpackot, rákanalazzuk a vajas masszát úgy, hogy a folpackot óvatosan feltekerve egy szalámit formázzon. A folpack két végét jó erősen eltekerjük, majd az egészet ráhelyezzük egy darab alufóliára, és azt is feltekerjük. Az alufólia biztosítja majd, hogy a feltekert szalámiforma úgy is maradjon. A fűszervajat hűtőbe, vagy ha most rögtön fel akarjuk használni, akkor egy időre mélyhűtőbe tesszük, míg teljesen megdermed.

A steak:

A T-bone steak készítése előtt felhasználás előtt másfél órával kivesszük a húst a hűtőből, alaposan besózzuk és hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni.  Sütés előtt egy nehéz, vastag falú serpenyőt füstölésig hevítünk, beleöntünk egy evőkanálnyi olajat, majd rádobjuk a húst. 30 másodperces etapokban forgatva, összesen 4-4 percig sütjük a steak mindkét oldalát, míg szép aranyló kérget kap kívülről.

A húst egy tepsire dobjuk és 120 fokra hevített sütőben készítjük tovább. Az időtartam függ a hús méretétől, fajtájától és attól, hogy mennyire szeretnénk átsütni. Egy 600-700 grammos,csontos T-bone steak kb. 15 perc alatt készül el médiumra ezen a hőmérsékleten. Egy csont nélküli színhús steaknek elég 5-10 perc is a sütőben. Ha ezzel is megvagyunk, akkor kivesszük a steaket a sütőből, ráhelyezzük egy tányérra, pár szelet fűszervajat dobunk a tetejére és 5-6 percig pihentetjük szobahőmérsékleten.

A köret:

Közben villámgyorsan elkészítjük a T-bone steak mellé a köretet: a zöldspárga szárát letördeljük és a spárgákat rádobjuk arra a serpenyőre, amiben a húst is sütöttük. Kis olajat locsolunk rá, majd melléhelyezünk néhány szem előzetesen megfőzőtt újkrumplit és egy félbevágott citromot, vágási felületével lefelé. Intenzíven pirítunk mindent a serpenyőben, amíg egy kis színt kapnak. A citrom akkor jó, ha egészen sötétbarnára karamellizálódik! A spárgát és a krumplit a steak mellé dobjuk, és végül a zöldségeket meglocsoljuk a karamellizált citrom levével. Azonnal tálaljuk.

prev_14.jpg

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások