Hozzávalók
- 2 szelet vaskos (kb. 600 g-os) T-bone steak
- 40 dkg zöldspárga
- 30 dkg előfőzött újkrumpli
- 1 db citrom
- Só, bors
A fűszervajhoz
- 20 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db citrom
- Ízlés szerint egy kevés szárított chilipaprika
- Só, bors, szerecsendió
- 1 csokor snidling
- 1 ek lecsepegtetett kapribogyó
Így kell T-bone steaket sütni
Hozzávalók
- 2 szelet vaskos (kb. 600 g-os) T-bone steak
- 40 dkg zöldspárga
- 30 dkg előfőzött újkrumpli
- 1 db citrom
- Só, bors
A fűszervajhoz
- 20 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db citrom
- Ízlés szerint egy kevés szárított chilipaprika
- Só, bors, szerecsendió
- 1 csokor snidling
- 1 ek lecsepegtetett kapribogyó
Fűszervaj:
Elkészítjük a fűszervajat. A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük, és hozzáadjuk az ízesítőket: a kevés sóval péppé zúzott fokhagymát, a citrom reszelt héját, egy evőkanál citromlevet, a szárított chilipaprikát, a finomra vágott snidlinget, a szintén finomra aprított kapribogyót, valamint sót, borsot, szerecsendiót. Az egészet alaposan összekeverjük. Kiterítünk egy darab folpackot, rákanalazzuk a vajas masszát úgy, hogy a folpackot óvatosan feltekerve egy szalámit formázzon. A folpack két végét jó erősen eltekerjük, majd az egészet ráhelyezzük egy darab alufóliára, és azt is feltekerjük. Az alufólia biztosítja majd, hogy a feltekert szalámiforma úgy is maradjon. A fűszervajat hűtőbe, vagy ha most rögtön fel akarjuk használni, akkor egy időre mélyhűtőbe tesszük, míg teljesen megdermed.
A steak:
A T-bone steak készítése előtt felhasználás előtt másfél órával kivesszük a húst a hűtőből, alaposan besózzuk és hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni. Sütés előtt egy nehéz, vastag falú serpenyőt füstölésig hevítünk, beleöntünk egy evőkanálnyi olajat, majd rádobjuk a húst. 30 másodperces etapokban forgatva, összesen 4-4 percig sütjük a steak mindkét oldalát, míg szép aranyló kérget kap kívülről.
A húst egy tepsire dobjuk és 120 fokra hevített sütőben készítjük tovább. Az időtartam függ a hús méretétől, fajtájától és attól, hogy mennyire szeretnénk átsütni. Egy 600-700 grammos,csontos T-bone steak kb. 15 perc alatt készül el médiumra ezen a hőmérsékleten. Egy csont nélküli színhús steaknek elég 5-10 perc is a sütőben. Ha ezzel is megvagyunk, akkor kivesszük a steaket a sütőből, ráhelyezzük egy tányérra, pár szelet fűszervajat dobunk a tetejére és 5-6 percig pihentetjük szobahőmérsékleten.
A köret:
Közben villámgyorsan elkészítjük a T-bone steak mellé a köretet: a zöldspárga szárát letördeljük és a spárgákat rádobjuk arra a serpenyőre, amiben a húst is sütöttük. Kis olajat locsolunk rá, majd melléhelyezünk néhány szem előzetesen megfőzőtt újkrumplit és egy félbevágott citromot, vágási felületével lefelé. Intenzíven pirítunk mindent a serpenyőben, amíg egy kis színt kapnak. A citrom akkor jó, ha egészen sötétbarnára karamellizálódik! A spárgát és a krumplit a steak mellé dobjuk, és végül a zöldségeket meglocsoljuk a karamellizált citrom levével. Azonnal tálaljuk.