Hozzávalók
- 1 kg darált marhanyak (vagy más, zsíros darált hús)
- 1 fej hagyma
- 3 szelet vastag kenyér héj nélkül
- 150 ml tej
- 2 db tojás
- ½ tk őrölt szegfűbors
- frissen reszelt szerecsendió
- só
- frissen őrölt bors
- 4 ek vaj
- 200 ml húsleves
- 1 ek liszt
- 150 ml tejföl
- pár csepp szójaszósz (elhagyható)
A tálaláshoz
- ribizlilekvár/áfonyalekvár
- sült krumpli
Ikeás svéd húsgolyó
Hozzávalók
- 1 kg darált marhanyak (vagy más, zsíros darált hús)
- 1 fej hagyma
- 3 szelet vastag kenyér héj nélkül
- 150 ml tej
- 2 db tojás
- ½ tk őrölt szegfűbors
- frissen reszelt szerecsendió
- só
- frissen őrölt bors
- 4 ek vaj
- 200 ml húsleves
- 1 ek liszt
- 150 ml tejföl
- pár csepp szójaszósz (elhagyható)
A tálaláshoz
- ribizlilekvár/áfonyalekvár
- sült krumpli
A kenyeret aprítógépben morzsásra aprítjuk, közepes tálba tesszük és felöntjük a tejjel. Hagyjuk pihenni, hogy magába szívja a tejet.
A darált húst egy nagy keverőtálba tesszük, hozzákeverjük a tejes kenyérmorzsát, belereszeljük a megpucolt hagymát, majd a kissé felvert tojásokat is. Fűszerezzük, alaposan összedolgozzuk és 15 percig pihentetjük. A masszából nedves kézzel diónyi golyókat formázunk.
Egy nagy serpenyőben 2 kanál vajat olvasztunk. Egyszerre kb. 10 húsgolyót sütünk benne magas lángon kb. 10 percig, idő közben átforgatva őket, hogy minden oldalukon megpiruljanak. Amikor a hús átsült, kiszedjük a golyókat, melegen tartjuk, amíg a többi is kisül.
A serpenyőből kiöntjük a zsiradékot, visszatesszük közepesen erős lángra. Megszórjuk liszttel, felkapargatjuk a lesült húsdarabokat és felöntjük a húslevessel. Kb. a felére beforraljuk, ha kell, átszűrjük. Hozzákeverjük a maradék 2 kanál vajat és a tejfölt és éppen csak összemelegítjük. A mártást a húsgolyókra kanalazzuk, sült krumplit és áfonya- vagy ribizlilekvárt adunk mellé.