Hozzávalók
A raguhoz
- 150 g blansírozott mandula
- 500 g csirkemellfilé
- 3 ek olívaolaj
- só, bors
- 1 fej nagyobb vöröshagyma
- 2 tk reszelt friss gyömbér
- 5 gerezd fokhagyma
- ½ db lime leve
- 200 ml víz
- 160 ml kókusztejszín
- 1 nagy csokor friss koriander
A curry pasztához
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 mk só
- 2 tk reszelt friss gyömbér
- 1 tk garam masala
- 2 csipet fahéj
- 1 mk őrölt kardamom
- 1 mk őrölt kömény
- 1 mk őrölt római kömény
- 1 mk őrölt koriander
- 1 tk őrölt chili
- 1 mk kurkuma
- 2 ek olaj
A rizshez
- 200 g jázmin rizs
- 1 ek olaj
- 3 szem kardamom mag
- 1 mk só
Indiai karácsony: mughlai csirke
Hozzávalók
A raguhoz
- 150 g blansírozott mandula
- 500 g csirkemellfilé
- 3 ek olívaolaj
- só, bors
- 1 fej nagyobb vöröshagyma
- 2 tk reszelt friss gyömbér
- 5 gerezd fokhagyma
- ½ db lime leve
- 200 ml víz
- 160 ml kókusztejszín
- 1 nagy csokor friss koriander
A curry pasztához
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 mk só
- 2 tk reszelt friss gyömbér
- 1 tk garam masala
- 2 csipet fahéj
- 1 mk őrölt kardamom
- 1 mk őrölt kömény
- 1 mk őrölt római kömény
- 1 mk őrölt koriander
- 1 tk őrölt chili
- 1 mk kurkuma
- 2 ek olaj
A rizshez
- 200 g jázmin rizs
- 1 ek olaj
- 3 szem kardamom mag
- 1 mk só
A curry pasztához a fokhagymát egy mozsárban vagy aprítógépben a sóval lepürésítjük. Beleöntjük a többi hozzávalót is, majd krémesre pépesítjük.
Egy száraz serpenyőben nagyon halványan lepirítjuk a mandulát, majd robotgépbe tesszük és addig zúzzuk, amíg krémes állagú nem lesz, majd kiszedjük egy tálba.
A csirkemellet tetszőleges nagyságú szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk és a serpenyőben magas hőfokon 2 evőkanál olajon lepirítjuk, kiszedjük ezt is. A visszamaradt szaftra rakunk még 1 evőkanál olajat és elkezdjük pirítani a nagyon apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, gyömbért. Hogy még tökéletesebb legyen, ezt is lezúzzuk aprítógépben, hogy püré állagot kapjon, így lesz igazán krémes a szaft. 2-3 perc pirítás után rárakjuk a curry pasztát és azzal is jó alaposan megpirítjuk. Felöntjük a vízzel, elkeverjük, és ha felforrt az egész, lejjebb vesszük a lángot, belekeverjük a kókusztejszínt, a lime levét és a mandulakrémet.
Visszatesszük a húsokat és rotyogtatjuk még 10-15 percig. Közben egy lábasban kevés olajon elkezdjük pirítani a kardamom magokat. Ha már illatozik, mehet rá a rizs, sózzuk, majd felöntjük a vízzel. Ha felforrt, takaréklángon, lefedve puhára pároljuk a rizst. Ha elkészült a hús is, akkor a friss koriander szárát apróra vágjuk, belekeverjük a rizsbe, a leveleket pedig a húshoz szórjuk és már tálalhatunk is.